Andriaus Šiušos kūrybos vakaras

Vasario 9 d., ketvirtadienį, 18 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino
klube (Vasario 16-osios 13/Šermukšnių 1, Vilnius) vyks kino režisieriaus, šmaikščiosios „Šiaurės Atėnų” plunksnos riterio Andriaus Šiušos kūrybos (nejubiliejinis) vakaras.
Šiandien Andrius Šiuša žinomas visų pirma kaip humoristas, puikus karikatūristas, kai kam – kaip ypatinga kalbos klausa pasižymintis šiuolaikinės rusų prozos vertėjas. Jau seniai atėjo metas priminti, kad šis universalaus talento menininkas yra (liežuvis neapsiverčia sakyti „buvo”) savitas ir įdomus kino režisierius. Vienintelis pilnametražis vaidybinis filmas A.Šiušos kūrybinėje biografijoje, sukurtas pagal lietuvių kilmės Belgijoje gyvenusio rašytojo Eduardo Cinzo apsakymą „Moriso Bredo užrašai”, simbolišku pavadinimu „Ir jis pasakė jums sudie” (1993), pelnė net kelis svarbius tarptautinius apdovanojimus, tarp jų – pagrindinį prizą Šiaurės šalių kino dienose, Liubeke (1993), pagrindinį prizą Strasbūro tarptautiniame kino festivalyje (1995), Bratislavos tarptautinio kino festivalio prizą „Geriausias vaizdas ir garsas” (1995). Du šio filmo aktoriai – Arūnas Sakalauskas ir Almira Grybauskaitė – buvo apdovanoti už geriausius aktorinius darbus „Baltijos perlo” kino festivalyje Rygoje (1996).
Vis dėlto puikus debiutas A.Šiušai neišrūpino lengvatų kovojant dėl naujų kino projektų finansavimo. „Ir jis pasakė jums sudie”, kurio scenarijų taip pat parašė A.Šiuša, skamba lyg jo paties atsisveikinimas su žiūrovu. Ilgam – per pastaruosius 13 metų tik vienas, nors jautriai subtilus ir nuotaikingas, filmukas – Kuršių nerijos 10 min. kino portretas „Be pavadinimo” (2001). Lietuvos kinui nepalankų metą menininkas, jo žodžiais, nepriklausantis kino mafijai ir nemokantis lipti per galvas kolegoms, gyvena kūrybingai lūkuriuodamas geresnių laikų. Be literatūros, viena didžiausių jo aistrų tapo piešimas. Prieš filmo „Ir jis pasakė jums sudie ” peržiūrą kino klubo salėje bus atidaryta pirmoji personalinė Andriaus Šiušos piešinių paroda. Ją atidarys ir savo artimiausiais kūrybiniais planais pasidalins pats režisierius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.