Aleksote slenkantis šlaitas grasina gyventojams

Pirmadienį (vasario 6d.) Kauno miesto administracijos pavaduotojo l.e. direktoriaus pareigas Roberto Stanionio kabinete posėdžiavusi Kauno miesto ekstremalių situacijų valdymo centro veiklos koordinavimo grupė priėmė sprendimą artimiausiu metu paruošti savivaldybei priklausančius butus ir į juos perkelti Karkazų rato g. 6 namo gyventojus. Čia gyvenančioms 3 šeimoms grasina slenkantis šlaitas, kuris prie namų priartėjo per 3 metrus ir bet kada gali užgriūti gyvenamas patalpas.

„Šalia minėtų namų teka Jiesios upė, kurios vaga šioje vietoje daro staigų posūkį ir plauna krantą, o tuo pačiu ir šalia esantį šlaitą, kuris nuolat slenka. Šlaitas jau dabar yra pavojingai priartėjęs prie gyvenamųjų namų, žemės byra į kiemą, todėl tenka ruoštis skubiai gyventojų evakuacijai. Atšilus orams gali būti vėlu, nes pradėjus tirpti sniegui, pajudėjus ledams, šlaitas bet kurią akimirką gali užgriūti gyvenamuosius namus”, – sakė Kauno miesto administracijos direktoriaus pavaduotojas l.e. direktoriaus pareigas Robertas Stanionis.

Dėl nestabilaus šlaito ties Karkazų rato g. 6 namo į Kauno miesto administraciją buvo kreiptasi 2005-ųjų rugpjūtį. Tuomet sudaryta komisija nustatė, kad šlaitas yra priartėjęs prie gyvenamojo pastato per 5 metrus ir kelia grėsmę gyventojų gyvybei ir turtui. Karkazų rato g. 6 namo gyventojai buvo įspėti apie jiems gręsiantį pavojų, tai pat perspėti nevaikščioti šlaitu, nevykdyti jokių kasimo ar statybos darbų, o Aleksoto seniūnijos darbuotojams buvo pavesta nuolat stebėti situaciją. Gyventojams buvo rekomenduota išsikelti, tačiau iki šiol jie to nepadarė.

„Gyventojai ne kartą buvo perspėti dėl jų gyvybei gresiančio pavojaus, tačiau šiuos įspėjimus jie ignoruoja ir neišsikelia. Posėdžio metu buvau įpareigotas jau dabar surasti pasirūpinti šių žmonių apgyvendinimu. Esu įpareigotas rezervuoti savivaldybės butus trims šeimoms ir į juos artimiausiu metu įkelti Karkazų rato gatvės 6 namo gyventojus „, – sakė Kauno miesto savivaldybės Aprūpinimu būstu skyriaus vedėjas Šarūnas Mandravickas.

Kauno miesto savivaldybės administracijos užsakymu, UAB „Kelprojektas” paruošė techninį projektą, kuriame, išanalizavus susidariusią padėtį, siūloma sutvirtinti šlaitą gręžtiniais poliais, koreguoti upės vagą ir jos posūkio vietą sutvirtinti. Šie darbai kainuotų apie 1 mln. litų. Šiame projekte pažymima, kad Karkazų rato g. 6 namo išsaugoti nepavyks.

Pirmadienį vykusio posėdžio metu buvo nuspręsta kreiptis į LR Aplinkos apsaugos ministeriją su prašymu skirti lėšų Jiesios upės prieigų sutvirtinimo aplinkosauginiam projektui, kadangi minėta teritorija yra Jiesios kraštovaizdžio draustinio teritorijoje ir priklauso valstybei. „Mes galime sutvirtinti šlaitą minėtoje vietoje, tačiau tai bus laikinas, tačiau labai brangus, sprendimas. Upės vanduo ir toliau plaus krantus ir šlaitą, o šalia jo yra išsidėstę kiti gyvenamieji namai, tad po kelerių metų mes susidursime su ta pačia problema, todėl manome, kad šią problemą reikia spręsti iš esmės ir su Vyriausybės pagalba”, – sakė R.Stanionis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.