„Muzikos magija” pristatys nekomercinę muziką

Muzika yra labai svarbi žmonių gyvenime, nors jos reikšmė dar iki galo neatskleista. Gilios prigimtinės šaknys sieja mus su visu pasauliu per terpių vibracijas, bangas, girdimus ir negirdimus garsus, suvokiamus ir nesuvokiamus ritmus. Šioje gyvenimo simfonijoje kiekvienas yra dalyvis, ir daug aktyvesnis, nei dauguma mūsų mano.

Muzika – tai garsu ir ritmu pagrįsta žmonių komunikacijos priemonė, pati galingiausia ir universaliausia palyginus su kitomis egzistuojančiomis. Ši kalba prieinama ir suprantama visiems, kas atveria ausis, o kartu visą savo kūną ir sielą garsų magijai. Tai sudaro galimybę prisiliesti prie kitų žmonių jausmų, išgyvenimų, minčių. Šios emocijos ir idėjos dažnai yra tiek svarbios ar sudėtingos, jog įprastais žodžiais jų išreikšti neįmanoma, reikia meno kalbos. Muzikos menas sieja mus su tautos ir pasaulio kultūra, istorija ir dabartimi, leidžia įsijungti į bendrą intelektualinę, emocinę, dvasinę erdvę bei semtis iš šio neišsemiamo šaltinio.

Manoma, kad žmogus negali girdėti vibracijų virš tam tikro dažnio. Iš tikrųjų protu jis negali nustatyti, jog būtent šios vibracijos jį pasiekė, tačiau puikiai jas jaučia. Muzikos turiningumas atsiskleidžia būtent garsų niuansuose, kurie užburia mus klausantis muzikos koncertų salėje arba privačioje aplinkoje – tinkamai išlaikytus ir atkuriamus įrašus. Šie niuansai tuo įvairesni, kuo subtilesni; jiems nėra ribų, jie prijungia mus prie visatos begalybės.

Deja, muzikantų, kurie patys būtų tiek turiningi savo dvasia, kad galėtų ne tik techniškai nepriekaištingai „praleisti” per save muziką, bet ir kurti, turtinti ją, niekada nebuvo per daug. Tokie meistrai dievinami visame pasaulyje, daugybė žmonių norėtų jų paklausyti gyvai, bet ne visi tai gali…

XX amžiaus pirmos pusės technologijos leido daryti analoginius įrašus ant vinilo plokštelių ir atvėrė duris į muzikos pasaulį milijonams klausytojų. Deja, to paties amžiaus antroje pusėje atsirado skaitmeninės technologijos. Jos sugundė girdimo paviršutiniško garso sluoksnio skaidrumu, kuris pasiekiamas „negirdimos” giliosios muzikos dalies sąskaita. Klausyti tapo daug lengviau, bet girdėti ir jausti liko nedaug ko.

Dėl konkurencijos, reikalaujančios vis didesnio masinio naudojimo aparatūros atpigimo, natūralus garsas buvo pakeistas primityvia muzikos skaitmenine imitacija, kuri atkartoja tam tikrus tonus ir ritmus, bet nebeturi nei skonio, nei kvapo. Toks „garsas” net kūnui yra nepriimtinas (ekspertai teigia, jog MP3 kenkia sveikatai), o protui ir sielai tiesiog nesako nieko. Taip durys į muzikinį paveldą, praėjus šimtmečiui, praktiškai beveik ir užsitrenkė.

Daugelis žmonių nesidomi rimtesne muzika, nes galvoja, jog ji jiems nereikalinga ar tiesiog nepatinka. Tačiau greičiausiai jie tiesiog nėra jos ragavę ar seniai neturėjo progos patirti muzikos suteikiamų pojūčių ir dvasinio pakylėjimo. Kiekviena kalba darosi skaidri, tik bent kiek prie jos pripratus. Prie geros muzikos priprasti yra lengva, atprasti – neįmanoma.

VšĮ „Muzikos magija” įsteigta, kad plačiau atvertų duris į klasikinės, tautinės ir kitos nekomercinės muzikos lobynus, tiek organizuojant aukščiausiu meistriškumo lygiu gyvai atliekamus koncertus Klaipėdoje, tiek sudarant galimybes susipažinti su įrašuose išsaugotu paveldu.

Tam, kad būtų įmanoma pakviesti įžymius muzikos atlikėjus į Klaipėdą ir organizuoti jų koncertus už miestiečiams priimtina kainą, „Muzikos magija” įsteigė Muzikos rėmimo fondą, į kurį tikimasi pritraukti privačių ir kitų rėmėjų lėšų.

Šių lėšų tinkamą naudojimą užtikrins visuomeninė Taryba, sudaryta iš septynių miesto bendruomenei žinomų atstovų. Pirmojoje Taryboje dalyvauja Saulius Jokužys, Nijolė Laužikienė, Snieguolė Kerpienė, Saulius Šiaučiulis, Audra Umbrasienė, Povilas Vasiliauskas ir Artašes Gazarian.

Fondo pagalba tikimasi padengti bent dalį tiesioginių su koncertais susijusių išlaidų ir pristatyti klaipėdiečiams pasaulyje perkamas meno vertybes už kiek mažesnę nei rinkos kainą. Tokio lygio koncertai netaps nemokami, bet jie galės įvykti daug dažniau.

Tarp kitų priemonių, kurias tikimasi įgyvendinti, yra susitikimai su muzikos kūrėjais; abonementinės programos; teminės paskaitos ir užsiėmimai suaugusiems, jaunimui, vaikams; dalyvavimas prezentacijose, festivaliuose, televizijos ir radijo programose, spaudoje; muziką propaguojančių leidinių rengimas ir platinimas. Taip pat bus siekiama sudaryti sąlygas muzikos mėgėjams keistis įrašais, gauti pagalbą tinkamos garso aparatūros įsigijimo klausimais, bendrauti ir dalintis įspūdžiais.

Savo misiją VšĮ „Muzikos magija” gali įgyvendinti tik veikdama kartu su Klaipėdos m. savivaldybe, Koncertų sale, miesto spauda, radiju, televizija, mokslo bei mokymo įstaigomis ir visomis kitomis organizacijomis bei piliečiais, kurie norėtų ir galėtų prisidėti prie šios veiklos.

Mūsų telefonas (8 46) 350889. Elektroninio pašto adresas muz@muz.lt Svetainė kuriama adresu www.muz.lt Įstaigos vykdančioji direktorė yra Simona Talutytė. Maloniai kviečiame bendradarbiauti. Laukiame Jūsų skambučių ir laiškų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.