Ar skalbimo mašinos minta kojinėmis?

Ji – sportiška, 44 dydžio, ne sena, tačiau labai vieniša, ieško savo antrosios pusės, vienintelės ir nepakartojamos. Reikalaujančioms adymo prašau nesikreipti…

Norint dvi kojines išskirti amžiams, pakanka jas išskalbti skalbimo mašinoje. Tai nenuginčijamas faktas. O štai kur tokiu atveju dingsta antroji kojinė, kaip vėliau ją rasti ir sujungti porą – vienareikšmio atsakymo nėra, nors kojinių dingimo problema namie, kaip paaiškėjo, rūpi daugeliui.

Šis reiškinys įgavo net vienišų kojinių fenomeno (Single-Socks-Phanomen) pavadinimą. Interneto diskusijose šia tema išsakoma daugybė versijų. Pavyzdžiui, gamintojai, norėdami padidinti pardavimų apimtis, kas antrą kojinę gamina iš specialaus pluošto, kuris ištirpsta jį pašildžius drėgnoje aplinkoje. Tai yra išskalbei dvi kojines, likai su viena – eini pirkti naujos poros. Tačiau šią versiją tuoj pat nuginčija fiziologija – logiškai mąstant, kojinės, kurias dėvi labai prakaituotos kojos, turėtų nepatekti į skalbimo mašiną – jos išnyksta tiesiog batuose.

Skalbimo mašinų gamintojai jau pavargo atsakinėti į klausimus ir įtikinėti, kad tik labai retais atvejais ir tik seni priekinės įkrovos modeliai gali įtraukti smulkius drabužių aksesuarus į angą tarp būgno ir guminės tarpinės. Daugelio skalbimo agregatų instrukcijose rasime ir specialią rekomendaciją: smulkius skalbinius skalbti specialiame tinklelyje. Kita vertus, jei dėl skalbyklės konstrukcijos iš būgno kažkas „išgaruoja”, kodėl dingsta būtent kojinės, o ne, pavyzdžiui, kelnaitės?

Nežinia, ar pavyks įminti kojinių dingimo mįslę.

Kai kurie sumanūs verslininkai sprendžia problemą savaip: nusimovei skalbti skirtas kojines, iškart sukabinai jas segtuku – ir į krepšį su skalbiniais, su tuo pačiu segtuku – į skalbimo mašiną ir ant džiovyklos. Tiesa, čia reikia priversti save kontroliuoti: vis dėlto kur kas paprasčiau nešvarias kojines ne susegti, o įmesti į kampą. Kaip ten bebūtų, nepataisomiems žmonėms taip pat paruoštas pasiūlymas: kojinės pradėtos pardavinėti ne po dvi, o po tris. Turint atsarginę kojinę, net pati godžiausia skalbimo mašina jau nebaisi.

… Skirtingo amžiaus, skirtingos šeimyninės padėties ir skirtingų profesijų respondentų, gyvenančių skirtingose šalyse, buvo paprašyta atsakyti į tris klausimus:

1) Ar jūsų namuose po skalbimo taip pat dingsta kojinės?

2) Ar turite maišelį, kuriame sudėtos vienišos kojinės be poros?

3) Kaip manote, kur jos dingsta?

Buvo įspėta, kad tai ne pokštas.

Ir štai ką jie atsakė:

„Laikau atskirai”, – fizikos inžinierius (Vokietija).

1) Dingsta, o kaip kitaip? 2) Ne, maišelio neturiu. Tačiau vis viena išmesti gaila, laikau atskirai. 3) Pasimeta arba maišuose su nešvariais drabužiais, arba skalbimo mašinose.

„Mes patys išskiriame tai, kas neišskiriama”, – filologė (Vokietija).

– Taip šis reiškinys man gerai žinomas. Būdama studentė, maniau, kad tai „bendriko” pašalinis efektas. Vokietijoje kiekvieno bendrabučio rūsyje stovi skalbimo mašina. Išimdami iš jos skalbinius, studentai dažnai pamiršta prie būgno prilipusias kojines. Jei pasivaikščiosime po vokiečių bendrabučių rūsius, rasime ne vieną kilogramą vienišų pasimetusių kojinių.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad kojinės dingsta ir bute. Mano vyras mano, kad jos dingsta ne tiek mašinoje, kiek pakeliui į ją. Skubėdami įdėti naujų skalbinių, mes išskiriame tai, kas neišskiriama. Viena kojinė jau išskalbta ir neturi poros. Kita tik laukia savo skalbimo. O jei jos netyčia ir susitiks tame maišelyje, tai tiesiog jau nebepažins viena kitos: viena išskalbta keletą kartų ir atrodo daugiau dėvėta, kita dar visai „jauna” – na, kokia iš jų pora?

„Išmetu ir keikiuosi” – redaktorius (Maskva).

1) Mano namuose kojinės dingsta ir prieš skalbimą, ir po jo. 2) Maišelio neturiu, nes kai pamatau, kad kojinė prarado savo „draugę”, iš pradžių bandau rasti jai tinkamą porą iš tokių pat vienišų (būtent todėl jau keletą metų perku juodas kojines be piešinio). Jei tai nepavyksta, išmetu jas į kibirą ir keikiuosi. 3) O kas to nežinojo?!

„Kalti tik vyrai”, – reklamos agentūros darbuotoja (Nyderlandai).

– Mano vyras po kiekvieno skalbimo klausia: na, kiek šiandien našlaičių turime? Vienišų kojinių mes nemetame, nes viltis atrasti dingusiąją miršta paskutinė.

Šį fenomeną paaiškinti galima tokia teorija: kadangi „našlaitėmis” dažniausiai tampa vyro kojinės – greičiausiai jis, išskyręs jas, meta į krepšį su įvairiaspalviais drabužiais. Jei pasiseks (o tai atsitinka ypač retai), pasiklydusi kojinė keliauja vėl į skalbimo mašiną ir greitai randa partnerę, jei ne – vienišės kabės kaip pernykščiai lapai ant džiovyklos grotelių. Vėliau jos iškeliaus į spintą, kurioje pamirštos ir niekam nereikalingos pragulės ištisus metus. Išvada tokia – kalti tik vyrai.

„Problemos spręsti nereikia”, – žurnalistė (Prancūzija).

– Taip, kojinės dažnai dingsta. Mes ištisus metus bandome įminti šią mįslę. Vienišų kojinių į maišelį nededame. Kurį laiką jos mėtosi spintoje, o vėliau kaip paveldėjimą jas gauna šuo. (Blogu oru mes užmauname šuniukui kojines. Pasivaikščiojimo metu jis pameta 2-3 kojines krūmuose, taigi vienišų kojinių kaupimo problemos spręsti nereikia.)

Kartais dingusi kojinė atrandama užvalkale. Guli sau mažytė, susigūžusi pačiame kamputyje, į kurį ją įvarė gręžimo režimas. Tačiau tokie radiniai – reta sėkmė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Ar skalbimo mašinos minta kojinėmis?"

  1. Pralinksmino straipsniukas 😀

  2. Esu buitinės technikos meistras ir galiu pasakyti, kad tikrai minta:) Dėja jų pašalinimas iš skalbyklės bako kartais yra misija neįmanoma be pilno ardymo…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.