Sporto kompleksas laukia naujo šeimininko

Kauno miesto savivaldybei priklausanti bazė gali būti perduota aukštajai mokyklai

S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą ketinama perduoti Lietuvos kūno kultūros akademijai (LKKA) ir suteikti jam nacionalinės svarbos objekto statusą.

Kauno miesto savivaldybės pareigūnai atsargiai vertina tokį žingsnį bei tolesnę komplekso perspektyvą, jam tapus LKKA nuosavybe.

Akademijos atstovai tvirtina, kad bazė ir ateityje bus atvira visiems miesto bei šalies sporto, kultūros renginiams, o naujasis statusas jai garantuos Europos fondų paramą.

Reikalaus garantijų

Apie tai, kad S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą rengiamasi perduoti LKKA ir suteikti jam nacionalinės svarbos objekto statusą, praėjusį mėnesį Vilniuje įvykusioje Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) konferencijoje pareiškė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis šią savaitę „Kauno dienai” teigė, kad iš LKKA ir Vyriausybės atstovų dėl komplekso kol kas jokių oficialių prašymų negauta.

„Prieš trejus metus akademija jau pageidavo perimti šį kompleksą. Tada prašymą vertinau skeptiškai. Man buvo neaišku, kaip akademinė įstaiga išlaikytų tokią didžiulę sporto bazę. Kalbos apie gerus vadybininkus manęs neįtikino. Dabar situacija šiek tiek kitokia. Tačiau privalome gauti garantiją, kad Vyriausybė skirtų lėšų ne tik stadiono ir Halės išlaikymui, bet ir investicijoms”, – sakė R.Stanionis.

„Sprendimą turėtų priimti Kauno politikai. Derėtų įvertinti įvairias galimybes. Šis kompleksas reikalingas miesto poreikiams, tačiau neatmeskime, kad jis galėtų būti perduotas LKKA.

Tiesa, kyla klausimas, kodėl nacionalinio objekto statusas negalėtų būti suteiktas dabar veikiančiai Savivaldybės viešajai įstaigai”, – svarstė Savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas.

Kauno sporto halėje bei stadione vyksta nemažai Savivaldybės remiamų komandų varžybų, kultūros renginių. Dabar šia sporto baze naudojasi įvairių šakų sportininkai. Manoma, kad perdavus kompleksą LKKA, gali iškilti tam tikrų neaiškumų.

„Kol Nemuno saloje nepastatyta nauja sporto arena, Sporto halė yra ir kultūrinių renginių vieta. Prieš perduodant LKKA šį kompleksą, turėtų būti atsižvelgta ir į tai”, – pridūrė R.Stanionis.

Bazė bus atvira sportuojantiesiems

„Akademijai, kuri rengia specialistus ne vien Lietuvai, bet ir Kaunui, tačiau neturi savo sporto bazės, šis kompleksas reikalingas kaip oras”, – pabrėžė LKKA senato pirmininkas, socialinių mokslų daktaras Aleksas Stanislovaitis.

„Mūsų poreikiai jau neatitinka darbo sąlygų. Net ir labai stengdamiesi, vis tiek nesutelpame savo lengvosios atletikos manieže, žaidimų salėje, juo labiau kad šiose arenose mokosi ar treniruojasi ne vien mūsų studentai bei komandos.

Pavyzdžiui, anksčiau P.Vileišio aikštėje turėjome sektorių metimams. Dabar ten įsikūrę futbolininkai. Kaip, neturint pratyboms specialaus metimų aikštyno ar stadiono, galima rengti lengvosios atletikos specialistus? Be to, turiu galvoje ne vien juos. Pas mus per metus mažiausiai trims šimtams studentų yra privalomos įvairios lengvosios atletikos rungtys”, – dalijosi mintimis su „Kauno diena” A.Stanislovaitis.

Pašnekovo teigimu, akademija jau įrodė, kad sugeba vien savo jėgomis tinkamai eksploatuoti sporto bazes, o Europos fondų parama būtų papildomas investicijų šaltinis arenoms renovuoti bei modernizuoti.

„Susiremontavome savo baseiną, atnaujinome žaidimų salę, lengvosios atletikos maniežą. Nemanau, kad S.Dariaus ir S.Girėno kompleksas taptų nepakeliama našta akademijai. Žinome, kokia yra stadiono būklė ir jo nuostoliai, kaip verčiasi Halė. Tai mums – ne katė maiše”, – sakė LKKA senato pirmininkas.

Jis kategoriškai atmetė galimybę, kad S.Dariaus ir S.Girėno kompleksas taps uždaras, jei akademija jį perims.

„Juk ir dabar visos mūsų kuklios bazės atviros miestui. Vien lengvosios atletikos maniežu bendrojo fizinio parengimo treniruotėms naudojasi ir sporto mokyklų auklėtiniai, ir profesionalių komandų sportininkai. Niekam niekada nepasakėme, kad tai – tik mūsų studentams, pašalinių neįsileisime. Taip nebus ir ateityje.

Manau, jog viską bus galima sureguliuoti sutartimis su Savivaldybe”, – teigė LKKA senato pirmininkas.

Rekonstrukcijos studiją veš į Kanus

Prieš pernai Kaune vykusį Europos jaunimo lengvosios atletikos čempiontą į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną investuota daugiau nei 6 milijonai litų. Sutvarkytos pagalbinės patalpos, pakeista bėgimo danga, švieslentė. Šalia arenos įrengtos dvi apšilimo aikštės.

Po šių investicijų stadionas tapo moderniausiu lengvosios atletikos aikštynu Lietuvoje. Neatsitiktinai planuojama, kad būtent Kaune šiemet turėtų vykti ir Virgilijaus Aleknos disko metimo varžybos. „Kauno dienos” žiniomis, šiam tarptautiniam renginiui žadama numatyti lėšų ir šių metų miesto biudžete.

Savivaldybė jau yra parengusi S.Dariaus ir S.Girėno sporto komplekso rekonstrukcijos galimybių studiją, kurią pristatys kovą Kanuose vyksiančioje tarptautinėje nekilnojamojo turto ir investicijų parodoje „MIPIM”.

Stadionas svarbus ir futbolininkams – jame tarptautines rungtynes žaidžia Lietuvos rinktinės, šalies A lygos čempionato bei Europos taurių turnyrų rungtynes – FBK „Kauno” klubas.

Gali būti, kad į Kauną grįš ir nacionalinė futbolo ekipa, nes tik į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną susirinks tiek žiūrovų, kiek bilietų viliasi parduoti Lietuvos futbolo federacija (LFF) į 2008 m. Europos čempionato atrankos mačus su prancūzais, italais, škotais ar ukrainiečiais.

„Prieš perduodant tokį kompleksą, nesvarbu kam – LKKA ar privačiam asmeniui, – būtina gerai pasverti visus už ir prieš, vadovautis ne emocijomis, bet labai konkrečiais dalykais – garantijomis, įsipareigojimais. Kad vėliau miestui netektų apgailestauti ir susigrąžinti bazę atgal, tačiau apgriuvusią”, – tvirtino FBK „Kaunas” klubo direktorius Romualdas Kontrimas.

Svarstys ne pirmą kartą

Kauno politikai 2003-iaisiais jau svarstė galimybę LKKA perduoti didžiausią miesto sporto kompleksą. Tačiau akademijos atstovų argumentai neįtikino miesto Tarybos narių.

Nepaisant to, buvo įsteigta viešoji įstaiga „Rekreacijos, turizmo ir sporto mokymo parkas”. Jos steigėjais tapo kelios Savivaldybės ir kitos valstybinės institucijos. Planuota, kad ateityje Kauno savivaldybė šiai įstaigai perduos S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą, tačiau vėliau miesto politikai persigalvojo.

„Nuomonių būta įvairių, tačiau iš LKKA buvo paprašyta projekto ekonominio pagrindimo. 2004 metais kreipėmės į LKKA dėl papildomų duomenų, tačiau konkretaus atsakymo dėl bazės išlaikymo ir investicijų neišgirdome. Atsakyme buvo daugiau kalbama apie mokslinę viziją”, – sakė A.Grabnickas.

Dabar prasidėjusią diskusiją Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas vadina kur kas rimtesne.

Valdininkas nekomentavo kalbų, kad procesas vėl pajudėjo, kai buvęs LKKA prorektorius Vydas Gedvilas tapo Seimo nariu.

Neoficialių šaltinių teigimu, ši aplinkybė yra stiprus akademijos, siekiančios perimti kompleksą, koziris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.