„Auksiniai” labdaros miltai

Gavusi iš Vyriausybės 100 tūkstančių litų, religinė bendrija „Lietuvos Caritas” 70 tūkstančių litų prašo ir iš Kauno savivaldybės

Iš Europos Komisijos gavus maisto produktų iš intervencinių atsargų už daugiau kaip 9 mln. litų, dalyti labdarą vargingiems žmonėms buvo patikėta trims nevyriausybinėms organizacijoms: religinei bendrijai „Lietuvos Caritas”, Raudonojo Kryžiaus draugijai ir Lietuvos labdaros-paramos fondui „Lietuvos ir JAV iniciatyvos”. Daugiausia darbų pasižadėjo atlikti „Caritas”. Tačiau labdaringa veikla gali virsti komercija.

Savivaldybė lėšų neturi

Labdaros organizacijos per septynis mėnesius 184 tūkstančiams nepasiturinčių Lietuvos gyventojų žada išdalyti 9 tūkstančius 30 tonų miltų, makaronų ir kruopų. Šie grūdų produktai buvo perdirbti iš Lietuvoje užaugintų kviečių ir iš Graikijos atvežtų ryžių. Kaune norinčiaisiais gauti šią labdarą rūpinosi Socialinių reikalų skyrius ir seniūnijos.

Norą gauti 3,5 kg miltų ir kruopų paketėlius pareiškė 5 tūkstančiai vargingai gyvenančių kauniečių, kurie grūdų produktus gaus kovo pabaigoje. Kaunui skirtos 26 tonos miltų, makaronų ir kruopų.

Kol kas ši labdara pasiekė tik kelių rajonų žmones, nes, „Lietuvos Caritas” generalinio direktoriaus kunigo Roberto Grigo teigimu, grūdų produktams išdalyti kol kas nebuvo skirta lėšų. Jų prašyta ne tik iš Vyriausybės, bet ir iš savivaldybių.

Kauno arkivyskupijos „Caritas” iš Kauno savivaldybės prašo net 70 tūkst. litų. Savivaldybė jų duoti neskuba, nes tokioms akcijoms skirto finansavimo ji neturi.

Vyriausybė atsižvelgė į labdaros dalytojų prašymą ir dosniai juos pamalonino: kad sėkmingai būtų išdalyti šie produktai, „Lietuvos Caritas” organizacijai skirta net 100 tūkstančių litų, Raudonajam Kryžiui – 35 tūkst. ir fondui „Lietuvos ir JAV iniciatyvos” – 10 tūkst. litų.

„Gavus tiek pinigų iš Vyriausybės dar prašyti jų iš Savivaldybės paprasčiausiai nesąžininga, – sakė Kauno savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus. – Dabar tikrai nemanome, kad Savivaldybė turėtų finansiškai remti šią akciją. Tokią pinigų sumą per visus metus mes skiriame visoms Kauno visuomeninėms organizacijoms. Dalijam po keletą tūkstančių ir visi džiaugiausi juos gavę”.

Daugiausia išlaidų – transportui

G.Jankaus teigimu, vien gavus tuos 70 tūkstančių, kauniečiams „Caritas” darbuotojų išdalyti miltai būtų kone auksiniai – vien jų padalijimas vienam žmogui kainuotų 14 litų. O kur dar Vyriausybės skirti pinigai?

„Lietuvos Caritas” vadovas R.Grigas „Kauno dienai” teigė, kad, jo nuomone, tie pinigai – minimali suma, kurios buvo galima prašyti. „Žinant, kad produktų nemokamai gauta už 9 mln. litų, Vyriausybė ir savivaldybės irgi turi įnešti savo indėlį. Tai – tik maža dalelė prie visos gautos labdaros, – sakė R.Grigas. – Prašydami pinigų atsižvelgėme į norinčių gauti paramą žmonių skaičių”.

Pasak „Caritas” vadovo, visų vyskupijų atstovai tarsis, kaip išdalyti pinigus, bet aišku, kad didžiausios bus transporto išlaidos – tam prireiks apie 70 tūkst. litų.

„Reikėjo produktus suvežti į 25 centrinius sandėlius, iš kur jie bus paskirstyti aplinkiniams rajonams. Paskui juos teks išvežioti į seniūnijas, daugeliui atokiau gyvenančių senų žmonių labdarą pristatyti į namus. Šiuose centriniuose sandėliuose žmonės dirbs sunkiai, tad jiems irgi reikės sumokėti”, – vardijo R.Grigas.

Brangiai kainuojančios dovanos

Manoma, kad per septynis mėnesius, kol tęsis akcija, įtemptai dirbti reikės kas mėnesį maždaug po savaitę. Kunigo teigimu, nemažai lėšų pareikalaus ir telefono pokalbiai. Visi „Caritas” savanoriai pasiryžę dirbti nemokamai, jie, ypač jauni žmonės, padėsiantys išvežioti labdarą, vyskupijose, sakė kunigas, visada laukiami.

„Lietuvos Caritas” vadovas teigė, kad, gavus pinigų iš Vyriausybės, savivaldybių paramos nežadama atsisakyti.

„Tikimės gauti 70 tūkstančių ir iš Kauno savivaldybės. Manome, kad miestui, kurio 5 tūkstančiai žmonių gaus paramą, tai nėra daug”, – sakė R.Grigas. Pasak jo, labdarą vykdo septynių vyskupijų „Caritas” organizacijos, dauguma savivaldybių joms padėti neatsisako. Vienos paremia pinigais, kitos nemokamai suteikia patalpas produktams sukrauti ir pan. Kartu kunigas neslėpė: susilaukiama ir priekaištų, kad labdaringi grūdų paketėliai – brangiai kainuojančios dovanos.

Vienas iš 25 centrinių sandėlių įsikūręs Kaune, Veiverių gatvėje, UAB „Kauno grūdai” patalpose. R.Grigo teigimu, šiai bendrovei už produktų saugojimą ir išvežiojimą bus sumokėta apie 31 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.