Slovėnija veikiausiai pirmoji iš ES naujokių taps euro zonos nare

Slovėnija veikiausiai pirmoji iš dešimties Europos Sąjungos (ES) naujokių 2007 metais taps euro zonos nare, pareiškė Liublianoje viešintis Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žozė Manuelis Barozu.

„Slovėniją lydi sėkmė nuo pat įstojimo į Europos Sąjungą, ji tikriausiai bus pirmoji eurą įsivesianti naujoji valstybė narė”, – pareiškė jis spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Slovėnijos ministras pirmininkas Janezas Jansa.

„Perėjimas veikiausiai įvyks 2007 metų sausio 1 dieną”, – teigė Komisijos pirmininkas. „Slovėnija taip pat prisijungs prie Šengeno zonos ir pirmoji iš naujų narių pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai.”

Šalis tikisi jau 2007 metais galutinai pasirengti prisijungimui prie Šengeno zonos, kuri užtikrina laisvą asmenų judėjimą 15 Europos valstybių.

Tačiau jis nenurodė, kad Komisija ir Europos centrinis bankas pateiks Slovėnijos konvergencijos ataskaitą. Vis dėlto jis užsiminė, kad ataskaita bus pateikta laiku, kad šalis galėtų tapti euro zonos nare 2007 metų sausį.

Slovėnija pateikė prašymą parengti šią ataskaitą pirma laiko, kad šalis galėtų pasirengti euro įvedimui.

„Geriausia būtų, kad ECOFIN priimtų galutinį sprendimą liepos 11-osios susitikime, tačiau tai nebūtų vėliausia diena”, – pareiškė J.Jansa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.