Kaulų čiulpus aukoti pasiryžo per tūkstantį žmonių

Lietuviams nesvetimas noras padėti sunkiai sergantiems žmonėms. Tai liudija neįtikėtini akcijos „Būk geras” rezultatai. Jos metu pradėta informacinė ir šviečiamoji kampanija apie būtinybę gausinti kaulų čiulpų donorų skaičių, nes tik jie gali sugrąžinti į gyvenimą daugelį sergančiųjų kraujo piktybinėmis ligomis.

Dar prieš Naujuosius metus Nacionaliniame kaulų čiulpų negiminingų donorų registre įrašytų donorų skaičius buvo vos perkopęs 500, o praėjusią savaitę pranešta, kad jų jau per tūkstantį. Toks didžiulis šuolis nustebino ir akcijos organizatorius.

„Net neįsivaizdavau, kad per tokį trumpą laiką registras gali taip išaugti”, – džiaugiasi Vilniaus universiteto ligoninės „Santariškių klinikos” Hematologijos, onkologijos ir transfuzologijos centro vadovas Laimonas Griškevičius.

Akcijos organizatoriai, tarp kurių, be šios klinikos, yra ir onkohematologinių ligonių bendrija „Kraujas” bei viešųjų ryšių agentūra „Bendravimo formos”, prognozuoja, kad artimiausiu metu registras dar labiau išsiplės. Specialistų komandos nespėja vykti į visas įmones ir biurus, kur yra kviečiami, juose atsiradus daugiau nei 5 asmenims, nusprendusiais būti donorais.

Kai praėjusių metų lapkritį startavo akcija „Būk geras”, Nacionaliniame kaulų čiulpų negiminingų donorų registre buvo vos 260 savanorių donorų. Pasaulio registre jų yra jau daugiau kaip 10 milijonų. Kaip tik pažymint šį faktą pasaulinis registras paragino visas valstybes gausinti geros valios žmonių gretas, taip padedant išgelbėti sunkių ligonių gyvybes. Lietuviai neliko abejingi šiam kvietimui.

Savanoriais donorais sutiko būti daug gerai žinomų mūsų visuomenės narių – pramogų pasaulio atstovų, menininkų, politikų, verslininkų. Taip pat ir daugybė paprastų žmonių, kurie pasiryžę padaryti gerą darbą.

Šiuo metu negiminingų kaulų čiulpų donorų ieškoma daugiau kaip dešimčiai ligonių. Lietuvos registre jų surasti dėl istoriškai ir genetiškai susiformavusio genofondo kur kas daugiau šansų. Negiminingų donorų kaulų čiulpai Lietuvoje persodinti 15 suaugusiųjų ir 2 vaikams. Lietuviams tinkami donorai dažniausiai randami Lenkijoje ir Vokietijoje. Dabar vis daugėja šansų surasti juos Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.