Statybos kainos sausio mėnesį padidėjo 0,6 procento

Statistikos departamentas praneša, kad statybos kainos 2006 m. sausio mėn., palyginti su 2005 m. gruodžio mėn., padidėjo 0,6 procento (2005 m. sausio mėn., palyginti su 2004 m. gruodžio mėn. – 0,3%). Labiausia – 0,9 procento – pabrango inžineriniai statiniai.
Bendrajam statybos kainų indeksui didžiausią įtaką turėjo 0,5 procento padidėjusios statybinių medžiagų ir gaminių kainos. Taip pat kainų indeksą veikė 3,6 procento padidėjusios statybinių mašinų ir mechanizmų eksploatavimo darbo valandos kainos bei beveik nepakitusios darbo užmokesčio ir kitos išlaidos.
Iš visų statybinių medžiagų ir gaminių daugiausia pabrango įvairių rūšių betonas ir mišiniai – 1,9 procento, betono ir gelžbetonio gaminiai – 1,8, medžio gaminiai – 0,8, statybinės ir santechninės medžiagos – 0,6 procento. Sausio mėn. 0,9 procento atpigo izoliacinės medžiagos.
Statistikos departamentas peržiūrėjo svorių sistemą, kuri bus naudojama 2006 m. statybos kainų indeksui (SKI) skaičiuoti. Peržiūra buvo atlikta atsižvelgiant į pasikeitusią statybos rinką. SKI skaičiuoti atnaujinti statinių, reprezentuojančių naują statybą, ir statybinių medžiagų bei gaminių reprezentantų sąrašai, pakeistas kainų bazinis laikotarpis. Kainų bazinis laikotarpis yra 2005 m. gruodžio mėn., t. y. 2006 m. kiekvieno mėnesio kainos bus lyginamos su šio laikotarpio kainomis.
Nauja svorių sistema 2006 m. SKI skaičiuoti pagrįsta 2005 m. Statybos ir investicijų statistikos skyriaus surinktais turimais duomenimis apie atliktų darbų apimtį, naujų pastatų statybą ir investicijas. Statybinių medžiagų ir gaminių svoriams suformuoti buvo naudojama 2005 m. statinių reprezentantų sąmatinė dokumentacija. Indeksui skaičiuoti pakeistas ir papildytas statybos objektų sąrašas. Atrinkta 17 įvairios paskirties statybos statinių: gyvenamieji namai, administraciniai, pramoniniai ir prekybos statiniai, inžinieriniai tinklai, kelio ruožas ir gatvės atkarpa.
Didžiausias svorių sistemos pasikeitimas yra gyvenamųjų namų lyginamojo svorio padidėjimas 6,8 procentinio punkto, o kelių ir gatvių sumažėjimas 5,7 procentinio punkto bendroje svorių struktūroje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.