Karšta aistra išsenka per dvejus metus

Meilė iš pirmo žvilgsnio, netikėtai plykstelėjusi aistra – visa tai mūsų gyvenimą paverčia švente, nesibaigiančiu naujų emocijų ir išgyvenimų fejerverku.

Daugelis mūsų pirmaisiais bendravimo su mylimu žmogumi mėnesiais, jausdami neįveikiamą trauką (ir dvasinę, ir fizinę), mano, jog taip bus visada.

Bet dienos bėga, aistra pradeda rimti, į meilės santykius skverbiasi buitis, draugai, darbas.

Buvusių aistringų įsimylėjėlių gyvenimas arba įsilieja į tylią šeimyninę vagą, arba priverčia skirtis, nusivylus vienas kitu.

Mokslininkai nustatė, kad šis procesas, kurio tikriausiai nė vienas iš mūsų neišvengė, turi griežtą racionalų paaiškinimą. Jis susijęs su tam tikrų hormonų žmogaus kraujyje lygiu.

Paaiškėjo, kad karšta aistra – neilgalaikis reiškinys, tiesiog kvaila tikėtis, jog ji lydės visą gyvenimą.

Tokiais pojūčiais grįsti santykiai gali tęstis ne ilgiau nei dvejus metus. Būtent tiek laiko žmogaus organizme išsilaiko aukštas tam tikrų proteinų – neurotrofinų – lygis. Ilgainiui jis neišvengiamai mažėja, o beprotiški jausmai pamažu dingsta.

Anksčiau tyrinėtojai tokiai meilei skirdavo dar mažiau laiko – vos metus. Bet dabar Pizos universiteto (Italija) mokslininkai, atlikę kompleksinę kraujo analizę, įsitikino, kad vis dėlto mes sugebame net 24 mėnesius elgtis beprotiškai. Po to vienas kitam tariame „atleisk ir sudie”.

Tačiau tie patys mokslininkai tvirtina, kad ne viskas gyvenime taip blogai, neurotrofinų lygio sumažėjimas dar nereiškia, kad gamtos šaukiami iškart paliekame jau įprastu tapusį partnerį ir keliaujame ieškoti naujų stiprių pojūčių. Kai priprantame prie partnerių, o aštrūs jausmai atbunka, mūsų organizmuose didėja oksitocino lygis. Tai leidžia susitaikyti su naujo tipo santykiais ir nesijausti itin nusivylusiais.

Nenorintiems susitaikyti su versija, kad jų jausmus valdo tam tikros medžiagos kraujyje, mokslininkai parengė malonią staigmeną: pasirodo, žmogaus gyvenime yra vietos ir tikrai meilei. Jeigu širdyje netikėtai pajutote būtent tokią meilę, o jūs tikite, jog įmanoma nugyventi kartu visą gyvenimą ir numirti vieną dieną, tikriausiai jūsų hormonai įsiklauso į jūsų sielą ir elgsis netipiškai.

Mokslininkai sako, kad tikrai mylinčių žmonių kraujyje vyksta ne tie dalykai, kaip aistringai įsimylėjusių, tačiau tikriems jausmams nepasirengusių kraujyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , .

2 atsiliepimai į "Karšta aistra išsenka per dvejus metus"

  1. eugenija

    😥

  2. Madi

    🙄 o po to lieka pagarba..jeigu lieka 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.