Geriausiųjų vardai ir vėl apipinti abejonėmis

„Bravo” apdovanojimai nepateikė žadėtų staigmenų: scenoje – tie patys atlikėjai, tarp nugalėtojų – apdovanojimų rengėjai

„Už apdovanojimą ačiū Valinskui, Daugėlai ir kitiems bičiuliams. Spauda dabar turės apie ką rašyti”, – atsiimdamas „Metų atlikėjo” apdovanojimą džiaugėsi Žilvinas Žvagulis. Ir nors jo žodžiuose nestigo ironijos, tačiau daugeliui susidarė įspūdis, kad gerokai daugiau buvo tiesos.

Panašią padėkos kalbą galėjo pasakyti ir „Metų renginio” organizatoriai. Vienas jų – Gytis Daugėla yra ir vienas prestižiniais laikomų apdovanojimų rengėjų.

Scenoje – geri rengėjų bičiuliai

Raudonas kilimas, baltas limuzinas, vakariniai kostiumai ir daugelis ryškiausių Lietuvos šou verslo asmenybių. Maždaug taip viskas atrodė ties Kongresų rūmais, į kuriuos iki tiesioginės transliacijos pradžios likus pusvalandžiui pradėjo rinktis nominuotieji muzikantai ir kviestiniai svečiai. Daugelis jų atrodė gerai nusiteikę ir tik retas prisipažino nesitikį „Bravo” žvaigždžių. Iš pirmo žvilgsnio tokioms pesimistinėms prognozėms, atrodo, nebuvo pagrindo, juk komisiją sudarė kelios dešimtys Lietuvos šou verslo ir žiniasklaidos atstovų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad abejota ne be pagrindo.

Kai iki tiesioginės transliacijos liko kelios minutės, renginio prodiuseris Arūnas Valinskas visus paragino sėstis į centrinį parterį. „Nesvarbu, kokie jūsų bilietai, priekinės eilės turi būti užpildytos”, – ragino A.Valinskas.

Pirmieji šventės akordai ir scenoje pasirodęs Jogaila Morkūnas iš karto išsklaidė abejones, kad apdovanojimai bus kuo nors išskirtiniai. Tapo aišku, kad ant scenos po kelių minučių lips geri Valinskų bičiuliai Žvaguliai, LNK generalinio direktoriaus gyvenimo draugė Nijolė Narmontaitė, galbūt Žas, „Kelio į žvaigždes” dalyviai ir dar kelios muzikos grupės bei atlikėjai.

Vieningai susirinkusieji plojo Benjamino Gorbulskio anūkei, kuriai įteikta „Bravo” žvaigždė už senelio nuopelnus lietuviškai popmuzikai. Paprastas ir nuoširdus padėkojimas, kad senelis būtų labai laimingas dėl šiuo įvertinimo, sulaukė dar garsesnių publikos aplodismentų.

Ryškiausia žvaigždė – Jurga

Vėliau prasidėjo Jurgos Šeduikytės triumfo valanda. Praėjusiais metais debiutinį albumą išleidusi atlikėja laimėjo trijose iš keturių nominacijų, kurioms ji buvo pristatyta. Pakankamai sunkiai į lietuviškąją popsceną kelią prasiskynusi Jurga tapo „Metų debiutante”, „Metų atlikėja”, ji išleido ir geriausią „Metų albumą” „Aukso pieva”. „Džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių klausosi kokybiškos muzikos”, – atrodo, tuo, ką pati daro, neabejojo ryškiausia to vakaro žvaigždė.

Lietuvos pramoginės muzikos scenos ypatumus reikia žinoti ir prie jų būtina taikytis, tačiau ir Jurga, ir albumo muzikos prodiuseris Andrius Mamontovas žengė drąsų žingsnį. Nors Jurga pramogų versle ne naujokė, tačiau debiutinį albumą leisti vadinamuoju „neformatu” ji pasiryžo. Atrodo, kad toji rizika pasitvirtšino su kaupu. Andriui Mamontovui, aišku, ne vien už šį darbą, atiteko „Metų prodiuserio” žvaigždė. Beje, svarbu žinoti ir tai, kad Jurga yra didžiosios dalies albume skambančių dainų ir žodžių, ir muzikos autorė, su ja besivaržiusios Atlanta ir Violeta Riaubiškytė vargiai galėtų tuo pasigirti.

Be to, kaip pastebėjo komisijos nariai, dar niekada nėra buvę, kad tris laimėjimus susižertų debiutavęs atlikėjas ar grupė. „Kai dainuoji tai, ką iš tiesų mėgsti ir nelauki sėkmės, tada, ko gero, ji ir ateina”, – svarstė J.Šeduikytė ir dar nesibaigus renginiui skubėjo į Lietuvos televizijos studiją, kur vyko trečiasis nacionalinės Eurovizijos atrankos pusfinalis.

Kai kurie laimėtojai nekelia prestižo

„Metų grupės” apdovanojimo į sceną lipo atsiimti grupė „InCulto”, pastaraisiais metais įnešusi šviežio oro į prasto skonio ir primityvią šalies popmuzikos rinką. Kiek netikėtai „G&G Sindikato” „Pasaka apie du brolius” pripažinta „Metų daina”. „Pretendavome tik vienoje kategorijoje, todėl labai džiaugiamės, kad pavyko laimėti”, – sakė grupės vaikinai.

Pergalė, atrodo, visai nenustebino „Metų renginio” organizatoriaus Gyčio Daugėlos, dar prieš paskelbiant šios nominacijos laimėtoją jis jau taisėsi apykaklę ir rengėsi žygiui ant scenos. Aišku, gal tuo nereikėtų stebėtis, juk jis rengė ir „Bravo” apdovanojimus, tačiau sau įteiktas prizas visuomet sukelia abejonių ir nekelia „Bravo” apdovanojimų prestižo, juo labiau kad ir ne vienas komisijos narys pripažįsta nematęs visų trijų nominuotų renginių.

O paskutinis šventės akordas priminė tikrai nebe prestižinius apdovanojimus, bet labiau radijo stoties „Pūkas” auksinių ir platininių diskų teikimo iškilmes – Žilvinas Žvagulis lipo ant scenos atsiimti „Metų atlikėjo” apdovanojimo. Beje, pats Ž.Žvagulis yra ir apdovanojimų komisijos narys.

Be abejonės, tą vakarą jis dar pasirodė scenoje ir atliko įprasto skambesio čiastuškų stiliaus dainą. Koncertavo ir jo žmona bei buvusi „Kelio į žvaigždes” dalyvė Sigita, kuri niekada nebuvo mylima televizijos žiūrovų, tačiau įtakingi užtarėjai ją stengiasi įtvirtinti lietuviškos popmuzikos rinkoje.

Po apdovanojimų ceremonijos visi rinkosi sostinės naktiniame klube „New York”, kur dalijosi įspūdžiais apie pasibaigusią šventę. Ir, tiesą sakant, daugelis buvo linkę kritikuoti, bet ne liaupsinti „Bravo 2005”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.