Pažymėjimas garantuoja lengvatas

Nuo šių metų sausio 1 d. asmenims, kuriems nustatytas neįgalumo ar darbingumo lygis, išduodamas Neįgaliojo pažymėjimas, kuris suteikia teisę naudotis lengvatomis ir garantijomis.

Asmenų, kuriems iki 2005 m. liepos 1d. buvo nustatyta invalidumo grupė, Invalido ar Pensijos gavėjo pažymėjimai galioja iki juose nurodyto invalidumo termino pabaigos ir iki jų galiojimo termino pabaigos. Jie taip pat suteikia teisę naudotis lengvatomis ir garantijomis.

Neįgaliesiems, sulaukusiems pensinio amžiaus, yra nustatomas specialiųjų poreikių lygis ir tenkinami jų specialieji poreikiai. Asmenims, nustačius didelių arba vidutinių specialiųjų poreikių lygį, yra išduodamas Neįgaliojo pažymėjimas. Nuo 2006 m. sausio 1 d. Neįgaliojo pažymėjimus išduoda savivaldybių administracijų socialinės paramos skyriai. Turimi Invalido pažymėjimai galioja iki 2007 m. birželio 30 d.

Asmenys, pageidaujantys, kad jiems būtų nustatyti specialieji poreikiai, pirmiausia turėtų kreiptis į asmenį gydantį gydytoją dėl specialiųjų poreikių nustatymo (pvz., gali būti nustatomi specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros (pagalbos), ar specialaus lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo kompensacijos, ar transporto išlaidų kompensacijos poreikis ar kiti specialieji poreikiai). Asmenys, kuriems nustatytas didelių arba vidutinių specialiųjų poreikių lygis ir kuriems yra išduodamas Neįgaliojo pažymėjimas, turi teisę į lengvatas: transporto, vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidų kompensavimo, disponavimo atkurtomis santaupomis, atlyginimo už valstybės išperkamo nekilnojamojo turto termino, žemės mokesčio, techninės pagalbos priemonių įsigijimo, transporto išlaidų kompensavimo, specialiųjų lengvųjų automobilių ir jų techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos gavimo, vykimo per pasienio kontrolės punktus, skiriamojo ženklo „Neįgalusis” naudojimo.

Asmuo, kuriam nustatytas specialiųjų poreikių lygis ir turintis tik Pensijos gavėjo pažymėjimą, neturi galimybių naudotis nustatytomis lengvatomis, nes Pensijos gavėjo pažymėjime nėra nurodytas asmens specialiųjų poreikių lygis. Todėl kartu su Pensijos gavėjo pažymėjimu asmuo turi turėti ir Neįgaliojo pažymėjimą, suteikiantį teisę į lengvatas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.