Lietuviai bijo mados, bet tai praeis

„Lietuviškos mados negalima lyginti su vakarietiška, nes tada paaiškėja, kad pas mus viskas neteisingai suvokiama ir kad žmonės čia yra pasidavę plėšriam kapitalizmui: vartoja visą šlamštą, kurį mums siunčia iš užsienio” – sako 26 metų rūbų dizaineris Marius Janušauskas.

Jo parašyta knyga „Mada” šiandien pristatyta skaitytojams. M.Janušauskas aplenkė dizainerio Juozo Statkevičiaus leidinį „Grožio kirtis”, taip pat turintį pasirodyti šį mėnesį.

Ar M.Janušauskas šaiposi savo knygoje iš lietuvių aprangos? Marius tik sako, kad jam liūdna, jog žmonės Lietuvoje bijo gerai atrodyti, nes tai laiko snobiškumo išraiška. Dėl to jis ir parašė knygą ne specialistams, o paprastiems žmonėms – kad kiekvienas norintis galėtų bent susipažinti su mados procesu ir pasirinkti – dalyvauti jame ar ne.

Kas apskritai yra mada?

Mada – tai tam tikro skonio vyravimas tam tikrą laiką. Taigi tai – skonio reikalas. Beje, mada dar jaunas reiškinys. Jai maždaug šimtas metų, viskas iki tol priskiriama kostiumo istorijai.

Ar Lietuvoje mada tokio pat amžiaus?

Žinoma, Lietuvoj mada gyvuoja tiek pat, kaip ir visame pasaulyje, tik jai įtaką darė kiti socialiniai, politiniai ir ekonominiai niuansai. Todėl ir šiuo metu mūsų mada išgyvena tam tikrą periodą. Nemanau, kad būtų sąžiningą mus lyginti su šalimis, kurios madą kuria jau daug metų. Ten žmonės per laiką išmoko atsirinkti, kas gerai ir kas blogai. O Lietuvoj žmogus dabar pasiduoda plėšriam kapitalizmui ir yra grynas vartotojas. Bet kiekvienas periodas kada nors pasibaigia.

Blogai yra tik tai, kad žmonės bijo mados. Bijo gerai atrodyti, nes galvoja, kad tada atrodys kaip vagys ar apgavikai. Būtų puiku, jei žmonės bent jau pradėtų domėtis mada, prieš kritikuodami jos procesus ar joje dirbančius žmones.

Lietuvoje man labai trūksta asmenybių, kurios nebijotų savęs išreikšti drabužiais. Aš pats negaliu sau to leisti, nes turiu atrodyti solidžiai klientų akyse. Pastebėjau, kad kai paprasčiau rengiuosi, žmonėms lengviau su manim bendrauti.

Kas Tau asmeniškai yra beskonybės viršūnė?

Man blogiausia, kai žmogus nori puoštis, bet puošia viską atskirai: galvą, rankas, kojas. Stiliaus ir harmonijos nejautimas man – beskonybė. Mada nėra griežtas dalykas: švarkas gali būti ir toks ir kitoks, aksesuarai irgi gali būti labai įvairūs, svarbu, kad žmogus sąmoningai suvoktų, kodėl jis renkasi būtent tą daiktą.

O kaip mergaitės, kurių rūbai tiesiog rėkia garsiais logotipais?

Tai – logomanija. Apie tai taip pat rašau knygoje. Žinoma, kai ant kiekvieno rūbo ar daikto stambiu šriftu puikuojasi dizainerių vardai, tai gali atrodyti juokingai. Bet šis reiškinys paplitęs visame pasaulyje, Lietuva – ne išimtis.

Dažnai garsius vardus pabrėžtinai demonstruoja žmonės, kurie anksčiau nebuvo labai turtingi, jiems norisi parodyti, kiek daug dabar jie turi. Bet aš nieko prieš, kad žmonės perka gerus daiktus. Juo labiau, kad garsūs vardai savo statusą įgijo ne šiaip sau. Tai tikrai kokybiški drabužiai.

Ar mažai uždirbantis žmogus gali būti madingas?

Stilius, mada reikalauja investicijų. Tam reikia skirti nemažai pinigų ir laiko. Jei nori gerai atrodyti vilkėdamas paprastus, nebrangius rūbus – reikia išpuoselėto skonio.

Žinoma, ir paprastas žmogus, neturintis pinigų, gali atrodyti gerai, jei jis žino savo spalvas, moka pasirinkti. Nes pirkdamas pigiausioje parduotuvėje žmogus renkasi. Juk nebūna tik vieno fasono ar spalvos rūbų.

Bet tai nebus mada. Nes parduotuvėse parduodami tik rūbai nuogumui pridengti, o madingas rūbas turi išliekamąją vertę kaip meno kūrynys. Juk yra skirtumas ir tarp paveikslų, kuriuos perki dėl jų meninės vertės ir kai juos įsigyji tik plyšiui sienoje paslėpti.

Bet žmogus, pirkdamas parduotuvėje megztinį už šimtą litų, dažnai būna įsitikinęs, kad tai labai geras daiktas…

Visiškai sutinku – Lietuvoje kainos visai neatitinka žmonių galimybių, todėl ir požiūris į tuos daiktus yra sureikšmintas. Tai yra labai blogai ir labai neteisinga žmonių atžvilgiu. Ir aš negaliu pasakyti – „nepirkit” – nes pats perku. Juk taip pat gyvenu Lietuvoj ir man reikia kažkuo apsirengti.

Man norėtųsi, kad žmonės į tai bent jau nežiūrėtų rimtai, bet jie žiūri į tai rimtai, nes moka už tuos drabužius nemažus pinigus. Ir mūsų parduotuvių išpardavimai nėra tikri išpardavimai, kokie būna užsienyje. Žodžiu, Lietuva – jau truputį Vakarai, bet dar ne iki galo.

Tai ką daryti lietuviui, norinčiam būti madingam?

Pradėti domėtis. Ir mano knygos užduotis – ne išmokyti, o pakviesti domėtis ir mąstyti apie madą. Knyga negali kiekvieno pakonsultuoti – tam reikia, kad dizaineris asmeniškai su žmogumi bendrautų. Man svarbu, kad žmogus priimtų madą kaip procesą, kuriame jis gali dalyvauti arba nedalyvauti: bet kuriuo atveju žinoti apie šią sritį – tikrai nepakenks.

Knyga – ambicijų išraiška?

Niekada neturėjau tokių ambicijų. Tiesiog trejus metus rengiau mados valandėles radijuje ir susikaupė daug informacijos, tad neskubėjau, rengdamas medžiagą. Informacijos sėmiausi daugiausia iš užsienio leidinių, nes Lietuvoje panašios literatūros nėra.

Kaip pavyko leidinį išleisti anksčiau net už garsiausią Lietuvos dizainerį?

Tai, kad mano knyga pasirodė anksčiau už J.Statkevičiaus – jokia konkurencija. Žinoma, būtų buvę daug blogiau, jei būčiau ją išleidęs vėliau nei jis. Tada būčiau su juo labiau lyginamas. Be to, maniau, kad ir jo knyga pasirodys panašiu laiku, tačiau Knygų mugėje, kai pristatinėjau savąją, jos dar nebuvo.

Dirbai ir mokeisi užsienyje, Lietuvoje vedei radijo laidas apie madą, turi nuolatinių klientų. Dabar išleidai knygą. Ar dar yra ko siekti?

Ruošiuosi porai mėnesių išvažiuoti mokytis į Londoną, o po to planuose – Niujorko menų koledžas. Didžiausias įvertinimas man būtų sėkmingi mokslai Amerikoje.

O Lietuvoje aš esu padaręs tiek, kad galėčiau čia gyventi ir pragyventi. Nors nesu dizaineris, kurį pažįsta kiekviena valytoja. Man svarbiau, kad mane žino mano klientai.

Knygos „MADA: istorija, mados žmonės, aktualijos” pristatymas prasideda kovo 9 d. 19.00 val. Vilniuje, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje. Tuo pačiu metu bus eksponuojami naujausi dizainerio Mariaus Janušausko darbai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.