Klaipėdai žadamas nekomercinio kino atgimimas

Pirmąjį gimtadienį Klaipėdos kino klubas „Kinopolis” pasitinka su didelėmis viltimis: tikimasi pagaliau gauti patalpas klubo veiklai bei nekomercinį kiną rodyti jei ne kasdien, tai bent jau kiekvieną savaitgalį.

Gimtadienį „Kinopolis” švęs šįvakar S. Dacho namuose: šia proga 18 valandą kino mėgėjai kviečiami žiūrėti vengrų filmo „Žagsulys” („Hukkle”, 2002 m., rež. Gyorgy Palfi). Tai debiutinis G. Palfi darbas, laimėjęs šešiolika įvairių kino apdovanojimų. Apie šią juostą sakoma, kad ji sunkiai telpa į kokio nors žanro rėmus. Senukas sėdi ant suolelio šalia kelio ir žagsi, o gyvenimas teka įprasta vaga. Tačiau kaimo ir gamtos idilė tęsiasi neilgai: vienas po kito netikėtai pradeda mirti gyventojai… „Žagsulyje” beveik nėra dialogų. Apie vieno Vengrijos kaimo gyventojus – žmones ir gyvūnus – pasakojama daugiausia vaizdu.

Organizatoriai žada ne tik gerą filmą, bet ir koncertą: bus pristatytas muzikinis projektas „Dausprungas” (gitara ir vokalas), kurio detalės kol kas laikomos paslaptyje.

„Kviečiame visus, kurie sekė „Kinopolio” renginius ir tiesiog mėgsta kiną”, – kvietė „Kinopolio” organizatorius Žydrūnas Drungilas.

Kino klubas „Kinopolis” įkurtas 2005 metų vasario 9-ąją Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre. Nuo birželio klubas atsiskyrė nuo centro ir tapo viešąja įstaiga. Nekomercinį kiną propaguojantis klubas per metus surengė daugiau kaip 20 renginių. Visų „Kinopolio” seansų metu Prano Domšaičio galerijos salėje parodyta daugiau kaip 70 filmų ir videodarbų, juos pamatė apie 1400 žiūrovų. Buvo organizuojami susitikimai su režisieriais Agne Marcinkevičiūte, Karoliu Jankumi ir Giedre Beinoriūte bei poetais Vytautu Blože ir Gintaru Grajausku.

Be to, „Kinopolis” bendradarbiavo orgaizuojant Tomo Mano festivalį Nidoje, „Tinklų” festivalį bei Vokiečių kultūros dienas Klaipėdoje. Spalį klubas tapo Nacionalinės kino klubų asociacijos (NKKA) steigėju ir nariu. Asociacija šiuo metu vienija šešis kino klubus įvairiuose šalies miestuose, jau įvyko ir pirmasis renginys – dokumentinių filmų festivalis „Docu in Motion”.

Pasak Ž. Drungilo, pirmieji veiklos metai parodė, kad toks klubas labai reikalingas miestui – ne mažiau nei teatras ar koncertų salė. „Į visus klubo renginius ateidavo tikrai nemažai žmonių – net ir atsiradus bilietams, kurių kaina, tiesa, yra simbolinė – 4-6 litai. Smagu, kad kinu domisi įvairaus amžiaus žmonės: daugiau nei pusę mūsų žiūrovų sudaro studentai ir moksleiviai, o kitą dalį – vyresni žmonės”, – džiaugėsi uostamiesčio nekomercinio kino entuziastas.

Iki šiol klubas daugiausia rodė lietuviškus filmus, tačiau Ž. Drungilas tikisi, kad ateityje bus daugiau galimybių pristatyti Vakarų Europos, Azijos ir kitų tolimųjų šalių kiną.

„Tam reikia finansavimo. O kol kas iš valdžios dėmesio nelabai sulaukiame”, – konstatuoja Ž. Drungilas, klubo veiklą organizuojantis… savo namuose. „Kinopolis” savo patalpų kol kas neturi. Tačiau Ž. Drungilas nenuleidžia rankų – praėjusių metų pabaigoje jis miesto Savivaldybei pateikė prašymą skirti patalpas. Viešosios įstaigos vadovas laukia teigiamo atsakymo: norėtų tokių patalpų, kuriose sutilptų bent šešiasdešimt žiūrovų.

„Be abejo, to, ką rodome dabar, nekomercinio kino gerbėjams yra per mažai. Norėčiau rodyti filmus net ir kas vakarą ir manau, kad žiūrovai eitų, – įsitikinęs pašnekovas. – Tačiau mažam klubui tai per brangu. Mums reikalingi rėmėjai.”

„Kinopolis” vis dar nuomojasi ar skolinasi ir kino demonstravimo aparatūrą. „Tragedijos iš to nedarau. Tai, kas padaryta, ir taip jau nemažai, o visa kita bus ateityje”, – optimistiškai mąsto Ž. Drungilas.

Idėjų ir planų klubas nestokoja: kovo pabaigoje-balandžio pradžioje ketinama surengti dar vieną – Artimųjų Rytų kino festivalį. Jo metu bus pristatomi šešių valstybių – Irano, Irako, Libijos, Jordanijos, Sirijos ir Egipto filmai.

O štai vasaros planuose – kino stovyklos gamtos mokslų studentams organizavimas. „Stovyklos dalyviai išmoks kino meno paslapčių ir sukurs keletą trumpametražių filmų gamtos ir gamtosaugos temomis. Juos parodysime Klaipėdos žiūrovams”, – pasakojo Ž. Drungilas.

Jis norėtų surengti ir kūrybines dirbtuves, kuriose profesionalūs režisieriai, operatoriai, scenaristai mokytų filmų kūryba susidomėjusius klaipėdiečius. Jų sukurtus filmus taip pat būtų galima parodyti „Kinopolio” žiūrovams.

Ž. Drungilas neabejoja, kad klaipėdiečiai mėgėjai gali daug: jis jau turėjo progos pamatyti, kad mūsų kino kūrėjai niekuo nenusileidžia vilniečiams ir kauniečiams. Be to, klaipėdiečiai aktyviai dalyvauja filmų festivaliuose sostinėje. Susidomėjimo filmų kūrimu dar neprarado ir pats Ž. Drungilas, kuris savo kūrybą žada kada nors pademonstruoti kartu su kitų klaipėdiečių. Taip pat Ž. Drungilas toliau rašo filmų scenarijus. Šiemet tikisi padaryti vieną didelį darbą: parašyti scenarijų lietuviškam pilno metražo vaidybiniam filmui, kurio pavadinimo atskleisti kol kas nenorėjo.

„Kinas Klaipėdoje dar nemirė, bet ir neatsigavo. Tačiau pamažu viskas pasikeis”, – viliasi Ž. Drungilas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.