Uždrausta nesaugių importuotų džiovintų slyvų realizacija

Dėl rasto konservanto uždrausta 15 tonų džiovintų slyvų iš Moldovos realizacija Lietuvos rinkoje. Nesaugi džiovintų slyvų siunta bus gražinta tiekėjui arba sunaikinta.
UAB „Arimex” importuotų džiovintų slyvų realizacija uždrausta nustačius per didelį konservanto – sorbo rūgšties (E 200) – kiekį. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus teigimu, atlikus tyrimus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje nustatyta, kad maisto priedo koncentracija didžiausią leistiną normą viršijo 33 proc.

Pasak Z.Stanevičiaus, sorbo rūgštis yra konservuojantis maisto priedas (konservantas) ir naudojamas įvairiuose maisto produktuose mažais kiekiais, tačiau didelė šio priedo koncentracija gali iššaukti alergines reakcijas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kiekvienais metais pagal patvirtintą stebėsenos programą tikrina importuojamų ir Lietuvoje išaugintų vaisių ir daržovių kokybę ir saugą.

„Maisto produktų importuojančių įmonių kontrolė atliekama pagal patvirtintą stebėjimo programą. Jei nustatoma, kad įmonė įvežė nesaugius maisto produktus, jai taikomos sankcijos ir tiriamos sekančios 5 importuojamos siuntos. Rinkoje leidžiama realizuoti, tik saugos reikalavimus atitinkančias maisto produktų siuntas,” – sakė Z.Stanevičius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, informaciją apie nesaugią džiovintų slyvų siuntą iš Moldovos, skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF informavo Europos Komisiją.

Per praėjusius metus dėl saugos reikalavimų neatitikimų uždrausta 327 tonų vaisių ir daržovių realizacija, šiemet – 158 t .

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.