Prie jūros privažiuos tik negailintys pinigų

Palangos miesto valdžia turi vilčių šį vasaros sezoną suspėti apmokestinti automobilių stovėjimą kurorto gatvėse. Tiesa, pripažįstama, kad jau gerokai vėluojama, tad gali atisitikti ir taip, jog šią vasarą Palangoje poilsiausiantys žmonės mokesčių dar išvengs.

Nors praėjusiais metais buvo pakeistas Rinkliavų įstatymas, kuris kurortinių miestų savivaldybėms suteikė teisę rinkti iš poilsiautojų įvažiavimo automobiliu mokestį ar papildomai apmokestinti svečių nakvynę, toks būdas papildomai užsidirbti Palangos valdžiai kol kas neatrodo priimtinas.

„Tikrai nebus primityvios pinigų rinkliavos prie įvažiavimo į Palangą. Ieškosime civilizuotų rinkliavos būdų. Jei visos procedūros vyks sklandžiai ir pavyks miesto gatvėse pastatyti mokėjimo automatus, gal jau nuo liepos 1 dienos pavyktų apmokestinti automobilių stovėjimą gatvėse”, – planais dalijosi Palangos miesto savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Garolis.

Pasak jo, paskutinį kartą automobilių stovėjimas gatvėse buvo apmokestintas 2000 metais, tuomet rinkliavą rinko samdyti žmonės. Tačiau toks pinigų rinkimo būdas esą nepasitvirtino – darbuotojai sukčiavo, tad buvo surinkta labai mažai lėšų, kurių pakako tik atlyginimams sumokėti.

Pasak R. Garolio, manoma jog Palangos gatvėse turėtų stovėti 50 mokėjimo automatų, o mokestis už 1 valandą stovėjimo turėtų būti gana didelis, gal net 5 litai.

„Mūsų tikslas yra ne užsidirbti kuo daugiau pinigų, bet įvesti tvarką. Praėjusiais metais, kai automobilių stovėjimas gatvėse nebuvo apmokestintas, mašinomis buvo užgriozdinti visi kiemai, žaliosios vejos. Įvedus mokestį, prie pat jūros važiuotų tik patys turtingiausi. O tie, kurių kišenės plonesnės, galėtų palikti savo transporto priemones automobilių stovėjimo aikštelėse, kur mokestis būtų gerokai mažesnis. Iki vasaros sezono planuojame atnaujinti kelias miesto pakraščiuose esančias aikšteles”, – savo viziją pasakojo R. Garolis.

Jis sakė nemanantis, kad mažiau uždirbantys žmonės jaustųsi diskriminuojami. Esą dabar poilsiautojai yra per daug išlepinti – jei neįmanoma automobiliu privažiuoti prie pat kavinės durų, tokia kavinė jau esanti bloga.

Ateityje svarstoma galimybė įvesti Palangoje ir vadinamąjį pagalvės mokestį – apmokestinti poilsiautojų nakvynę. Toks mokestis, pasak G. Garolio, sėkmingai gyvavo kurorte sovietiniais laikais.

Tiesa, manoma, kad dabar nebūtų lengva privatininkus priversti rinkti tokį mokestį, todėl sąžiningai savo klientus registruojantys viešbučių savininkai atsidurtų nelygioje situacijoje.

„Manau, kad šis mokestis neturėtų būti didelis. Jei, pavyzdžiui, pas privatininką nakvynė kainuoja 5-7 litai, tai papildomai tektų sumokėti 1 litą. Šią idėją dar reikia gerai apsvarstyti, tad jau šią vasarą „pagalvės” mokesčio įvesti tikrai nepavyks „, – pasakojo R. Garolis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.