Švedijoje – kova už gyvybę

Žinomos rašytojos Jurgos Ivanauskaitės gerbėjai nustebo, kai jai skirtą Nacionalinę premiją vasario 15 dieną Prezidentūroje atsiėmė ne pati laureatė, o jos motina menotyrininkė Ingrida Korsakaitė.

Vieną žymiausių šiuolaikinių Lietuvos rašytojų 44 metų Jurgą Ivanauskaitę užklupo sunki liga.

Skausmą pajuto jau seniai

Pirmuosius nugaros bei kojos skausmus moteris pajuto prieš ketverius metus. Tačiau medikai ilgai negalėjo nustatyti tikrosios diagnozės. Pastaruosius metus rašytojai jau teko vartoti skausmą malšinančius vaistus.

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje Vilniaus mažajame teatre skaitytojams pristačiusi naujausią savo romaną „Miegančių drugelių tvirtovė”, rašytoja pateko į medikų rankas. Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje pacientei iš kojos buvo pašalintas auglys.

Laukia dar viena operacija

Jau mėnuo, kai J.Ivanauskaitė gydosi Švedijoje. Šioje šalyje lietuvių rašytojai buvo atlikta onkologinė kojos operacija. Jos laukia dar viena sudėtinga plaučių operacija.

Paklausta, kaip sekasi kovoti su sunkia liga, J.Ivanauskaitė tik perdavė tokius žodžius: „Apie mane bus arba nekrologas, arba labai geras straipsnis, jeigu pasveiksiu”.

Ir kūrė, ir keliavo

J.Ivanauskaitė yra išleidusi 15 knygų. Tarp jų – populiarumą ne tik Lietuvoje pelniusius romanus „Mėnulio vaikai”, „Ragana ir lietus”, „Placebas”, „Pragaro sodai”, „Sapnų nublokšti”.

J.Ivanauskaitė yra aistringa keliautoja.

1993-1995 metais ji keliavo po Indiją, Nepalą ir Tibetą, studijuodama budizmą ir Himalajų kultūrą. Dar kartą į šiuos kraštus Jurga patraukė 1998 metais. Kelionėje ji praleido ištisus metus.

Šios įsimintinos kelionės rašytoją įkvėpė sukurti knygas „Ištremtas Tibetas”, „Kelionė į Šambalą” bei „Kelionių alchemija”.

„Labiausiai man patiko Himalajai. Jiems aš jaučiu nežmonišką nostalgiją. Man tie kalnai – įkūnytas Dievas. Indija, Himalajai be galo giliai veikia pasąmonę. Ten ištisi rojaus sodai – viskas ryšku, kvepia, paukščiai čiulba”, – yra sakiusi J.Ivanauskaitė.

Pagal profesiją J.Ivanauskaitė – dailininkė. Tuomečiame Dailės institute ji baigė grafikos specialybę.

Daugumą savo knygų rašytoja iliustravo pati.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Švedijoje – kova už gyvybę"

  1. justė

    man labai gaila jurgos ivanauskaitės.tikiuosi ji greit pasveiks ( 🙁 🙂

  2. Cinnamon

    myliu šią rašytoją. tik tiek.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.