Elitų grumtynės baigėsi grandioziniu skandalu

Žinomo Kazachstano opozicijos veikėjo nužudymas atskleidė valdžios viršūnių rietenų užkulisius

Garsaus politiko nužudymas Kazachstane tapo pradžia svarbaus etapo stiprėjančioje kovoje dėl valdžios. Tarptautinė žiniasklaida kartu pažymi, kad į aršias tarpusavio kautynes įsivėlusių prezidento Nursultano Nazarbajevo žentų pozicijos smarkiai susilpnėjo.

Interneto svetainė „Lenta.ru” nurodo, jog žentai nenorėjo, kad kovoje dėl valdžios dalyvautų dar vienas veikėjas – Altynbekas Sarsenbajevas, todėl nutarė juo atsikratyti. Sąmokslininkai, patyrę fiasko, smogė skaudų smūgį valstybės įvaizdžiui ir prezidento reputacijai.

Du klanai

Britų BBC pažymi, kad Kazachstano politinėje sistemoje iki šiol didžiausią įtaką turėjo du klanai, susibūrę aplink prezidento žentus.

N.Nazarbajevo jaunesnioji duktė Dinara yra ištekėjusi už kompanijos „KaztransOil” prezidento Timuro Kulibajevo. Prezidento vyresniąją dukterį Darigą yra vedęs užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Rachitas Alijevas.

Pasak „Lenta.ru”, su valstybės vadovo palaiminimu, šios dvi grupės buvo pasidalijusios įtaką vadinamosiose jėgos struktūrose. R.Alijevas ir jo vienminčiai kontroliavo armiją ir VRM, T.Kulibajevo grupuotei buvo atitekęs Nacionalinio saugumo komitetas (NSK) ir kitos slaptosios tarnybos.

Turėjo savo kandidatus

Kiekvienas iš šių klanų manė, kad būtent jo atstovas turės vadovauti Kazachstanui, kai „tėtušis”, kaip už akių vadinamas N.Nazarbajevas, po paskutinės savo kadencijos nueis nuo politinės arenos. Apžvalgininkai pažymi, kad abi grupuotės turėjo savo konkrečius kandidatus į „sostą”.

Labiausiai tikėtinas T.Kulibajevo grupuotės pretendentas į valstybės vadovo postą buvo dabartinis senato pirmininkas Nurtajus Abykajevas, anksčiau dirbęs NSK pirmininku. Tuo tarpu R.Alijevo žmonės manė, kad Kazachstano prezidentu turėtų tapti užsienio reikalų ministras Kasymžomartas Tokajevas arba netgi pati Dariga Nazarbajeva, parlamento deputatė.

A.Sarsenbajevas, Kazachstane turėjęs nepriekaištingo politiko reputaciją, abiem klanams buvo papildoma kliūtis, todėl buvo nutarta ją pašalinti, nurodo BBC.

Raportavo apie nusikaltimo tyrimą

Tarptautinė žiniasklaida vis dar negali atsistebėti, kaip greitai buvo atskleista šalį sukrėtusi politinė žmogžudystė. Taip atsitiko todėl, kad du klanai, iš pradžių išvien sumanę pašalinti A.Sarsenbajevą, vėliau ėmė vienas kitą skandinti.

Vidaus reikalų ministras Bauržanas Muchamedžanovas užvakar raportavo prezidentui apie piktadarybės tyrimą, o po to surengė spaudos konferenciją.

A.Sarsenbajevo ir jo sargybinio bei vairuotojo pagrobimo ir nužudymo užsakovas yra buvęs parlamento senato kanceliarijos vadovas Jeržanas Utembajevas, paskelbė Kazachstano VRM vadovas. Ministras taip pat pranešė, kad šį nusikaltimą organizavo buvęs VRM darbuotojas Rustamas Ibragimovas, kuris, kaip pabrėžė VRM vadovas, yra tiesioginis nužudymo vykdytojas.

Tuo tarpu penki NSK specialiojo padalinio „Arystan” darbuotojai, sakė B.Muchamedžanovas, kaltinami A.Sarsenbajevo ir jį lydėjusių asmenų pagrobimu.

Tačiau VRM vadovas spaudos konferencijoje nieko neminėjo apie N.Nazarbajevo žento R.Alijevo vaidmenį šioje skandalingoje istorijoje.

„Nelaimė medžioklėje”

Pirmosiomis dienomis po nusikaltimo, kai buvo rasti trys lavonai, valdžia paskelbė, kad A.Sarsenbajevas, jo sargybinis ir vairuotojas žuvo medžioklėje per nelaimingą atsitikimą. Versija buvo tokia nevykusi, kad medžioklės žinovai ją viešai išjuokė, net neapžiūrėję nelaimės vietos ir nesusipažinę su skrodimo rezultatais.

Paaiškėjus, kad visi trys žmonės nukauti šūviais į pakaušį, nelaimingo atsitikimo versija buvo atmesta. Tada vienas iš dviejų konkuruojančių klanų nusprendė visą atsakomybę už nusikaltimą suversti kitam, teigia „Lenta.ru”.

Kaip tik tuomet, pajutęs asmeninį pavojų, įsikišo pats N.Nazarbajevas, sumaišęs visus grupuočių planus. Jis įsakė VRM vadovui asmeniškai kontroliuoti, kaip vyksta tyrimas ir apie rezultatus jį informuoti.

VRM tyrėjai netrukus nustatė, kad nusikaltimą organizavo ir vykdė žmonės iš „konkuruojančios firmos” – NSK. Tyrėjai vyniojo kamuolį toliau. Nusikaltimo užsakovu buvo paskelbtas J.Utembajevas. Tačiau tyrėjai žinojo, kad šis veikėjas – įrankis kitų rankose.

Netikėtas smūgis

Kaltinimas buvo mestas parlamento pirmininkui N.Abykajevui. D.Nazarbajeva, pasinaudojusi patogia proga, sumanė galutinai pribaigti galimą konkurentą ir pareikalavo jo atsistatydinimo.

Tačiau prezidento dukteriai, jos vyrui R.Alijevui ir jų klano žmonėms buvo smogtas netikėtas ir labai skausmingas smūgis. Atsargos pulkininkas Aratas Narmambetovas, anksčiau turėjęs svarbias pareigas NSK, žurnalistams pareiškė: „Vienas nusikaltimo organizatorių yra prezidento žentas Rachitas Alijevas; jis asmeniškai dalyvavo Sarsenbajevo ir jo padėjėjų egzekucijoje, nors į galvas šaudė kiti”.

R.Alijevas, spaudžiamas prezidento pasiteisinti, neturėjo kuo atsikirsti. Suimti padalinio „Arystan” kariškiai savo parodymuose patvirtino, kad prezidento žentas buvo egzekucijos liudininkas.

Tada pasipylė atsistatydinimų ir areštų virtinė, bet R.Alijevas savo poste išliko. Prezidentą N.Nazarbajevą opozicija atakuoja, reikalaudama nedaryti žentui jokių nuolaidų. Tačiau BBC pažymi, kad prezidento duktė ragina tėvą pasigailėti jos vyro. Ar N.Nazarbajevas R.Alijevą gins iki galo, dar nėra aišku.

Apžvalgininkai tvirtina, kad R.Alijevas savo dabartines pareigas vis dėlto praras, nes jam esą rengiamas diplomatinis postas užsienyje. Kad ir kaip būtų, prezidento santykiai su viena dukterų smarkiai pašlijo. Užtat sustiprėjo kitos dukters ir jo grupuotės pozicijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.