Liberalcentristai: Vyriausybė laidoja apskričių savarankiškumą

Vyriausybė radikaliai keičia savo pačios patvirtintą programą ir iš esmės laidoja apskričių reformą. Taip, šią savaitę Vyriausybės priimtą nutarimą „Dėl kai kurių centrinio valdymo institucijų vykdomų funkcijų decentralizavimo ir dekoncentravimo koncepcijos patvirtinimo”, pakeitimo, įvertino Seimo Ekonomikos komiteto narys liberalcentristas Saulius Lapėnas.

„Po gremėzdišku ir sunkiai eiliniam žmogui suprantamo nutarimo pavadinimu slepiasi paprasta tiesa – Vyriausybė apsisprendė iš esmės keisti savo programą savivaldos atžvilgiu, o konkrečiai nuspręsta atsisakyti visų nuostatų dėl savivaldžios atstovaujamos apskrities institucijos suformavimo. Paprasčiau kalbant, Vyriausybė nusprendė palaidoti beveik dešimtmetį vykdytą apskričių reformą ir apskritis paversti ne savarankiška ir prieš gyventojus atsakinga regioninės politikos formuotoja, o klusnia centrinės valdžios nurodymų vykdytoja”, – įsitikinęs parlamentaras Saulius Lapėnas.

Liberalcentristo manymu, toks Vyriausybės žingsnis yra skaudus smūgis savivaldai šalyje.

„Nepaisant viešos retorikos valdančioji dauguma toliau sistemingai vykdo šalies valdymo centralizavimą. Vyriausybės nuomone, geriausiai Lietuvos regionų vietos problemas žino Vilniaus ministerijose sėdintys valdininkai, nes būtent jiems paliekamos visos teisės spręsti kokią ir kam verta skirti Europos sąjungos paramą, kas ir kur gali statyti vėliau skandalu virstantį kotedžą, kam galima, o kam ne išvengti atsakomybės už abejotinus sprendimus”, – teigia liberalcentristas S.Lapėnas.

Pagal naujuosius Vyriausybės planus, būtent jos paskirti, o ne vietos žmonių išrinkti ar deleguoti, apskričių vadovai turėtų tik klusniai vykdyti Vyriausybės įpareigojimus ir nurodymus.

Liberalcentristų įsitikinimu, tokios valdymo koncepcijos įgyvendinimas devalvuoja savivaldos idėją regionuose.

„Mūsų įsitikinimu, apskritys, kaip iki šiol buvo planuota, ateityje turėjo virsti savarankiška regioninės politinės vykdymo institucija. Pastaroji turėtų būti formuojama ne vienašališkais Vyriausybės paskyrimais, o renkama vietos bendruomenių. Tarpiniu variantu galėtų būti iš savivaldybių tarybos, pagal proporcinį atstovavimo principą, deleguotų atstovų sudaryta kolegiali institucija”, – mano Seimo narys S.Lapėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.