Judėjimo laisvės klausimai tampa svarbiausi

Pastaraisiais metais Europe Direct, Europos Komisijos nemokamos informacinės tarnybos, skirtos teikti tiesioginę bendravimo tarp ES ir jos piliečių liniją, vartotojai dažniausiai kėlė judėjimo laisvės klausimą. Europe Direct buvo ypač naudinga 15 ES valstybių piliečiams bei naujų šalių narių piliečiams ieškantiems atsakymų į klausimus, susijusius su asmens judėjimo laisve bei darbu, gyvenimu ir studijomis kitoje ES šalyje. 2005 metais vartotojai Europe Direct uždavė daugiau klausimų šiomis temomis negu bet kuria kita tema, sudariusių 25% visų užklausų kontaktiniam centrui.

Europos piliečiai tikrai galvoja apie judėjimo laisvę, tad Europos Komisija paskelbė 2006 metus Europos darbuotojų judėjimo laisvės metais (EDJLM). Atsižvelgiant į augantį globalizacijos spaudimą bei tolesnio ekonomikos restruktūrizavimo Europoje tikėtinumą, laukiama, kad Europos darbo rinkų lankstumas padidės. Todėl EDJLM mobilizuos Europos ir nacionalinio lygio veiklas, siekiant padėti europiečiams sužinoti apie lengvesnius būdus surasti bei pakeisti darbą užsienyje, kad Europa taptų konkurencingesnė.

Pagrindinės judėjimo laisvės problemos ir klausimai

Pagrindiniai ES gyventojų klausimai buvo susiję su tarptautiniais dalykais, kaip antai kelionės, darbas ir studijos kitoje ES šalyje.
„Karščiausia tema”, susijusi su judėjimo laisve, buvo atnaujintas ES oro transporto keleivių teisių reglamentas, įsigaliojęs 2005 m. vasarį ir sustiprinęs keleivių teises į kompensaciją arba alternatyvius sprendimus, jeigu skrydis vėluoja, yra atšauktas arba jei buvo rezervuota daugiau bilietų negu yra vietų lėktuve. Per keletą mėnesių po paskelbimo Europe Direct sulaukė didelio užklausų dėl naujo reglamento skaičiaus. Daugiausia užklausų buvo gauta iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos, o iš naujų šalių narių daugiausiai klausimų šia tema pateikė Vengrijos piliečiai.
Pagrindiniai vartotojų klausimai dėl darbo kitoje ES šalyje buvo susiję su laisvu asmenų judėjimu, įskaitant trečiųjų šalių piliečių ir šeimos narių teises. Šiek tiek mažiau klausimų buvo apie darbą kitoje šalyje narėje. Socialinio draudimo sistemos/pensijos ir darbo teisė taip pat buvo vienu pagrindinių klausimų. Kai kurie dažniausiai užduodamų klausimų buvo: „Ar Lenkijos piliečiui reikia leidimo dirbti užsienyje, jei jis nori dirbti Ispanijoje?”, „Mano dukra ieško darbo kitoje ES šalyje. Kur mes galime rasti adresus?” ir „Ar aš galiu gauti savo pensiją kitoje ES valstybėje narėje?”

Vartotojus suinteresuotus studijomis užsienyje labiausiai domino studijų ir mokymosi finansavimo programos bei diplomų pripažinimas. Tipiniai klausimai buvo: „Kaip gauti ES finansavimą studijoms užsienyje?” ir „Į ką turiu kreiptis, kad mano Ispanijoje išduotas (mokytojo/medicinos sesers) diplomas būtų pripažintas Jungtinėje Karalystėje?”

Dėmesys judėjimo laisvei 2006 metais

Darbuotojų judėjimo laisvė bus pagrindinis klausimas didelėje konferencijoje, organizuojamoje Europos Komisijos Briuselyje vasario 20-21 dienomis. Ši konferencija, pavadinta „Darbuotojų judėjimo laisvė: teisė, pasirinkimas, galimybė?”, oficialiai atidarys Europos darbuotojų judėjimo laisvės metus ir pagrindinį dėmesį skirs augančiai Europos darbo rinkos globalizacijai ir lankstumui, profesinio mobilumo ir augančio kvalifikacijų judėjimo per sienas skaidrumo privalumams bei geografiniam mobilumui kaip konkurencingumo ir darbo vietų kūrimo įrankiui.

Be to, kitą mėnesį Europos Komisija išleis ataskaitą apie pirmų pereinamojo laikotarpio po ES išplėtimo metų laisvo darbuotojų judėjimo rezultatus. Šioje ataskaitoje bus pateikti statistiniai duomenys apie pradėjusių naują darbą kitoje šalyje narėje žmonių skaičių ir sektorius, kuriuose jie dirba. Ministrų Taryba vėliau panaudos šios ataskaitos išvadas pereinamojo laikotarpio eigai įvertinti.
Laisvam darbuotojų judėjimui numatytas 7 metų pereinamasis laikotarpis, kurio metu šalys narės gali riboti prieigą prie savo darbo rinkos, remdamasi nacionaline teise ir dvišaliais susitarimais su naujomis šalimis narėmis. Tačiau po pirmųjų dvejų metų šalys narės, pageidaujančios ir toliau turėti šiuos apribojimus, turi oficialiai pranešti apie tai Komisijai.

Kas yra Europe Direct?

Europe Direct yra nemokama telefono ir elektroninio pašto tarnyba, kuria piliečiai gali naudotis iš bet kurios vietos Europos Sąjungoje, norėdami gauti atsakymus į klausimus, kurie jiems kyla dėl ES ir su ja susijusių dalykų, arba dėl labai praktiškų dalykų, susijusių, pavyzdžiui, su išsilavinimu ir judėjimo laisve.

Europe Direct 1998 m. birželį įkūrė Europos Komisijos prezidentas Jacques Santer ir Britanijos ministras pirmininkas Tony Blair Kardifo mieste Jungtinės Karalystės pirmininkavimo metu. Ši tarnyba 15 ES valstybių pradėjo veikti 2000 metais. Nuo 2004 m. gegužės 1 d. dešimt naujų valstybių narių piliečiai taip pat gali naudotis vieningu telefono numeriu: 00800 6 7 8 9 10 11; šiuo metu paslauga teikiama visomis 20 oficialių ES kalbų.

Susisiekę su Europe Direct elektroniniu paštu (per tinklapį http://europa.eu.int/europedirect/) arba telefonu (vieningu numeriu 00800 6 7 8 9 10 11), vartotojai iš karto gaus atsakymus į bendro pobūdžio klausimus apie Europos Sąjungą, o sudėtingesnius klausimus centras gali perduoti ekspertams ar specialioms problemas sprendžiančioms tarnyboms tolesniam nagrinėjimui. Jei reikia, vartotojai bus nukreipiami į kitus Europos Sąjungos informacijos ir konsultacijų šaltinius nacionaliniame, regioniniame ar vietiniame lygiuose.

Į skambučius bei klausimus viena iš 20 oficialių ES kalbų atsakinėja daugiakalbis Europe Direct personalas, kurį sudaro keturiasdešimt operatorių, įsikūrusių Briuselyje. Visi operatoriai dalyvauja intensyvioje apmokymo programoje, kuri įgalina juos kompetentingai spręsti platų klausimų spektrą. Tarnybos veiklą kasdien kontroliuoja Europos Komisijos Spaudos ir komunikacijos generalinis direktoratas, kuris taip pat užsiima politiškai jautriais ar ypatingo pobūdžio klausimais. Dėl visų šių elementų Europe Direct funkcionuoja kaip aukštos kokybės informacinė tarnyba, teikianti atsakymus į individualius piliečių klausimus. Norėdami gauti išsamesnės informacijos apie šią paslaugą, apsilankykite: http://europa.eu.int/europedirect/.

Europos Komisija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Judėjimo laisvės klausimai tampa svarbiausi"

  1. JM

    Tai logiska, – zmones teiraujasi, kur ir kaip geriau sprukti is Lietuvos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.