Mokame ir už gatvių valymą

Kai kuriuose daugiabučių namų kiemuose ant važiuojamosios dalies vis dar tebėra sniego.

Dėl nevalytų kiemų visada gerokai padaugėja avarijų, nes mašinos slysta ir atsitrenkia vienos į kitas.

„Tikėtina, kad jeigu kiemai vos tik pasnigus būtų tinkamiau valomi, avarijų būtų gerokai mažiau. Deja, kiemų važiuojamoji dalis daug kur valoma prastai”, – pastebėjo Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Saulius Švėgžda.

Praėjusią savaitę dalis daugiabučius namus administruojančių bendrovių nepasirūpino, kad būtų tinkamai nuvalyta kiemų važiuojamoji dalis. Buvo valomi ir barstomi tik šaligatviai. Šią savaitę daug kur sniegas nuo važiuojamosios dalies nebuvo pašalintas.

Kai kurios bendrovės, pavyzdžiui, „Laukininkų valda” arba „Buitis be rūpesčių” sudarė sutartį su gatves prižiūrinčiomis bendrovėmis, kad šios pasirūpintų ir kiemais.

Tačiau kitų bendrovių vadovai teisinosi niekaip nepašalinantys sniego, nes nėra kur jį išstumdyti. Esą kiemuose pristatyta daug automobilių ir bijoma, kad sniegą kasantys traktoriukai jų neužkliudytų.

Teigiama, kad išvalyti kiemų važiuojamąją dalį trukdo ir finansinės kliūtys. „Kelių ir aikštelių valymo išlaidos neįskaičiuotos į kiemų tvarkymo tarifus. Gyventojai moka mokesčius tik už šiukšlių išvežimą ir šaligatvių valymą. Kad būtų išvalytos ir automobilių aikštelės, reikėtų papildomai mokėti. Pasamdyti sniegą kasantį traktoriuką – nepigu. Už valandą reikėtų užmokėti 30-50 litų. Kadangi darbuotis tenka ilgiau, vienkartinis kiemų išvalymas papildomai kainuotų apie 50-100 litų. Ši suma būtų padalinta visiems gyventojams, tad mokėti tektų net ir neturintiems automobilio”, – aiškino bendrovės „Vitės valdos” direktorius Arvydas Mikalajūnas.

Direktorius sakė, kad dabar kiemų važiuojamoji dalis valoma tik ten, kur niekas per sniegą negali pravažiuoti: nei šiukšliavežė, nei greitoji.

Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Gediminas Pocius sakė, kad gyventojai moka už viso kiemo, o ne tik šaligatvių tvarkymą. Rinkliava už kiemų priežiūrą yra fiksuota, tad administratorius negali savo nuožiūra didinti mokesčių, nepaisant padidėjusių išlaidų.

„Žiemos nuostoliai kompensuojami vasarą, kai išlaidų mažiau. Sniegas turi būti nuvalytas nuo kiemų važiuojamosios dalies, bent jau keliai įvažiuoti ir išvažiuoti iš kiemo. Tuo turi pasirūpinti arba namą administruojanti bendrovė, arba bendrija”, – teigė vedėjas.

Kalbama, kad dėl nevalytos važiuojamosios dalies kieme atsitikus avarijai, tvarkos neužtikrinusį namo administratorių reikėtų paduoti į teismą, tačiau S.Švėgžda neatsimena, kad kas nors taip būtų pasielgęs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.