Trūksta gintaro

Mūsų šalies gintaro meistrų ateitis miglota, nes pradeda trūkti gintaro.

Pajūryje po audrų gintaro žvejų išgriebiamų saulės akmens gabalėlių jiems pakaktų apdoroti vos kelioms dienoms. Iš Kaliningrado srities atsivežti gintarą tampa vis sunkiau.

Šiandien pagrindinis gintaro žaliavos šaltinis yra Palangos turgus. Jame pardavinėjama visais įmanomais būdais iš Rusijos Kaliningrado srities „Jantarnyj” kasyklos atkeliavusi gintaro žaliava.

Palangos gintaro turgus žinomas ne tik Kaliningrado srityje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir net Japonijoje.

Jame galima nusipirkti ir gintaro dirbinių.

Gintarų prekeiviai savo gaminius ar žaliavą susikrauna ant tų pačių prekystalių, kur pardavinėjamos bulvės, morkos, rankų darbo megztiniai, vilnonės kojinės. Turistai iš Hamburgo, Sankt Peterburgo ar tekančios saulės šalies visai nekreipia dėmesio į tokią aplinką, ieško ir perka gintaro karolius, apyrankes, seges.

Iš Kaliningrado srities į Palangą atkeliauja didesni ar mažesni neapdoroto gintaro gabaliukai. Už paprastą gintarą be „musytės” ar įdomesnių atspalvių prašoma po 2 litus už gramą. Ypatingo, įvairių sluoksnių ir atspalvių gintaro gramas kainuoja septynis ir daugiau litų.

Vasarą gintaro turgus Palangoje prasideda ketvirtą ryto, o apie septintą jau baigiasi. Pigiau įsigiję dirbinių perpardavėjai skuba į Klaipėdą, Nidą ir ten tęsia prekybą jau didesnėmis kainomis.

Susibūrė į gildiją

Palangą, nors jos pajūryje lietuviškojo aukso kasmet randama vis mažiau, galima vadinti ir gintaro meistrų sostine.

2000 metais, pasibaigus pavieniams gintaro meistrams išduotų leidimų trejus metus prekiauti savo gaminiais galiojimui, tautodailininkai susibūrė į gildiją. Gintaro meistrų gildijos vadovas Sigitas Mickūnas teigė, kad kiekvienas gintarininkas turi savą braižą ir dirba savarankiškai, bet yra dalykų, kurių pavieniui išspręsti neįmanoma.

Nepakanka puikiai pagaminti segę, karolius, „gintarinį medį”, reikia mokėti savo gaminius pateikti, kad jie būtų matomi ir žinomi ne tik Lietuvoje. Tik susivieniję į gildiją, kurioje šiuo metu yra 21 žmogus, gintaro meistrai galėjo pasiekti kasmetes europinio masto parodas Gdanske. Anot gildijos vadovo, Lenkija pasauliui tiekia didžiąją dalį gintaro gaminių.

Gintaro dirbinių parodos jau rengiamos ir Lietuvoje. Šiandien Vilniuje prasideda ir iki kovo 13 dienos trečią kartą vyks Baltijos juvelyrikos paroda „Amber Trip”. Daugelis smulkiųjų meistrų negali parodoje dalyvauti todėl, kad jiems per brangu nuomotis vietą. Organizatoriai sugalvojo naujovę – gintaro turgų, kuriame meistrai galės nebrangiai išsinuomoti kėdę ar stalelį su apšvietimu ir prekiauti savo gaminiais.

„Amber Trip” – dinamiška ir nuolat auganti paroda. Pirmaisiais metais daugiausia dėmesio buvo skiriama gintarui ir jo gaminiams. Šiemet dalyvauja kompanijos, prekiaujančios ir brangakmeniais, bižuterija, juvelyrikos įranga. Į parodą atvyko įmonės iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Turkijos, Ukrainos, Italijos, Ispanijos, Graikijos, Prancūzijos ir net Australijos.

Kviečia į Kaliningradą

Nors nuo neatmenamų laikų gintaro dirbiniais garsėja Lietuva, o ypač Palanga, tačiau situacija ateityje, prognozuoja gildijos vadovas S.Mickūnas, gali keistis.

Prekiaujantys žaliava į gintaro turgų Palangoje atvykstantys kaliningradiečiai suprato, kad naudingiau pardavinėti gaminius. Paskutiniu metu pas kaimynus atsiranda vis daugiau gintaro meistrų. Jie parduoda gintaro gaminius tiems patiems pirkliams iš Vokietijos, Danijos, Graikijos, Italijos.

Lietuvoje trūkstant žaliavos, gintaro meistrai vis dažniau priversti konstruoti papuošalus ir suvenyrus iš gintaro trupinių. Tačiau tai – ne išeitis.

Jaunesni meistrai, patikėję gražiais pažadais, iš Palangos žada vykti laimės ieškoti ten, kur arčiau ir pigesnė žaliava, – į Kaliningradą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.