Klaipėda vėl rengiasi investuotojų medžioklei Kanuose

Klaipėda antrus metus iš eilės veža į Kanus (Prancūzija) pasaulio turtuoliams pristatyti investicinius miesto plėtros projektus.

Išplėtus praėjusiais metais pristatytas vizijas bei parengus naujų, šįsyk kovo 14-17 dienomis vyksiančioje tarptautinėje nekilnojamojo turto parodoje MIPIM-2006 bus eksponuojami šeši projektai, kurių bendras investicijų poreikis siekia apie milijardą eurų.

Vienas svarbiausių projektų – Klaipėdos senamiestis, kuris investuotojams pateikiamas kaip erdvė prie vandens. Ne tik piliavietė, bet ir dabartinė „Laivitės” teritorija ir netgi pietinėje „Klasco” dalyje esantis žiemos uostas specialiai parodai pagamintame senamiesčio makete vaizduojamas kaip visuomeninės paskirties erdvė su jachtų, keleivinių laivų uosteliais, visuomeniniais pastatais prie pat marių ar net ant vandens. Pavyzdžiui, makete pavaizduotas galimas pastatas mariose, panašus į garsųjį Sidnėjaus operos teatrą. Bendras investicijų poreikis į šią suplanuotą 38 hektarų teritoriją siekia 200 milijonų eurų.

Jau antrą kartą pasaulis išvys ir Lietuvos pajūrio tramvajaus projektą. Tik šįsyk jis bus pateikiamas ne kaip Klaipėdos miesto, o kaip viso regiono projektas, pagal kurį tramvajaus linija eitų nuo pietinės uostamiesčio dalies iki Palangos oro uosto ar dar toliau. Beje, šiam projektui finansuoti jau yra teikiamos paraiškos Europos Sąjungos fondams. Planuojama, kad jis atsieitų apie pusę milijardo eurų.

Dar vienas bendras keturių regiono savivaldybių – Klaipėdos miesto, rajono, Neringos bei Palangos – projektas – 21 jūra, mariomis ar vidaus vandenimis susisiekiantis pramoginis uostas. Be jau veikiančių uostelių, investuotojams pristatomi ir du nauji projektai – galimas pramoginis uostas vietoje dabartinio laivų kapinyno mariose, Kuršių nerijos pakrantėje, bei prieplauka prie jūroje ties Giruliais planuojamos supilti pramogų salos. Beje, pastaroji vizija Kanuose buvo pristatyta ir pernai.

Vis dar neapsisprendžianti dėl tarptautinius standartus atitinkančios universalios arenos, kuri, be kita ko, bus reikalinga jau 2011 metais Lietuvoje vyksiančio Europos krepšinio čempionato varžyboms, statybos, uostamiesčio valdžia ir šį projektą įtraukė į prisistatymo Kanuose programą. Jam tikimasi atrasti 13 milijonų eurų.

Atskirai kaip investicinis projektas pristatomas ir Klaipėdos universiteto miestelis. Į jo infrastruktūros plėtra, laboratorijų, salių, stadiono ir kitų objektų statybas reikėtų investuoti apie 133 milijonų eurų.

Į Kanus vežamas ir Smiltynės investicinis projektas, parengtas išplėtus praėjusių metų parodoje pristatytą Kopgalio jūros teikiamų pramogų bei delfinų terapijos komplekso viziją. Šio projekto investicijų poreikis – 21 milijonas eurų.

Visus šiuos projektus Klaipėda Kanuose pristatys bendrame stende su dar penkiais šalies miestais. Pirmą kartą į parodą vyks ne tik valdininkai bei politikai, bet ir verslininkai, pristatysiantis atskirus projektus, pavyzdžiui, – prekybos centro su gyvenamosiomis patalpomis Mažvydo alėjoje, nugriauto pastato vaiduoklio vietoje.

Beje, nors po praėjusių metų analogiškos parodos nė vienas tąkart pristatytas projektas nebuvo pradėtas įgyvendinti, Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus nuomone, panašiuose renginiuose dalyvauti būtina, nes pritraukti tokias dideles investicijas esąs ne vienerių metų darbas.

Dalyvavimas parodoje MIPIM-2006 miestui atsieis apie 350 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.