Kovo 17-ąją – „Pravda vienos minutės” festivalis

Filmų festivalis „Pravda viena minutė” skaičiuoja paskutines sekundes. Kovo 17 d. kino teatre „Coca-cola Plaza” sutvirtėjęs ir ženkliai išaugęs renginys parodys beveik dviejų valandų programą sudarytą iš geriausių trumpo formato filmų, kuriuos atsiuntė įvairaus kino entuziastai, bei įteiks apdovanojimus geriausiems.

„Festivalio premjera jau už minutės. O visą savaitę po jos „Pravda viena minutė” gyvens kino repertuare, garbingoje oskarinių filmų draugijoje. Bet ką tie oskarai – aš jau mačiau šių metų dalyvius ir žinau, kad bent trisdešimt minučių iš jų bus tikrai vertos dėmesio ir springimo juoku,” – atviravo kino kritikas Tomas Auksarankis. Jis, kaip ir kiti komisijos nariai, pripažino, kad apdovanoti geriausius buvo labai sudėtinga.

Šiais metais „Pravda viena minutė” gavo 507 filmų. Palyginimui – pernai kūrėjai atsiuntė apie 300 darbų. Pirmiausia filmus peržiūrėjo penkių „Pravdos” autorių grupė, kurie apie vienos minutes minutės kūrinius težinojo vieną dalyką – pavadinimą. Šitaip atrinkti 99 geriausi darbai vėliau buvo pateikti nepriklausomai festivalio vertinimo komisijai.

„Vertindami vadovavomės vieninteliu įmanomu kriterijumi – idėja. Tokiame festivalyje profesionalumas, techninis atlikimas, aktoriniai sugebėjimai yra antraeiliai dalykai. Pamatėme kur kas mažiau „buities” vaizdų, tačiau daug šaunių pastangų ir kūrybinės jaunystės. Nors bendras filmų lygis gerokai pakilo, aiškūs lyderiai neišryškėjo. Todėl, renkant nugalėtojus, vertinimo komisijai teko palaužyti galvą ir pasiginčyti,” – pasakojo festivalio organizatorė Dagnė Vildžiūnaitė.

Žiuri, pirmininkaujama TV 1 kūrybos direktoriaus ir žinomo televizijos balso Ryčio Zemkausko, sudaryta iš dizainerės Sandra Straukaitė, filmų „Perspektyvi pora” ir „Normali pora” režisieriaus Kęstučio Gudavičiaus, profesionalaus replikuotojo Armino Višinskio, atlikėjos Jurga Šeiduikytės bei „Pravdos” redakcijos narių – Tomo Auksarankio, Dagnės Vildžiūnaitės ir Kristupo Saboliaus tik po keleto posėdžių nulėmė, kas pelnys vertingus prizus ir garbę užkopti ant devynių apdovanojimų pakylos laiptelių.

Geriausio vienos minutės filmo kūrėjai be išankstinės atrankos pateks į pirmąjį festivalio-konkurso „AXX” etapą. Kadangi pastarojo renginio dalyviai filmo kūrybai gauna tam tikrą sumą pinigų, tokiu būdu bus užtikrintas „Pravdos” festivalio nugalėtojo meninės veiklos finansavimas. Maždaug tūkstančio litų vertės prizus atskiroms nominacijoms įsteigė ir „I-Pod”, „Konica Minolta”, „Soros International House”, „Greitai.lt”, „Etam Lingerie”.

Beje, vieną reikšmingiausių festivalio prizų įteiks ir festivalio mecenatas mobiliojo interneto portalas „Omni Surfport”. Didžiausio populiarumo tarp wap.sp.lt naršytojų susilaukęs filmas pelnys kelialapį į „Short Film Corner”, trumpo metražo kinų festivalį, vykstantį kartu su Kanų kino festivaliu. Mobilieji „Omnitel” ir „Omnitel Extra” internautai jau dabar gali peržiūrėti ir įvertinti visus į festivalio programą atrinktus filmus..

Plati išliko ir festivalio geografija. Vienos minutės filmai gauti iš Druskininkų, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos, Kužių (Šiaulių raj.), Marijampolės, Mažeikių, Panevėžio, Raseinių, Šiaulių, Tauragės, Utenos, Vilniaus ir Bolcano miesto (Italija). Kūrėjų amžius taip pat labai įvairus. Keletas vyriausiųjų jau perkopė į šeštą dešimtį, tuo tarpu jauniausias filmo autorius – dešimtmetis. Dažniausiai pasitaikantis filmo pavadinimas – „Filmas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.