Indijos ambasados parama indologijos studijoms Vilniaus universiteto Orientalistikos centre

Rytoj Vilniaus universiteto Rektorate Indijos ambasadorius J.E. Anil Wadhwa Vilniaus universiteto rektoriui prof. Benediktui Juodkai įteiks 29.000 litų paramą, skirtą įkurti Hindi kalbos kabinetą Vilniaus universiteto Orientalistikos centre. Dėl paramos plėtoti indologijos studijas Orientalistikos centre buvo susitarta 2005 m. spalio mėnesį Universitete viešint Indijos Užsienio reikalų ministrui Rao Inderdžytui Singhui.

Hindi kalbos kabinete bus įrengta moderni kalbos mokymui skirta garso ir vaizdo įranga. Jame mokysis galės ne tik Orientalistikos centre rengiami Indijos kalbų ir kultūros specialistai, bet ir visi norintys išmokti vieną iš valstybinių Indijos kalbų. Hindi kalba yra viena plačiausiai pasaulyje paplitusių kalbų. 275 mln. pasaulio žmonių hindi kalba yra gimtoji.

Tai ne pirmoji Indijos ambasados dovana VU Orientalistikos centrui. Ambasada yra vienas pagrindinių Orientalistikos centro bibliotekos mecentų, nuolat dovanojanti naujų indologijos studijoms ir moksliniams tyrimams reikalingų knygų.

Hindi kalbos kabinetą numatoma atidaryti 2006 m. rugpjūčio 24–26 d. Vilniaus universiteto Orietalistikos centre vyksiančios Centrinės ir Rytų Europos indologų mokslinės konferencijos išvakarėse.

Vilniaus universiteto Orientalistikos centre hindi kalba dėstoma nuo 1995 m. (centras įkurtas 1993 m.). Nuo 2000 m. Centre pradėta vykdyti lyginamųjų Azijos studijų programa, kurią sudaro indologijos, japonologijos, sinologijos, iranistikos ir arabistikos specializacijos. Šią programą baigę absolventai indologai 2004 m. Vilniuje įkūrė Indijos kultūros ir informacijos centrą, hindi kalbos žinias taiko bendradarbiaudami su Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pabradė pabėgėlių centru, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija, kitomis valstybės ir verslo įstaigomis.

Šiuo metu Orientalistikos centre jau veikia trys japonų kalbos auditorijos, įrengtos 2001 m. gavus Japonijos fondo kultūros paramą, ir kinų kalbos kabinetas, įkurtas remiant Kinijos LR ambasadai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.