Miestą pagaliau stebės kameros

Po bemaž dviejų metų vilkinimo ir lėšų ieškojimo šiandien pagaliau bus pasirašyta Savivaldybės ir konkursą laimėjusios firmos „ELSIS biuro sistemos” sutartis ir pradėtos mieste montuoti devynios stebėjimo kameros. Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Stanislovas Poliakas teigia, kad jos pirmiausia bus įrengtos tose miesto vietose, kur užregistruojama daugiausia nusikaltimų. Tačiau ramesnį gyvenimą panevėžiečiams stebėjimo kameros garantuos tik nuo vasaros pradžios, nes veikti pradės birželio 1-ąją.

Padėjo ir panevėžiečiai

Miesto vadovas pasidžiaugė, kad pagaliau bus įgyvendinta planuota miesto Tarybos programa: jau vasario 14 dieną su konkursą laimėjusia bendrove bus pasirašyta devynių stebėjimo kamerų įrengimo ir aptarnavimo sutartis.

Iš viso šiam projektui per 5 metus iš miesto biudžeto skirta 355 tūkstančiai litų. Dalį šios sumos – 22 tūkstančius litų – surinko panevėžiečiai, dalį savo atskaitomų lėšų skyrę miesto reikmėms – už šiuos pinigus bus įrengtos dvi kameros. Pagalbos tikimasi sulaukti iš Vyriausybės.

Šiemet kameroms Panevėžyje įrengti bus skirta 130 tūkstančių litų.

Kameros – judriausiose vietose

Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Stanislovas Poliakas teigė, kad kameros bus įrengtos tose miesto vietose, kur užregistruojama daugiausia nusikaltimų. Prie įvažiavimo į Panevėžį bus pakabintas plakatas, įspėjantis, kad mieste įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Visų kamerų informacinį centrą numatomą įrengti A.Smetonos gatvėje esančio 1-ojo Policijos komisariato patalpose. Iš čia informacija operatyviai bus perduodama į kitus padalinius. Pasak V.Matuzo, jau tariamasi su neįgaliųjų draugijų atstovais dėl galimybės prie kamerų stebėjimų pultų įdarbinti negalią turinčius žmones.

Pirmiausia stebėjimo kameras planuojama įrengti prie didžiausio prekybos ir pramogų centro „Babilonas” Klaipėdos ir Savitiškio gatvių sankryžoje. Paskui numatoma kameras pastatyti Ramygalos ir Vilniaus gatvių sankryžoje, Savanorių, Laisvės aikštėje ir J.Basanavičiaus bei Ukmergės gatvių sankryžoje, kad aprėptų Senvagės ir ties Respublikos gatvės 72-uoju namu esančias teritorijas.

Taip pat siūloma už panevėžiečių per labdaros akciją „2 procentai – sau, artimiesiems, miestui” pervestas lėšas įrengti kameras Žemaičių gatvėje, Nepriklausomybės aikštėje bei Ramygalos ir Aukštaičių gatvių sankryžoje. Šis pasiūlymas bus sprendžiamas balsuojant. Miesto gyventojai bus kviečiami išsakyti nuomonę dėl policijos siūlomų vietų kameroms įrengti, surengus apklausą Panevėžio miesto interneto portale arba skambinant Savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių skyriui – 50-13-48.

Įranga bus apdrausta

UAB „ELSIS biuro sistemos” pardavimo projektų vadovas Rolandas Pečiulis vakar sakė, jog bendrovė planuoja, kad devynios vaizdo kameros pradės veikti iki birželio 1 dienos.

Techninė projekto dalis jau paruošta. Įranga įsigyta iš vienos Danijos kompiuterinės firmos. Visos kameros bus valdomos: stebės aplinką 360 laipsniu kampu, bus aprūpintos vaizdo priartinimo funkcija. Kameros veikia tik esant judesiui.

Stebėjimo kameromis nufilmuota medžiaga bus rūšiuojama ir saugoma (t.y. saugoma bus ne visi įrašai, o tik tie, kuriuose užfiksuotas koks nors konfliktas). Atmintyje galima talpinti iki 60 parų įrašų.

R.Pečiulis negalėjo pasakyti, kiek kainuoja viena kamera, tačiau bendro stebėjimo įrangos komplekto kaina siekia iki 10 tūkstančių litų.

Visos kameros bus apdraustos – esant būtinybei, jų pakeitimo išlaidas atlygins draudimo bendrovė.

Tikisi, kad sumažės nusikalstamumas

Meras V.Matuzas ir policijos vadovas S.Poliakas tikisi, kad įrengus kameras Panevėžyje gerokai sumažės nusikaltimų.

Įrengus vaizdo stebėjimo kameras sostinėje, nusikalstamumas Vilniuje sumažėjo maždaug 40 procentų.

„Mūsų tikslas – plėsti vaizdo kamerų tinklą mieste, kad būtų stebima apie 70 procentų miesto teritorijos”, – teigė vakar V.Matuzas. Meras paskatino panevėžiečius aktyviai dalyvauti tęsiamoje akcijoje „2 procentai – sau, artimiesiems, miestui” ir aukoti atskaitomąsias lėšas miesto saugumui.

Vakar pirmieji akcijos prašymus iki 2 procentų pajamų mokesčio pervesti į Panevėžio miesto savivaldybės administracijos sąskaitą užpildė pats V.Matuzas ir S.Poliakas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.