Paskelbs Prūsijos pilių aukcioną

Kaliningrado srities gubernatorius Georgijus Bosas viliasi, kad investuotojai susidomės siūlymu atstatyti Ordino pilis šiame Rusijos anklave, o turistai – apsilankyti jose, praneša Nacionalinių naujienų agentūra (NNA).

Srities vyriausybė ieško investuotojų, kurie galėtų skirti lėšų pilims restauruoti. Tarp objektų, kurių perdavimas į privačias rankas svarstomas jau konkrečiai, minima Prūsų Yliavos pilis Bagrationovsko apylinkėse ir Jurbarko pilis netoli Černiachovsko.

Galimiems pilių pirkėjams bus pateiktos kelios sąlygos – rūpintis paminklų apsauga, juos panaudoti pagal paskirtį, įrengti muziejus su ekspozicijomis apie vienos ar kitos pilies istoriją.

Paminklų perdavimas į privačias rankas, G.Boso nuomone, gali paskatinti turizmo plėtrą.

Tačiau, pažymi NNA, šiuo metu tebegalioja Federalinio įstatymo „Dėl Rusijos tautų kultūros paveldo objektų (istorijos ir kultūros paminklų)” pataisa, kurią kadaise pasiūlė pats G.Bosas, kai buvo valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas.

Ji neleidžia privatizuoti objektų, kurie yra kultūros paveldo paminklai. Kad būtų galima panaikinti šį moratoriumą, buvo nutarta priimti specialų federalinį įstatymą, kuris atribotų nuosavybės teises trimis lygiais: federaliniu, subjektų ir savivaldybių.

„Kai tik baigsime suskirstymą, paskelbsime investicinių projektų aukcioną”, – pažymėjo gubernatorius.

Iš 58 pilių, buvusių iki karo dabartinės Kaliningrado srities teritorijoje, išliko tik kelios, rašo NNA.

Be jau minėtų Prūsų Yliavos ir Jurbarko pilių, investuotojus dar gali sudominti Labguvos (Poleskas), Ragainės (Nemanas), Noinhauzeno (Gurjevskas), Tepliavos (Gvardeiskas), Balgos (Baltijskas) ir Įsručio (Černiachovskas) pilių griuvėsiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.