Ikiteisminis tyrimas nuo plėtros planų neatgrasė

Bendrovei „Neo Group” priklausančią chemijos gamyklą „Klai-Pet”, dėl kurios oro taršos, išnagrinėjus Rimkų gyventojų skundą, pradėtas ikiteisminis tyrimas, ketinama dar išplėsti.

Vakar Klaipėdos miesto tarybos Teritorijų planavimo komitete buvo pristatyta „Klai-Pet” granulių gamybos Klaipėdos rajone išplėtimo poveikio aplinkai vertinimo programa.

Pasak gamyklos direktoriaus Andriaus Pečkio, dėl pradėto ikiteisminio tyrimo nėra pagrindo atidėlioti svarbių klausimų svarstymo.

Planuojama gamybos plėtra yra analogiška jau veikiančiai – norima atidaryti trečią gamybos liniją. Kol kas gamykloje veikia viena linija, o antroji turėtų pradėti veikti birželį.

Pasak A. Pečkio, įmonės teritorijoje atsirastų dar du pastatai, o gamybos apimtys padidėtų trečdaliu. Atidarius trečią gamybos liniją pagerėtų produkcijos savikaina.

A. Pečkio teigimu, Klaipėdos rajono politikai su programa yra supažindinti ir laukiama jų sprendimo. Galutinį žodį dar turės tarti ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas, o su dauguma reikiamų institucijų ši programa jau esanti suderinta.

Aplinkos apsaugos departamentui rekomendavus su programa yra supažindinami ir uostamiesčio politikai, nors pagal įstatymus to daryti neprivaloma, nes gamykla nėra miesto administracinėse ribose.

„Klaipėdos kaimynystės negalime nepastebėti, norime gerinti santykius su kaimynais”, – programos pristatymo Klaipėdos miestui motyvus aiškino A. Pečkys.

Pasak Teritorijų planavimo komiteto pirmininko Kazimiero Vaišvilos, chemijos pramonės plėtra nėra priimtina, o ypač dar ir dėl to, kad pietiniuose miesto mikrorajonuose gyvena daug žmonių. Jau dabar, pasak K. Vaišvilos, gaunama skundų iš gyventojų dėl šios gamyklos veiklos, tačiau jokio sprendimo uostamiesčio valdžia pagal įstatymus priimti negali – uostamiesčio politikų balsas gali būti tik patariamojo pobūdžio.

„Turi būti visų inspektuojančių organizacijų pritarimas, sprendimą turi lemti argumentai”, – sakė K. Vaišvila.

Poveikio aplinkai vertinimo programa dar turės būti svarstoma viešai.

Nepriklausomos institucijos nuolat tiria orą apie „Klai-Pet” gamyklą, ir kol kas jokios medžiagos leistinų normų neviršija. Beveik visų tyrimų metu įvairių medžiagų kiekis ore nesiekė nė pusės leistinos maksimalios koncentracijos. Preliminariais skaičiavimais, atidarius trečią gamybos liniją normos taip pat viršijamos nebus.

Anksčiau planavusi statyti dar vieną – tereftalio rūgšties – gamyklą bendrovė „Neo Group” šių planų, paprieštaravus Klaipėdos rajono tarybai, atsisakė ir kreiptis į teismą neketina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.