Graikų laivo įgula įtariama apgavusi muitinę

Atsitiktinai paaiškėjo, kad Klaipėdos uoste remontuojamame Graikijos kompanijos tanklaivyje „Citius” yra beveik 2 milijonais litų vertės nedeklaruotas krovinys – pavojingų krovinių kategorijai priskiriamas aviacinis kuras.

Jei jis būtų likęs nepastebėtas, dėl nesumokėtų mokesčių Lietuvos valstybė būtų praradusi apie 800 tūkstančių litų.

Užvakar iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto turėjęs išvykti su Maršalų salų vėliava plaukiojantis Graikijos tanklaivis „Citius” liko stovėti prie AB Vakarų laivų gamykla krantinės.

Tądien uostamiesčio Apylinkės teismas patenkino Apygardos prokuratūros prašymą leisti šiame laive atlikti poėmį – išpumpuoti per 500 kubinių metrų nedeklaruoto aviacinio kuro JET A-1. Jo vertė – 1 892 946 litai. Išpumpavus kurą tanklaiviui iš uosto išplaukti nebebus draudžiama.

„Citius” į Klaipėdą pernai gruodžio 19-ąją atplaukė iš Anglijos. I šią šalį gabendamas aviacinį kurą iš Kuveito, tanklaivis pakliuvo į audrą ir buvo apgadintas. Remonto darbus nutarta atlikti Lietuvoje.

Prieš savaitę uoste stovinčiu laivu susidomėjo Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnai. Jie pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl apgaulės.

Prokurorų teigimu, tądien į muitinės Malkų įlankos jūrų uosto posto viršininkę kreipęsis UAB „Vakarų laivų agentai” atstovas Marius Virbys paprašė leisti patikslinti „Citius” krovinio ir laivo generalinę deklaraciją, kurioje būtų nurodytas krovinio aprašymas ir jo kiekis.

Krovininiame laivo tanke buvo likutis išbrokuoto krovinio – apie 500 kub. m aviacinio kuro, kurį kapitonas Jevgenijus Ponomariovas deklaravo kaip laivo atsargas.

Tačiau patikrinus „Citius” atvykimo bylą nustatyta, kad tanklaiviui įplaukiant į uostą kapitonas pareiškė atvykęs be krovinio. Jis dokumentuose nepateikė duomenų apie jame esantį aviacinį kurą, tik nurodė, kad tanklaivyje yra 410 tonų dyzelinio kuro, 70 tonų geriamojo ir 100 tonų balastinio vandens.

Spėjama, kad aviacinis kuras į mūsų šalį įvežtas nelegaliai. Pasak Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Igno Lauciaus, už šį krovinį nesumokėjus akcizo bei muito mokesčių valstybė būtų netekusi 800 tūkst. Lt pajamų. Kad laive yra aviacinis kuras, paaiškėjo, kai jį sumanyta parduoti bendrovei „Naftos grupė”.

Nors „Citius” kapitonas nesulaikytas, prokurorai jam skyrė kardomąją priemonę – 150 tūkst. Lt užstatą. Trečiadienį šie pinigai jau buvo pervesti į uostamiesčio Apygardos prokuratūros sąskaitą. Už muitinės apgaulę numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Anot graikų laivą atstovaujančio advokato Vyto Ramanausko, kapitonas kaltinamas nepelnytai. Neva tiesiog suklydę laivo agentai, kurie nežinoję, kad brokuota krovinį – su balastiniais vandenimis sumaišytą aviacinį kurą – reikia deklaruoti.

Advokatą nustebino tai, kad vietoj pagalbos sulaukta pranešimo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl muitinės apgaulės – kitų šalių uostuose, jo įsitikinimu, to tikrai nebūtų nutikę.

Jo teigimu, aviacinis kuras su balastiniais vandenimis susimaišė, kai patekus į minėtą audrą trūko tanko pertvara.

Jau vėliau laivo draudikai pasamdė ekspertus, kurie ištyrė krovinį ir pranešė, kad jis tinkamas naudoti. Tada ir pradėta ieškoti pirkėjų bei kreiptasi į muitinę prašant paaiškinti tvarką, kaip patikslinti deklaraciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.