Įtariama, kad Prancūzijoje paukščių gripu užsikrėtė kalakutai

Prancūzijoje kalakutų fermoje nustačius H5 paukščių gripo virusą, didėja viruso išplitimo rizika naminių paukščių laikymo vietose, todėl paukščių laikytojams būtina izoliuoti naminius paukščius nuo galimo kontakto su laukiniais paukščiais.

„Jei bus patvirtinta, kad virusas H5N1 nustatytas naminių paukščių ūkyje, tai reikš, kad Prancūzijos ūkininkai nepakankamai apsaugojo naminius paukščius nuo kontakto su laukiniais paukščiais, kurie yra šio viruso platintojai”, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Pasak V.Kiudulo, tai įrodo, kad Lietuvos naminių paukščių augintojams labai svarbu rimtai pažvelgti į reikalavimą naminius paukščius laikyti uždarose patalpose, apsaugant juos nuo bet kokio galimo kontakto su laukiniais paukščiais.

Pirminiais duomenimis, Prancūzijoje kalakutų fermoje, aptiktas H5 tipo paukščių gripo virusas. Viruso potipiui nustatyti mėginiai išsiusti į kontrolinė laboratoriją Veibridže (Jundtinė karalystė).

Nustačius paukščių gripo virusą, ligos protrūkio židinyje sunaikinami visi laikomi naminiai paukščiai, atliekama dezinfekcija. Aplink ligos protrūkio vietą nustatoma ne mažesnė kaip 3 km spindulio apsaugos zona, ir nemažesnė kaip 10 km spindulio stebėjimo zoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.