Tragedija Maskvos turgavietėje sujaukė šventę Rusijoje (papildyta)

Net šaltis nupurto, kai pagalvoju, kad su žmona galėjau atsidurti šalia tų keliasdešimt lavonų, kuriuos vakar iš mano pamėgtos turgavietės griuvėsių ištraukė gelbėtojai.

Ketvirtadienį anksti rytą po visą naktį trukusio smarkaus sniego Maskvos centrinėje dalyje sugriuvo Basmanajos (Baumano) turgavietės stogas.

Iki vakaro iš griuvėsių buvo ištraukti 52 kūnai, bet beveik neabejojama, kad aukų bus daugiau.

Mat po griuvėsiais dar buvo likę bent keliasdešimt žmonių.

Dingusiųjų turgavietėje artimieji teigė, kad į spąstus patekę asmenys mėgino jiems prisiskambinti mobiliojo ryšio telefonais.

Sužinojęs apie tragediją, dar sykį patikėjau likimu. Turgavietė yra šalia namo, kuriame gyvena mano sesuo.

Kaskart eidamas pas ją užsuku į turgų nupirkti gėlių puokštę, vaisių ar kitų skanumynų.

Ir ketvirtadienį mudu su žmona buvome pakviesti apsilankyti pas seserį. Bet ten turėjome vykti vakare, o turgavietės stogas sugriuvo anksti rytą.

Mano žmona ir sesuo šioje turgavietėje anksčiau visuomet pirkdavo iš Lietuvos atgabenamą produkciją – labai skanią 15 proc. riebumo varškę.

Nuo 2004-ųjų – antra tragedija

Ketvirtadienio rytą įvykusi tragedija – jau antra tokio pobūdžio nelaimė Maskvoje per pastaruosius dvejus metus.

2004-ųjų vasarį Maskvos Jasenevo rajone sugriuvo vandens pramogų parkas „Transval”, po jo nuolaužomis žuvo 28 žmonės, daugiau kaip 100 asmenų buvo sužeista.

Vakar sugriuvo dar vienas neįprastos konstrukcijos pastato stogas iš gelžbetonio – milžiniška 80 metrų skersmens „lėkštė”, įrengta virš Basmanajos turgavietės.

Abu pastatus projektavo vienas asmuo – vienu geriausių specialistų Rusijoje laikomas Nodaras Kančeli. Šis technikos mokslų daktaras – instituto „Kurortprojekt” techninis direktorius ir vyriausiasis konstruktorius.

Sugriuvusi turgavietė buvo pastatyta prieš 32 metus. N.Kančeli didžiavosi jos konstrukcija ir savo vadovėlyje rašė, kad tai unikalus tokio pobūdžio pastatas.

„Logiškai sukurtos konstrukcijos praktiškai visada yra gražios ir ekonomiškos”, – teigė N.Kančeli.

Prekybininkai rengėsi šventei

Ir štai ši „grožio ir ekonomijos” konstrukcija išdavė savo kūrėją – subyrėjo.

Liudininkai pasakojo, jog viskas įvyko netikėtai. Basmanajos turgavietė veikė visą parą, bet paryčiais prekybininkų ir juo labiau – pirkėjų joje buvo palyginti nedaug.

Tačiau ketvirtadienio rytą turgavietėje buvo rengiamasi šventei – vasario 23 dieną Rusijoje minima Tėvynės gynėjo diena (anksčiau – Sovietų armijos diena).

Krovėjai turgavietėje zujo su prekių prikrautais karučiais, pardavėjai triūsė prie prekystalių.

Staiga pasigirdo triukšmas, girgždesys, braškėjimas, ir milžiniškas stogas krito žemyn. Konstrukcija iškart nenugarmėjo, o lėtai byrėjo vienoje pusėje.

Vėliau Rusijos ugniagesių tarnybos vyriausiasis inspektorius Viktoras Klimkinas sakė, jog N.Kančeli sukurta konstrukcija išgelbėjo dešimčių žmonių gyvybę.

Tokia išvada padaryta dėl to, kad pastato konstrukcija nesugriuvo, o tarp įlūžusio stogo ir grindų susidarė ertmė, kurioje sugebėjo pasislėpti beveik 50 žmonių.

Konstruktorius nejaučia kaltės

Praėjus keliolikai minučių po katastrofos į tragedijos vietą atvyko dešimtys ugniagesių, greitosios pagalbos ir Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) automobilių.

Netrukus pasirodė vyriausiasis Rusijos gelbėtojas – NSM vadovas Sergejus Šoigu, taip pat Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Atvyko ir pastato kūrėjas N.Kančeli.

Šio žinomo inžinieriaus bei architekto padėtis pastaruoju metu tikrai nepavydėtina.

Vos prieš kelias savaites Maskvos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl katastrofos vandens pramogų parke „Transval”.

Šioje byloje N.Kančeli yra vienas svarbiausių kaltinamųjų.

N.Kančeli sakė esąs nekaltas dėl tragedijos vandens pramogų parke ir tvirtino, kad „Transval” konstrukcijos subyrėjo dėl diversijos.

Tačiau dabar neabejojama, kad N.Kančeli gali būti pareikšta naujų kaltinimų. Prokuratūra neabejoja, kad Basmanajos turgavietėje nebuvo teroro akto.

„Aš kol kas pats nežinau, kodėl sugriuvo turgavietės pastatas, – vakar „Lietuvos ryto” korespondentui sakė N.Kančeli. – Konstrukcija pastatyta be klaidų ir defektų.

Galbūt buvo klaidų eksploatuojant pastatą, dėl kurių surūdijo metalinės dalys. Ant jų laikėsi ir paties stogo atramos”.

„Aš neatmetu ir galimybės, kad ant stogo buvo per daug sniego.

Šią žiemą Maskvoje snigo dažniau, nei įprasta.

Be to, turgavietės pastogėje buvo įrengta daugybė prekyviečių.

Projekte numatyta, kad pastogėje negalima sandėliuoti prekių. Kas žino, kiek prekių buvo kiekvienoje pastogės prekyvietėje?” – kalbėjo N.Kančeli.

Kompensacija – tik laidotuvėms

Tragedijos vietoje vakar dirbo gelbėtojai, ieškantys žmonių, kurie galėjo atsidurti po pastato konstrukcijomis.

Maskvos meras J.Lužkovas pažadėjo, kad žuvusiųjų artimiesiems bus sumokėta laidotuvių kompensacija – po 100 tūkst. rublių (10 tūkst. litų). Pagalba pažadėta ir sužeistiesiems.

Tačiau ko galima tikėtis vėliau? Juk prieš dvejus metus vandens pramogų parke „Transval” žuvusių asmenų artimieji iki šiol negavo jokių išmokų, susijusių su tuo, kad, pirkdami bilietus į pramogas, jie buvo ir apdrausti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.