Ūkio ministerija skatina kurti nacionalines technologijų platformas

Ūkio ministerija koordinuos nacionalinių technologijų platformų kūrimą ir skatins jų įsijungimą į Europos Sąjungos (ES) technologijų platformas. Ūkio ministerijoje praėjusią savaitę vykusio steigiamojo susirinkimo metu įsteigta Lietuvos nacionalinė statybų technologijų platforma (LNSTP).

Šia platforma siekiama sujungti viešojo ir privataus sektorių finansinius, žmogiškuosius ir organizacinius išteklius rengiant statybų sektoriaus plėtros strategiją ir išskiriant prioritetines mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros kryptis.

Vėlesniame etape bus siekiama pasinaudoti ir ES mokslinių tyrimų programų finansavimu. Čia didesnę paramą planuojama skirti toms mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros kryptims, kurios bus patrauklesnės pačioms įmonėms, turės aiškius plėtros planus, į kurias įmonės investuos nuosavas lėšas ir kurių mokslinių tyrimų rezultatus bus galima panaudoti. Lietuvai ypač svarbu, kad mokslinių tyrimų rezultatai būtų pritaikomi šalies verslo ir gamybos įmonėse.

Statybų technologijų platformos steigėjai – Lietuvos statybininkų asociacija, Lietuvos statybos inžinierių sąjunga, Aplinkos ministerija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU), UAB „Constructus”.

ES bei nacionalinių technologijų platformomis skatinama viešojo ir privataus sektorių partnerystė mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje, siekiant padidinti tiek šalių, tiek apskritai Europos pramonės konkurencingumą. ,,Technologijų platformos yra ilgalaikis projektas, jo pagrindinis rezultatas – sudaryti strateginių tyrimų gaires, kurioms įgyvendinti gali būti pritrauktos privačios ir viešosios tiek ES, tiek nacionalinės lėšos”,- sakė Ūkio ministerijos sekretorė Lina Domarkienė.

Nacionalinėje Lisabonos strategijos įgyvendinimo programoje yra nurodytos priemonės, kuriomis siekiama paskatinti Lietuvos verslo ir mokslo organizacijas kurti nacionalines technologijų platformas ir dalyvauti ES technologijų platformų veikloje.

Lietuvoje nacionalinės technologijų platformos jau pradėtos kurti miškų ir medienos, elektronikos, aeronautikos ir statybų sektoriuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.