Ekspertai neskuba į požemius

Dar nežinia, ar apskrities administracijos rūsius verta vaduoti nuo juos apnikusių pelėsių. Tik po dviejų mėnesių gali paaiškėti, ko verti požemiai. Tą turėtų išaiškinti sostinės ekspertų komisija.

Kol kas Klaipėdos paminklosaugininkai nesulaukia ekspertų iš Vilniaus, kad šie nuspręstų, ar požemiai Danės gatvėje yra vertybė, ar ne. Tačiau net ir įvardijus juos ypatingais, nežinia, kam jie bus įdomūs ir kas jais toliau rūpinsis. Ir Kultūros paveldo departamento direktorius Albinas Kuncevičius, ir departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Algirdas Gintaras, ir padalinio inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas įsitikinę, kad ir lėšomis rūpintis, ir būsimą ekspoziciją puoselėti yra pastato savininkės – apskrities administracijos rūpestis.

Tačiau šios vadovybė kraupsta nuo tokių planų. Apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius „Klaipėdai” yra minėjęs, kad bus panašu į cirką, jei apskrities administracija taps atsakinga dar ir už požeminių kultūros vertybių saugojimą.

„Klaipėda” pasiteiravo Kultūros vertybių apsaugos departamento direktoriaus A.Kuncevičiaus, ar jis, praėjusią savaitę viešėdamas Klaipėdoje, vienos projektavimo firmos jubiliejuje, aptarė su miesto valdžia ir tai, kaip saugoti požemius. Pasak A.Kuncevičiaus, tokių kalbų nebuvę. Be to, esą vis tiek reikia pirma atsiųsti ekspertų komisiją, kad ši įvertintų objekto paminklosauginę vertę. „Negalime skirti pinigų, nežinodami, ar tas objektas iš viso ko nors vertas”, – sakė A.Kuncevičius. Jis teigė, kad ekspertų komisija atvyks po dviejų mėnesių.

A.Kuncevičius pridūrė, kad Vilnių Klaipėdos teritorinio padalinio specialistų ruošti dokumentai apie rūsius pasiekė „tik šiomis dienomis”. Praėjusių metų gruodį padalinio vedėjas A.Gintaras „Klaipėdai” yra sakęs, kad reikalingi dokumentai į Vilnių „jau seniausiai” išsiųsti, tik vis ekspertai neatvyksta.

Rūsiai buvo atkasti praėjusią vasarą pradėjus remontuoti apskrities administracijos pastatą.

Pasak L.Kavaliausko, požemiams ypatingos priežiūros nereikia – iki šiol ramiai buvo kelis šimtus metų, dar palauks.

Ramunė Šeštokienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.