Kaltinamųjų praeityje – psichikos ligos ir nusikaltimai

Vakar Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti byla, kurioje du jaunuoliai kaltinami apiplėšę, kankinę ir nužudę senutę. Vieno jų sesuo į teismo suolą pateko, nes padėjo žudikams išleisti aukos pinigus.

Naikupės gatvėje pas savo močiutę gyvenęs 19-metis Vladimiras Zajakinas kaltinamas kartu su 17-mečiu Nerijumi I. žiauriai nužudęs kaimynę – 80-metę Benediktą Staponienę.

Praėjusių metų sausio 26-ąją jaunuoliai įsiveržė į senutės butą. Nuo smūgių į krūtinę parkritusiai garbaus amžiaus moteriai kelnėmis buvo užkimšta burna, laidu ir virve surištos rankos bei kojos. Įsibrovėliai senutę už plaukų nuvilko prie radiatoriaus bei prie jo pririšo.

Kaltinamieji pagrobė namuose rastus papuošalus bei 7 000 litų. V. Zajakinas suprato, kad senutė gali kreiptis į policiją, todėl ant pilvo gulinčiai senolei apie 30 kartų smogė peiliu į sprandą ir nugarą. Nuo ūmaus kraujavimo ir negalėdama kvėpuoti per burną moteris mirė vietoje.

Negana to, V. Zajakinas kitą dieną grįžo į aukos butą ir pagrobė du žiedus.

Nerijaus I. sesuo, 19-metė Pušyno gatvės gyventoja Viktorija Indrišiūnaitė kaltinama tuo, kad žinodama apie nusikalstamu būdu įgytus pinigus padėjo juos išleisti. Jaunuoliai jai davė 300 litų, lombarde nupirko mobilųjį telefoną ir garso aparatūrą.

Patys nusikaltėliai irgi smaginosi – važinėjo po miestą taksi pardavinėdami vogtus daiktus, pirko po 200-250 litų kainuojančius alkoholinius gėrimus. Sulaikyti įtariamieji pinigus jau buvo išleidę.

Kaltinamieji savo kaltę pripažįsta, išskyrus Nerijų I., tvirtinantį, jog jis tik plėšė, bet nežudė senutės. Trijulė teismo posėdžio dalyvius nustebino tuo, kad atsisakė komentuoti įvykius. Jie teisėjų kolegijai pasiūlė vadovautis ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais.

Nukentėjusiąja pripažinta senutės dukra Virginija Marcinkonienė kaltinamiesiems pateikė 1 milijono ir 17 tūkst. litų ieškinį. Milijonu litų moteris įvertino patirtą moralinę žalą.

Nusikaltimas atskleistas per porą dienų. Kriminalistai iškart įtarė, jog senutę nužudė ją pažinoję asmenys.

Nei V. Zajakinui, nei Nerijui I. dar nėra tekę ragauti kalėjimo duonos, tačiau pastarasis anksčiau jau buvo susitikęs su policija. Dar būdamas trylikos Nerijus I. su dviem draugais bandė apiplėšti pensininkę.

Nepilnamečiai buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje, tačiau realios bausmės dėl jauno amžiaus išvengė. Beje, vienas jų kėsinosi moterį pasmaugti – ją išgelbėjo netikėtai pasirodęs kaimynas.

Tada pagalbinės internatinės mokyklos moksleivis Nerijus I. buvo pripažintas nepakaltinamu – sergantis psichine liga (lėtiniu debilizmu). Susitikti su psichiatrais yra tekę ir V. Zajakinui. Anot artimųjų, išgėręs jis tapdavo agresyvus.

V. Indrišiūnaitė yra du kartus teista. 2001-ųjų rugsėjį ji Klaipėdos apygardos teisme išklausė nuosprendį už nepilnametės draugės išžaginimo organizavimą.

Mergina teista už tai, kad 2000-ųjų rugsėjį, būdama vos 15 metų amžiaus, su mokyklos drauge suorganizavo egzekuciją neva apkalbas skleidžiančiai trylikametei. Šią nusivedus į nuošalią vietą iš aukos buvo tyčiojamasi, o specialiai pakviestas 19-metis Nikolajus Buinickis ją išprievartavo.

Griežtos bausmės dėl jauno amžiaus V. Indrišiūnaitei pavyko išvengti – vietoje penkerių su puse metų kalėjime praleidusi tik dvejus, mergina grįžo į laisvę. Beje, tais pačiais 2001 m. ji buvo nuteista už plėšimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.