„Da Vinčio kodo” byla bliūkšta

Rašytojas, kuris tvirtino, kad jo teorijos apie krikščionybės erezijas buvo nukopijuotos populiarioje Dano Brauno (Brown) knygoje „Da Vinčio kodas” (The Da Vinci Code), antradienį teisme pripažino, kad kai kurie jo paties liudijimai yra klaidingi.

Maiklui Baidžentui (Michael Baigent), vienam iš „Šventojo kraujo ir šventojo Gralio” (The Holy Blood and The Holy Grail) autorių, Aukštajame teisme, kur nagrinėjama byla dėl autorystės teisių pažeidimo, teko atsakyti į leidyklos „Random House” advokato klausimus.

M.Baidžentas ir bendraautoris Ričardas Li (Richard Leigh) iškėlė ieškinį savo pačių leidyklai „Random House”, išleidusiai ir „Da Vinčio kodą”, teigdami, kad D.Brauno romanas remiasi jų kūriniu.

Jeigu jie laimės šią bylą, tai gali turėti įtakos pagal „Da Vinčio kodą” sukurto filmo, kuriame vaidina daug žvaigždžių, išleidimui.

Advokatas paklausė M.Baidžento apie jo pareiškimą, esą daug žmonių visame pasaulyje teigia, jog „Da Vinčio kode” narpliojama ta pati centrinė tema kaip ir knygoje „Šventasis kraujas ir šventasis Gralis”.

Pasak advokato, teisme buvo išnagrinėtos trys knygos apžvalgos ir nė vienoje iš jų nebuvo pažymėta, kad D.Braunas savo trilerio siužetui būtų panaudojęs centrinę „Šventojo kraujo ir šventojo Gralio” temą.

„Manau, kad man reikėjo tiksliau suformuluoti šį paragrafą”, – atsakė ieškovas, paskatindamas advokatą atkirsti: „Pavyzdžiui, pasakyti tiesą”.

Spaudžiamas atskleisti, ar kiti kritikai pritarė jo kaltinimams, jog „Da Vinčio kodo” siužetas remiasi centrine „Šventojo kraujo” tema, M.Baidžentas atsakė: „Turėjau sakyti, kad „atrodo”, jog remiasi”.

„Negaliu be jokio dvejonės šešėlio sakyti, kad jie remiasi visais teiginiais”, – pridūrė M.Baidžentas.

Norėdamas pabrėžti, kad šie romanai yra visiškai skirtingi, advokatas nurodė, kad apžvalgininkai reikšminga „Šventojo kraujo” tema laiko mintį, jog Jėzus Kristus nemirė ant kryžiaus ir inscenizavo savo paties nukryžiavimą. Šių elementų, pasak advokato, „Da Vinčio kode” nėra.

Advoktas taip pat teigė, kad M.Baidžentas savo liudytojo pareiškime tvirtina, esą D.Braunas nukopijavo vieną konkrečią „Šventojo kraujo” temą, tačiau jos „Da Vinčio kode” iš tikrųjų nėra.

„Šis paragrafas (liudytojo pareiškime) yra neteisingas”, – pareiškė jis, o M.Baidžentas į tai atsakė: „Taip, jūs esate teisus”.

Advokatas sakė, kad M.Baidžentas neteisingai apkaltino D.Brauną nukopijavus centrinę „Šventojo kraujo” temą ir paskelbus ją kaip savąją.

„Sutinku”, – pripažino ieškovas.

Paprašytas paaiškinti, kodėl pasirašė liudytojo pareiškimą su dviem melagingais teiginiais, rašytojas sakė, kad jam tuo metu jo tvirtinimai atrodė teisingi, tačiau dabar „jis yra pasiruošęs pripažinti, kad klydo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.