Užkietėjusių vartotojų daktarai neturi pretenzijų muzikai

„Visa muzika jau sugrota, bet ne visos „babkės” už ją paimtos”, – dainoje „Nuimk” ironizuoja šįmet dešimtąjį gimtadienį švenčianti Lietuvos „ska punk” grupė „Dr. Green”, kuri anaiptol nesiekia pasipelnyti iš savo nuotaikingų kūrinių ir nepritaria muzikos konkursų idėjai. Vilniečių prioritetai: saviraiškos ir skonio laisvė, originalumas bei tolerancija.

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje koncertavusios grupės nariai nepritaria besaikio vartojimo kultūrai ir yra DIY („do-it-yourself”, arba pasidaryk pats) idėjų šalininkai.

Praėjusio amžiaus pabaigoje DIY atrado pankroko muzikantai, nusprendę savo muzikinius reikalus spręsti be komercinių leidybinių kompanijų „pagalbos”. Iš muzikos koncepcija išplito ir į kitas kūrybos ir gyvenimo sritis.

„Grynai” nėra kraštutiniai konceptualistai. Jiems svetimas fanatizmas. O štai blaivus, dažnai ironija persmelktas požiūris į gyvenimo reiškinius – jų arkliukas. Jis prunkščia, spardosi ir leidžiasi šuoliais daugelyje grupės dainų, nuo kurių kojos pačios ima mažų mažiausiai trypčiot, tekstuose.

Per dešimtmetį grupė išleido tris albumus. Dabar sukurpė, anot Mindo, „surogatinį” – iš geriausių dainų, kurį pavadino „10 grynų metų”.

Per jūsų grupės gyvavimo laiką vartojimo kultūros, kuriai priešinatės, užuomazgos Lietuvoje suvešėjo… Tikslo, susijusio su kova, sau nebekeliate?

Verbaitis: Kaip grupė, keliame tikslą groti kuo geriau ir smagiau, ir tiek. O jei mes veikiame dar ką nors – tai ir veikiame dar ką nors.

Mindas: Bet dainuojame apie tai, kas mums rūpi. Muzika yra gyvenimo dalis. Mano atveju – būtinai. Manau, kad ir kitokių atlikėjų, sakykim, merginų popgrupės, muzika irgi atitinka jų gyvenimo būdą ir pasaulėžiūrą.

Kovą važiuosite į turą po Rytų Europą. Kaip ten sekasi jūsų bendraminčiams?

Domas: Postsovietinėse šalyse ši kultūra labiau išsivysčiusi tuo požiūriu, kad yra nauja ir daugiau žmonių ja domisi. Kapitalistiniame užsienyje tai labiau įprasta.

Mindas: Vakarų šalyse yra daugiau klubų, skvotų, žmonės labiau palaiko pačias idėjas – ten seniau viskas vyksta. O čia, manyčiau, vis dėlto muzika pirmoje vietoje, mėginama lygiuotis į kitų šalių muzikantus.

O „Dr. Green” turi kokių nors autoritetų?

Mindas: Muzikos požiūriu – ne. Beje, visų mūsų muzikiniai skoniai gerokai skiriasi. Yra, aišku, kas sutampa, bet favoritai būtų skirtingi…

Tarp jūsų yra kilę nesutarimų?

Mindas: Kai pasiklausai, kokie narių santykiai kitose grupėse, mūsiškiai atrodo idealūs. Neatsimenu, kad būtume rimtai susipykę. Konfliktų pasitaiko, aišku, bet, girdėjau, kiti lėkštėmis mėtydavosi ar batais. Pas mus taip nėra buvę.

Gyvenate iš muzikos ar dirbate visai kitokius darbus?

Domas: Manau, todėl mums ir sekasi, kad mes nebandome iš muzikos daryti pragyvenimo šaltinio. Mes neturime jai jokių pretenzijų. Nereikia sielotis, kad, va, jeigu grotume kitaip, galbūt uždirbtume iš to daugiau…

Domai, tavo dainų tekstuose neretai justi melancholija ir nepasitenkinimas tuo, kas vyksta aplink. Ar tavo santykis su pasauliu konfliktiškas?

Saragosa: Jis sarkastiškas.

Bet jo sarkazme daug kartėlio.

Domas: Na, čia kaip ir kalbėjome apie pasaulėžiūrą bei kūrybą. Kartais iš tikrųjų noriu ką nors linksmo parašyti, bet… neišeina. Tuomet ir nesistengiu pakeisti.

Kitą savaitę vyks Lietuvos alternatyvios muzikos apdovanojimų „A. LT” ceremonija, joje ir jūs galite būti įvardyti kaip geriausia pankroko grupė. Kaip manote, ar šis renginys pagyvins alternatyviosios kultūros gyvenimą?

Domas: Manau, ne. Sveikintina, kad susijungė visas undergroundas, kad vyks šventė. O šiaip mūsų požiūris į apdovanojimus gan skeptiškas… Kokie gali būti muzikoje čempionatai? Kaip ir dainų konkursai – na, kaip tu gali nuspręsti, kuri daina geresnė? Juk tai skonio reikalas – vienam viena daina patinka, kitam kita.

Esate antifašistai. Ryšiai tarp šalių tampa vis labiau glaudūs, tačiau ne vieną baugina ksenofobijos apraiškos… Kokios jūsų prognozės?

Domas: Tai ypač ryšku buvusio Rytų bloko šalyse, kurios ką tik perėjo iš planinės ekonomikos į rinkos… Atsiranda daug žmonių, linkusių į radikalizmą, nes ekonomikos sąlygos sunkios. Atsiranda daug erdvės populistiniams politikų pareiškimams, jų jėgų persvara keičiasi per kiekvienus rinkimus. Nemanau, kad Lietuvoje dėl to bus didesnių problemų.

Mindas: Nacionalistinių partijų politinės koncepcijos – kita istorija, bet neonaciai yra bene vienintelė iš subkultūrų, kuri paremta neapykanta. Kitų pagrindinė idėja – kurti savo pasaulį. O naciai nukreipti grynai prieš, tai prievarta paremtas judėjimas.

Ko palinkėtumėte jaunimui?

Mindas: Jie patys atsirinks. Turi priėjimą prie informacijos…

Domas: …kur kas geresnį, negu mes turėjome anais laikais!.. (visi juokiasi).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.