„Žalgiris” sieks revanšo už nesėkmę Bolonijoje

Šįvakar baigsis Eurolygos reguliarusis sezonas ir paaiškės, kurios ekipos spės įšokti į nuvažiuojantį traukinį – pelnyti paskutiniuosius du kelialapius į antrojo etapo varžybas TOP-16. Vieno kelialapio likimas paaiškėjo vakar vėlai vakare, kai C grupėje kovojo Stambulo „Ulker” (Turkija) ir Sienos „Montepaschi” (Italija).

Abi Lietuvos komandos kovos tik dėl prestižo. Kauno „Žalgiris” A grupės varžybas užbaigs Sporto halėje. Mače su Bolonijos „Climamio” (Italija) Lietuvos čempionai sieks revanšo už nesėkmę pirmajame rate ir antrosios vietos grupėje.

Vilniaus „Lietuvos rytas” rungtyniaus išvykoje su Sopoto „Prokom Trefl” (Lenkija). Laimėjimo atveju aštuonias pergales turintys šalies vicečempionai turėtų galimybių užimti pirmąją vietą B grupėje. „Prokom Trefl”, laimėjusi keturis kartus, sėkmės atveju tikriausiai dar turėtų teorinių galimybių tapti geriausia šeštąja komanda, bet tai priklausys ir nuo kitų rezultatų.

Dvikova Kaune taps testu

„Climamio” į Lietuvą atskrido vakar po pietų. Komandos strategas Žasminas Repeša teigė, kad mačas Kaune bus svarbus ne dėl to, kurią vietą – antrąją ar trečiąją – komanda užims A grupėje po reguliaraus sezono: „Praėjusį sezoną grupės varžybas baigėme pirmoje vietoje, bet į atkrintamąsias varžybas nepatekome. Rungtynės Kaune bus svarbios dėl būsimų kovų – Italijos taurės ir Eurolygos TOP-16 varžybų. Tad dvikova Kaune mums geras testas – bandysime įveikti namuose dar nenugalėtą komandą”.

Ž.Repeša neprognozavo, kaip klostysis mačas Kaune: „Palyginti su pirmojo rato rungtynėmis, Žalgiris” yra pasikeitęs. Nebėra Edo Kotos ir Lario Ajuso, tačiau jai atstovauja Kenis Andersonas. Nors jis kol kas neblizga, NBA karjera apie šį žaidėją daug pasako. Be to, sugrįžo Tanoka Berdas, kurio galimybes gerai žinome”.

Galvoja tik apie pergalę

„Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas tvirtino, kad komanda pasiryžusi reguliarųjį sezoną užbaigti pergale: „Mums yra prestižo ir principo reikalas įveikti „Climamio”, kuriai pralaimėjome pirmojo rato dvikovą. Būtų labai gražu užbaigti pirmąjį Eurolygos etapą turint labai gražų pergalių skaičių – 10. Labai svarbu laimėti yra ir dėl žiūrovų, kurie šį sezoną mus palaiko kaip niekada audringai”.

Vis dėlto įveikti Bolonijos ekipą nebus lengva, nes ši komanda turi pavojingų krepšininkų visose pozicijose.

„Svarbiausia – gynyba. Jokiu būdu negalime leisti varžovams įsižaisti. Privalėsime pirmiausia stabdyti jų atakas, o tada galėsime patys kurti”, – sakė G.Krapikas.

Vakar ryte nerimo šiek tiek sukėlė T.Berdas – jis jautėsi peršalęs, todėl iš pusės treniruotės buvo išleistas namo.

Pasiteiravus apie K.Andersoną, G.Krapikas paprašė dar neskubinti įvykių: „Jis eina į priekį, o tai šiuo metu – svarbiausia. Kiekvieną dieną vis labiau atsiskleidžia jo savybės – kamuolio varymo technika, puikūs perdavimai. Tik Andersonui dar reikia atgauti fizinę formą”.

Neatsilaikė ketvirtajame kėlinyje

Pirmoje „Žalgirio” ir „Climamio” dvikovoje viskas buvo išspręsta baigiantis paskutiniajam ketvirčiui, kurį Bolonijos ekipa laimėjo 24:14, o kartu ir rungtynes 75:64. Daugiausia nemalonumų žalgiriečiams pridarė 216 cm ūgio „centras” iš Kroatijos Daliboras Bagaričius, pelnęs 15 taškų ir atkovojęs 6 kamuolius ir taip pat 15 taškų įmetęs snaiperis Markas Belinelis.

„Žalgiris” Bolonijoje žaidė be Tanokos Berdo.

„Climamio” atstovauja trys amerikiečiai, tačiau jie ne dažnai būna svarbiausiais veikėjais. 203 cm ūgio Treivisas Vatsonas yra pagrindinis kovotojas dėl kamuolio, vidutiniškai sugriebiantis jį 6,6 karto per rungtynes. Šį vidurkį gerokai padidino paskutinysis mačas su Liublianos „Olimpija” (Slovėnija), kai amerikietis atkovojo net 17 kamuolių ir pelnė 15 taškų.

Italijos čempionate „Climamio” turi 14 pergalių bei 5 pralaimėjimus ir užima antrąją vietą. Tiek laimėjimų šiuo metu turi keturi Italijos klubai, o jų vietas turnyro lentelėje lėmė komandų įmestų ir praleistų taškų santykis.

Statistikos veidrodyje

„Climamio” ekipa, kaip ir „Žalgiris”, visus keturis pralaimėjimus Eurolygoje patyrė žaisdama išvykoje. Kroatas Žasminas Repeša pasitiki daugeliu žaidėju, dažnai juos keičia, todėl komandoje nėra nė vieno krepšininko, kuris aikštėje praleistų bent po 30 minučių.

Daugiausia žaidžia M.Belinelis – 27 minutes, Kivanas Garisas – 26, Erazemas Lorbekas – 24. Kiti – iki 20 minučių. Todėl tik du žaidėjai – M.Belinelis ir Sanis Bečirovičius – vidutiniškai pelno dviženklį taškų skaičių (atitinkamai 13,9 ir 11,5). Tačiau pataikyti gali visi „Climamio” krepšininkai.

Statistiniai italų klubo rodikliai geresni nei „Žalgirio”. „Climamio” vidutiniškai pelno 79,1 taško, praleidžia 69,8, pataiko 52,6 proc. dvitaškių, 37,2 proc. tritaškių, 69,4 proc. baudų, atkovoja kamuolį 30,6 karto, perima 12,9, klysta 12,8 karto.

„Žalgiris” įmeta 75,7 taško, praleidžia 73,2. Dvitaškius meta 50,4 proc. taiklumu, tritaškius – 35,4, baudas – 73,5, kamuolį atkovoja 34,8 karto, perima 8,2, padaro po 14,9 klaidos.

Naudingiausiai kauniečių gretose žaidžia aukštaūgiai. Darjušas Lavrinovičius vidutiniškai pelno po 14,6 taško ir atkovoja po 8 kamuolius bei blokuoja po 2,6 metimo, Tanoka Berdas įmeta po 14,4 taško ir po 8,1 karto sugriebia kamuolį.

B grupės dvikova – tik dėl prestižo

„Lietuvos rytas” Lenkijos čempionų klubą pirmajame rate Vilniuje nugalėjo 82:69.

„Šįvakar nebus lengva, nors mūsų varžovai praktiškai neturi šansų patekti į kitą etapą. Sopoto ekipa turi stiprių žaidėjų – Goraną Jagodniką, Adamą Vojčią, Ištvaną Nemetą, – sakė vilniečių vyriausiasis treneris Nevenas Spahija. – Bet mes pasistengsime padaryti viską, kad užimtume kuo aukštesnę vietą grupėje. Sopote dar negalės žaisti Robertas Štelmaheris, todėl daugiau galimybių pasireikšti turės Morisas Beikeris ir Sandis Buškevicas”.

„Prokom Trefl” strategas Eugenijus Kijevskis teigė, kad komanda pergalės sieks iš visų jėgų: „Žinome, jog mūsų galimybės patekti į TOP-16 varžybas yra tik teorinės, tačiau tos vilties dar nepraradome. Netgi jeigu nepateksime į kitą etapą, laimėti mums reikėtų ir dėl ateities Eurolygoje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.