Nepriklausomybės savaitgalį kine

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje pradėjęs galioti įstatymas, padidinęs laisvadienių per metus skaičių, teigiamai atsiliepia šalies kino rinkai. Praėjusi žiemos savaitė turėjo keturias nedarbo dienas, per kurias kino mėgėjai noriai rinkosi į kino sales. Vien nuo penktadienio iki sekmadienio, šalies kino teatruose apsilankė 25,8 tūkst. žiūrovų. Rinkos aktyvumą rodo ir tai, jog kino gerbėjai rinkosi išskirtinį vieną filmą, bet net kelios juostos sulaukė didelio dėmesio.

Pirmojoje pelningiausių savaitgalio filmų sąrašo vietoje – „Geišos išpažintis”. Robo Marshallo bestselerio ekranizacija ne tik išsilaikė viršūnėje antrą savaitę iš eilės, bet sugebėjo netgi padidinti pajamas – prieš savaitę filmas surinko 66 tūkst., praėjusią – 73 tūkst. litų per tris dienas. Visgi, žiūrovų skaičius sumažėjo: pajamų padidėjimą sąlygojo tai, jog tris savaitgalio dienas kino teatrai taikė brangesnius savaitgalio. „Geišos išpažintis” didžiulės sėkmės sulaukė tik Lietuvoje – praėjusį savaitgalį debiutavusi Latvijoje ir Estijoje drama sulaukė atitinkamai 2,5 ir 2,1 tūkst. žiūrovų. Mūsų šalyje per nepilnas dvi savaites su geišos gyvenimu kino ekrane jau susipažino 17,5 tūkst. žiūrovų.

27 procentais savaitgalio pajamas padidino ir animacinis filmas vaikams „Viščiukas Cypsius”. Vasario 17-19 dienomis filmą pažiūrėjo 5,4 tūkst. žiūrovų, kurie į kasą sunešė 54,8 tūkst. litų. Nepaisant augimo, „Viščiukas Cypsius” turėjo užleisti antrąją pajamingiausių filmų sąrašo vietą premjeriniam filmui – istorijai apie legendinį Venecijos meilužį Kazanovą. Herojaus vardu pavadintas filmas buvo rodytas keturiuose didžiausiuose šalies miestuose ir surinko 65,4 tūkst. litų.

Svarbiausiu visam Lietuvos kinui įvykiu praėjusį savaitgalį tapo šalies sostinėje vykusi „Vilniaus geto” premjera. Naujausio Audriaus Juzėno darbo pristatymas buvo atidėliotas daugiau nei du metus. Pirmąjį demonstravimo savaitgalį „Vilniaus getą” pamatyti galėjo tik sostinės žiūrovai – jų per tris dienas susirinko 1,9 tūkst., kurie sunešė 26,5 tūkst. litų. Palyginimui – praėjusių metų rugsėjį „Dievų miškas” debiutavo taip pat su neįspūdingomis – 57,5 tūkst. Lt. pajamomis. Vis dėl to, į galutinį „Dievų miško” rezultatą (633 tūkst. litų) „Vilniaus getui” orientuotis būtų per daug optimistiška. Pirma, Audriaus Juzėno filmas įgarsintas angliškai, pagrindinius vaidmenis atlieka ne lietuvių aktoriai, o filmo scenarijus paremtas ne populiariu romanu, o mažai kam žinoma pjese. Realiai pajamomis „Vilniaus getas” galėtų lygintis su Jono Vaitkaus drama „Vienui vieni”. 2004-aisiais rodytą istorinį filmą pamatė 31 tūkst. žiūrovų (262 tūkst. Lt. pajamos).

Ateinantį savaitgalį Lietuvos žiūrovų laukia trys premjeros, bet nė viena iš jų realiai nepretenduoja į žiūrimumo viršūnes. Labiausiai dėmesio vertas filmas – Samo Mendeso („Oskaru” apdovanotas režisierius už „Amerikietiškas grožybes”) subtiliai antikarinį požiūrį demonstruojanti juosta „Desantininkai”. Tai tikroviškas pasakojimas apie Persijos įlankos karą, operaciją „Audra dykumoje” ir joje dalyvavusių amerikiečių kareivių patirtus išgyvenimus, paremtas buvusio JAV jūrų pėstininko Anthony’o Swoffordo autobiografine knyga.

Pirmiausia jaunųjų kino teatrų lankytojų laukia fantastinis nuotykių filmas „Zatura. Nuotykiai kosmose”. Savo stilistika ir turiniu juosta labai panaši į 1996-aisiais pasirodžiusį filmą „Džiumanži”. Ankstyvaisiais komercinio kino Lietuvoje laikais, kuomet dar negirdėtos sąvokos buvo „minkštos kėdės” ir „Dolby Digital garsas”, filmą pamatė 9,4 tūkst. žiūrovų. Jei tokį rezultatą pavyktų pasiekti „Zaturai” – tai būtų labai geras rezultatas.

Trečioji savaitės premjera – pavėlavusi į mūsų kino teatrus romantinė juosta „Ji ir jos vyrai”. Pagrindinius vaidmenis filme atlieka Claire Danes, Lietuvoje mažai žinomas Jasonas Schwartzmanas ir netikėtame amplua pasirodantis komikas Steve`as Martinas. „Ji ir jos vyrai” greičiausiai patirs skaudų pralaimėjimą romantinių filmų konkurencinėje kovoje – „Sklinda gandai”, „Kazanova”, „Puikybė ir prietarai” yra seniau pradėti rodyti, bet kur kas daugiau parako turintys filmai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.