Kare dėl mobiliųjų telefonų – kasdien naujos aukos

Puikiai suveikus visuomenės ir policijos profesionalumo tandemui, sulaikyta nepilnamečių, įtariamų bendraamžių apiplėšinėjimu, trijulė

Remiantis Kauno policijos suvestinėmis, pastaruoju metu ilgapirščiai gyvena pagal šūkį: „Nė dienos be mobiliojo ryšio telefono vagystės! Nesvarbu, kokia kaina: ar prieš jo savininką, bandantį kovoti už savo turtą, reikės panaudoti grubų psichologinį šantažą, ar imtis dar drastiškesnių priemonių!”

Pasak Kauno policijos atstovės spaudai Ramunės Gražulienės, ir vienoje, ir kitoje šio vis aršesnio turtinio karo barikadų pusėje – nepilnamečiai. Jie – ir aukos, ir įtariamieji. Kuriai barikadų pusei priklausyti, dažniausiai lemia šeimos, iš kurios kilęs nepilnametis, socialinė padėtis. Trečiadienį vidury baltos dienos Kauno viešosios bibliotekos prieigose užregistruotas dviejų po pamokų į namus grįžtančių gimnazistų apiplėšimas – akivaizdžiausias šios vienos iš didžiausių šiandieninių Kauno kriminalinių aktualijų įrodymas. Deja, kaip patvirtino ir ši istorija, įstatymai gina nepilnamečių teises, nepriklausomai, ar jie nukentėjusieji, ar tiesiog akyse įžūlėjantys pradedantieji nusikaltėliai.

Sekti ir užpulti iš pasalų

Kaip dienraščiui pasakojo vienas iš apiplėštųjų – penkiolikametis J.Jablonskio gimnazijos antrokas (pagal tradicinę kvalifikaciją – dešimtokas), su kaimynystėje gyvenančiu „Saulės” gimnazijos antroku jiems pakeliui po pamokų į namus. Iki pastarųjų jau buvo ranka paduot, kai ramiai besišnekučiuojančius draugus netikėtai iš nugaros užpuolė keturiese.

„Greičiausiai mes buvome sekami, tačiau neatkreipėme į tai dėmesio”, – prisipažino pašnekovas. Gimnazistai užpulti Viešosios bibliotekos link vedančioje nuošalioje Aguonų gatvelėje.

Iš vyresniojo, šešiolikmečio, jo turėtas mobilusis telefonas „Sony Ericson” atimtas akimirksniu, dviese apkrausčius kišenes. Penkiolikametis dienraščio pašnekovas teigia savo telefono nusprendęs be kovos neatiduoti, tačiau pasipriešinti dviem jį pargriovusiems bendraamžiams buvo neįmanoma.

„Patiestas ant grindinio aš buvau spardomas, – pasakojo penkiolikametis, dėl patirtos galvos traumos vakar nepasirodęs mokykloje ir nežinia, kada joje pasirodysiantis. – Vienas iš užpuolikų net buvo uždėjęs savo koją man ant galvos ir, atrodė, kad bando šią sugrūsti į asfaltą”.

Ar plėšikaujantys bendraamžiai nesmogė jam arba draugui per galvą ir turėtu kastetu, penkiolikametis vakar negalėjo prisiminti: „Nuo smūgių krušos buvau apsvaigęs. Prisimenu tik tiek, kad veltui šaukiausi pagalbos. Mačiau tik, kaip, ištraukę iš striukės kišenės mano telefoną „Siemens”, plėšikai nubėgo Kauko laiptų link”.

Sėkmę lėmė sekundės

Šis brutalus vidurdienio apiplėšimas galėjo būti neišaiškintas, kaip ir daugelis panašių. Tačiau, laimė, nuo jį užpuolusių dviejų bendraamžių pabėgęs vyresnysis iš gimnazistų sugebėjo netoliese rasti pagalbą. Dvi merginos, prie kurių jis pribėgo ir papasakojo, kas atsitiko, nedvejodamos ir nedelsdamos surinko savo mobiliuoju telefonu policijos budėtojo numerį.

K.Donelaičio gatvėje patruliavęs Patrulių rinktinės ekipažas per automobilyje įrengtą tarnybinę radijo stotį pranešimą apie apiplėšimą prie Viešosios bibliotekos užregistravo be penkių dvi. Kolega budėtojas teigė, kad keli šiuo nusikaltimu įtariami jaunuoliai su grobiu greičiausiai nusileido Kauko laiptais į miesto centrą.

Galimi įtariamieji pastebėti jau prie „Bernelių užeigos”. Įtarimą kėlė nervingas šių nuo greito bėgimo uždususių jaunuolių elgesys. Jie jau stabdė atvažiuojantį mikroautobusą, tačiau paskutiniu momentu pastebėjo jį lenkiantį policijos tarnybinį automobilį.

Pamačius policiją, neišlaikė vieno iš įtariamųjų nervai ir šis puolė bėgti, tačiau greitai buvo pavytas iš automobilio iššokusio pareigūno. Kitų dviejų veidai demonstravo olimpinę ramybę, nors, kaip paaiškėjo netrukus, pas juos buvo ne tik vos prieš penkiolika minučių pagrobti telefonai, bet ir kastetas. Tokio pastarųjų elgesio motyvai paaiškėjo išsiaiškinus įtariamųjų asmenybes: abu plėšikavimu Kauno gatvėse įtariami nepilnamečiai – jau teisti už panašius nusikaltimus, tačiau atsižvelgiant į jų jauną amžių – lygtinai.

Bandė jie išlipti sausi iš vandens ir šį kartą, pakeliui į policijos įstaigą mėgindami paslėpti po pareigūnų tarnybinio automobilio kilimėliu turėtą kastetą. Tačiau tądien jiems nepavyko ir tai.

Biografijoje – ir ginkluoti apiplėšimai

Nuvežus sulaikytuosius į Žaliakalnio policijos komisariatą, kurio valdose – Ąžuolynas, kuriame įsikūrusi viešoji biblioteka, nustatyta, kad pastarieji – juos atpažinusių aukų bendraamžiai. Kazlų Rūdoje registruotam, tačiau Rokuose gyvenančiam Gediminui S. – ne per seniausiai suėjo septyniolika. Kaune, Birželio 23-iosios gatvėje, gyvenančiam Elvinui Č. septyniolika suėjo pernai gruodį. Neveronyse gyvenančiam Mantui I. septyniolika bus tik vasarą.

Visi jie – T.Masiulio jaunimo mokyklos, kurioje, kaip ir kitose panašaus profilio mokyklose, susibėga šiandieninių probleminių paauglių keliai, devintokai.

Nepaisant, kad Lietuvoje nusikaltę nepilnamečiai traukiami baudžiamojon atsakomybėn tik nuo keturiolikos (o už kai kuriuos nusikaltimus – tik nuo šešiolikos) iš areštinėje atsidūrusių įtariamųjų plėšikavimu trijulės neteistas tik vienas – Mantas I.

Tačiau vyriausiasis šioje kompanijoje – Elvinas Č. – teistas net du kartus, ir abu pernai, vos pusmečio intervalu. Abiem atvejais jis sėdo į teisiamųjų suolą už tą patį – mobiliojo telefono pagrobimą iš gatvėje sutikto bendraamžio. Ir Kauno miesto apylinkės teismas, ir pastarojo kolegos Vilniuje nuosprendžio, skirto šiam nepilnamečiam plėšikui, vykdymą atidėjo. Nors nusikaltime, jo padarytame Vilniuje kartu su suaugusiuoju ir jau po Kauno miesto apylinkės teismo nuosprendžio už analogišką apiplėšimą, buvo panaudotas ir dujinis revolveris.

Beje, panašiais gatvės apiplėšimais policija įtaria ir šio nepilnamečio seserį. Pastaroji veikia grupėje su bendraamžėmis.

Priešnuodžių yra

Neatmetama, kad trečiadienio vidurdienio Elvino Č. bei jo bendrų fiasko Kaune – toli gražu ne pirmas šio ketvertuko galimai įvairiomis sudėtimis įvykdytas gatvės apiplėšimas. Tačiau nepilnamečių teises ginančių įstatymų susaistyti pareigūnai vakar nesiryžo leisti paviešinti įtariamųjų šiais beveik kasdien mieste registruojamais apiplėšimais nuotraukas, kad juos galėtų atpažinti ir kitos aukos. Nors visuomenės, oponuojančios šiai gyvenimo realybei neatitinkančiai įstatymų teorijai, nuomone, viešumas šiandien – viena efektyviausių kovos su nusikalstamumu priemonė.

Kad galbūt naujausias šios kompanijos nusikaltimas, tapsiantis raktu į visą seriją panašių apiplėšimų, išaiškintas, belieka dėkoti minėtoms dviem merginoms, laiku pranešusioms apie gimnazistus ištikusią nelaimę, ir, žinoma, profesionaliai dirbančiam Vyriausiojo policijos komisariato budėtojų bei Patrulių rinktinės pareigūnų tandemui.

„Mes tikrai neskirstome gautų pranešimų į svarbius ir antrarūšius ir į visus reaguojame vienodai, – dienraščiui tvirtino Kauno patrulių rinktinės vadas Tauris Stauskis. – Todėl prašome, kad žmonės skambintų į policiją bet kokio įtarimo apie daromą ar padarytą nusikaltimą atveju. Praktika rodo, kad net įtarimams nepasitvirtinus, neretai sulaikomi policijos ieškomi asmenys, o tuo pačiu užbėgama už akių kitiems gal dar tik planuojamiems nusikaltimams”.

Vakar naktį laiku gavę pranešimą apie bandymą apvogti viename V.Krėvės prospekto kieme stovintį automobilį patruliai sulaikė pereinamais kiemais iš nusikaltimo vietos sprukusį, tačiau ir pakeliui ieškojusių naujų aukų Kranto alėjoje gyvenantį šešiolikmetį Edgarą K. Beje, taip pat vienos Kauno mokyklos moksleivį, nežinia, ar lankantį pamokas, jeigu apie antrą valandą nakties jis sulaikomas visai kitame miesto gale? Pirminiais duomenimis, šis vos prieš kelis mėnesius šešiolikos sulaukęs įtariamasis kartu su bendraamžiais daromomis vagystėmis iš automobilių dar neteistas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Kare dėl mobiliųjų telefonų – kasdien naujos aukos"

  1. GABI

    LABAS 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.