Finansiniai apribojimai politikų negąsdina

Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė artėjančių rinkimų kampanijų maksimalias išlaidų sumas

Per artėjančius savivaldybių tarybų rinkimus Kaune partijų politinės kampanijos biudžetai negalės viršyti 560 tūkstančių litų. Miesto politikai neslėpė, kad tokios sumos greičiausiai nesurinks nė viena partija.

„Nemanau, kad Kaune per rinkimų kampaniją būtų išleistos tokios sumos. Kiek teko girdėti, per praėjusius savivaldybių tarybų rinkimus mieste partijos išleido nuo 50 iki 200 tūkstančių litų”, – teigė Liberalų ir centro sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Alvydas Banevičius.

Pinigų reikia vis daugiau

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad patvirtintų sumų politikams tikrai turėtų pakakti. Tiesa, pastebima ir kita tendencija – kasmet rinkimams išleidžiama vis daugiau pinigų.

„Maksimalios išlaidų sumos patvirtintos atsižvelgiant į realius poreikius. Manau, kad jų tikrai pakanka. Iki šiol tik labai maža dalis kandidatų jas viršydavo. Be to, šį procesą kontroliuoja Valstybinė mokesčių inspekcija, žiniasklaidos atstovai”, – sakė Z.Vaigauskas. Prieš keletą savaičių „Valstybės žiniose” buvo paskelbti ir kitų rinkimų maksimalūs biudžetai. Prezidento, Europarlamento ir Seimo daugiamandatės apygardos rinkimams kandidatai ir partijos gali išleisti iki 4 milijonų litų.

Tuo tarpu vienmandatėse apygardose maksimali išlaidų suma priklauso nuo rinkėjų skaičiaus.

Egzistuoja ir juodoji buhalterija?

Per Seimo rinkimus Kaunas suskirstomas į aštuonias vienmandates apygardas. Pagal patvirtintą tvarką, kandidatai per rinkimus gali išleisti nuo 63 iki 81 tūkstančio litų. Didžiausią biudžetą gali sudaryti Šilainių rinkimų apygardos kandidatai, o mažiausią – Centro.

Per paskutinius rinkimus į Seimą būta kalbų, kad kai kurie kandidatai išleido kur kas didesnes sumas. Kalbinti buvę pretendentai ir parlamentarai neslėpė, kad oficialiose deklaracijose nenurodė visų išlaidų, tačiau paprašyti tai pakomentuoti viešai – kategoriškai atsisakė. Neoficialiuose pokalbiuose Kauno politikai prasitarė, kad kai kurie kandidatai per rinkimus į Seimą galėjo išleisti net kelis šimtus tūkstančių litų.

„Iš tiesų per rinkimus į Seimą išleidžiama daugiau lėšų, nei oficialiai patvirtinama. Tačiau Vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtintos maksimalios sumos, tampa puikiu orientyru. Geriau viską iš anksto žinoti ir pagal tokį biudžetą planuoti savo darbus”, – šiek tiek atviresnis buvo Seimo narys Kazimieras Starkevičius.

„Teko girdėti, kad vienmandatėse rinkimų apygardose kandidatai išleidžia nuo 40 iki 100 tūkstančių litų”, – sakė A.Banevičius.

Apribojimus vertina teigiamai

Z.Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad per artėjančius rinkimus politikams teks atsižvelgti ir į daugiau apribojimų. Uždrausta rinkėjams teikti įvairias dovanėles, dalyti labdarą, rengti koncertus. Ieškoma ir kitų būdų, kad rinkimų kampanijos taptų skaidresnės.

„Tenka konstatuoti, kad nemažai tokių dovanų kandidatai apskritai nedeklaruodavo”, – sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas. Kalbinti Kauno politikai taip pat pripažino, kad įvesti apribojimai bus naudingi.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.