Politinių paliaubų nebuvo ir šventės dieną

Ar prezidentas Valdas Adamkus vasario 16-osios vakarą apsilankys koncerte sostinės Katedros aikštėje?

Toks intriguojantis klausimas vakar sklandė Valstybės atkūrimo dieną Vilniuje švenčiančių politikų susibūrimuose.

Likus vienai dienai iki vakarykščio šventinio koncerto oficialioje prezidento darbotvarkėje staiga neliko nuorodos, kad vasario 16-ąją šalies vadovas atvyks į šį renginį.

Anksčiau buvo numatyta, kad per žinomų šalies atlikėjų koncertą, skirtą Valstybės atkūrimo dienai, sveikinimo žodį tars ir prezidentas V.Adamkus, ir Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pastaruoju metu šalies vadovas sostinės merą vertina prieštaringai, ne kartą jam yra siūlęs trauktis iš pareigų dėl galimų korupcinių ryšių.

Niekas nieko nepaaiškino

Vakar prezidento spaudos tarnyba „Lietuvos rytui” teigė, jog tai, kad V.Adamkus dalyvaus koncerte, kurį remia Vilniaus savivaldybė, iš darbotvarkės dingo jai nežinant.

Už prezidento darbotvarkę atsakinga ir nuolatos prižiūrinti, kad viskas vyktų sklandžiai, V.Adamkaus patarėja Božena Krasovskaja irgi teigė nežinanti, kas ir kodėl pakoregavo šalies vadovo darbotvarkę.

Prezidento patarėjų koordinatorius Edminas Bagdonas rytą paaiškino „Lietuvos rytui”, kad šalies vadovas dalyvaus minėjime bei priėmime Nacionaliniame operos ir baleto teatre, o į koncertą tiesiog nebesuspėsiąs.

„Be to, vakare bus šalta”, – pridūrė patarėjas.

Buvo planuojama iš anksto

„Numatyta, kad renginyje kalbą sakys ir meras, ir prezidentas. Bet šie dalykai dar yra derinami”, – praėjusią savaitę kalbėjo koncertą iš Katedros aikštės transliavusios Lietuvos televizijos vyriausioji prodiuserė Indrė Ciesiūnienė.

Tai, kad prezidentas planuoja apsilankyti koncerte, tuomet „Lietuvos rytui” patvirtino ir jo atstovė spaudai Rita Grumadaitė: „Tai – renginys, kuriame Vasario 16-osios proga bus sveikinami sostinės gyventojai. Suprantama, prezidentas ketina ten apsilankyti.

Pabrėžiu – kaip ir pernai”.

Buvo susitikę Rasų kapinėse

Sostinės meras A.Zuokas, vakar po pietų sužinojęs iš „Lietuvos ryto”, jog prezidento darbotvarkė pakeista, nustebo: „Rytą su V.Adamkumi buvome susitikę Rasų kapinėse. Bet apie tai, kad neketina atvykti į koncertą, man jis nesakė.

Todėl supratau, kad viskas vyks taip, kaip buvo numatyta iš anksto, – prezidentas atvyks į koncertą ir pasakys kalbą”.

Meras tik negalėjo tiksliai pasakyti, kada prezidentas atvažiuos į koncertą, nes jo pradžia ir minėjimo Nacionaliniame operos ir baleto teatre pabaiga beveik sutapo.

Pats A.Zuokas su žmona Agne prieš koncertą aikštėje buvo atvykę į minėjimą teatre.

Patarėjo žodžiai pasitvirtino

Prieš minėjimą Operos ir baleto teatre „Lietuvos rytas” dar kartą užkalbino šalies vadovo patarėją E.Bagdoną.

„Greičiausiai ne”, – atsakė patarėjas, paklaustas, ar V.Adamkus pasirodys renginyje Katedros aikštėje.

E.Bagdono žodžiai pasitvirtino – susirinkusiuosius sveikino tiktai Vilniaus meras.

Ambasadorius buvo susinervinęs

Nesusipratimų būta ir per iškilmingą minėjimą Operos ir baleto teatre.

Italijos ambasadorius Lietuvoje Giulio Prigioni daugiau kaip pusvalandį blaškėsi po teatrą nerasdamas, kur atsisėsti.

„Tai man liepia eiti į penktą eilę, tai į kitą, tai vėl atgal. Matyt, bus paprasčiau, jeigu eisiu namo”, – buvo suglumęs diplomatas.

Prezidentūros kancleris Osvaldas Markevičius jam aiškino, esą reikėjo paskambinti į Prezidentūrą kvietime nurodytu telefonu ir rezervuoti vietą.

„Bet jūs neišeikite, kviečiu jus savo sąskaita stiklui viskio”, – bandė malšinti incidentą kancleris, matydamas, jog ambasadorius labai susinervinęs.

Tik po keliolika minučių trukusių barnių Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento vadovui Giedriui Puodžiūnui pavyko įtikinti G.Prigioni sugrįžti į salę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Politinių paliaubų nebuvo ir šventės dieną"

  1. mas

    nesutarimai lieka nesutarimais, tik ju gal nereiketu rodyti viesai. Gal Prezidentas turejo ateiti i koncerta ir pasveikinti tauta, taip jis parodytu savo kultura, pagarba zmonems

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.