Įvaikinimo procedūros bus spartesnės, o įvaikinusios šeimos sulauks papildomų garantijų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paruošė kai kurių įstatymų pataisų projektus, kurie turėtų paskatinti įvaikinimą Lietuvoje ir sudaryti palankesnes sąlygas šeimoms, gyvenančioms Lietuvoje, įvaikinti be tėvų globos likusius vaikus.

„Mums būtinai reikalingi teisės aktų pakeitimai, kurie leistų paspartinti įvaikinimo procesą Lietuvoje ir sumažinti tą laiko tarpą, kurį reikia laukti kol įsiteisės teismo sprendimas dėl įvaikinimo. Pats gyvenimas, įvairūs pasikartojantys panašūs atvejai verčia koreguoti įstatymus, nusistovėjusią tvarką. Taigi ir su įvaikinimu susijusios procedūros tobulintinos ir tobulinamos. Taip pat svarstomi kiti įstatymų pakeitimai dėl išmokų ir kai kurių socialinių garantijų įvaikinusioms šeimoms, dėl įvaikintojų amžiaus”, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Ministerija siūlys keisti Civilinio proceso kodeksą ir leisti teismo sprendimus dėl įvaikinimo vykdyti skubiai, todėl turėtų spartėti įvaikinimo procedūra ir vaikas greičiau atsidurs šeimoje.

Keičiant Civilinį kodeksą siūloma panaikinti maksimalią įvaikintojų amžiaus ribą ir nustatyti maksimalų amžiaus skirtumą tarp įvaikintojo ir įvaikinamo vaiko.

Keičiant Darbo kodeksą siūloma numatyti tikslines vaiko priežiūros atostogas, įvaikinus vyresnį negu 3 metų vaiką. Šiuo metu tokios atostogos taikomos įvaikinus vaiką iki 3 metų. Atsižvelgiant į vaiko poreikius, užsienio šalių patirtį, siūloma diferencijuoti įvaikinto vaiko priežiūros atostogų trukmę priklausomai nuo įvaikinto vaiko amžiaus (t.y. ikimokyklinio amžiaus vaiko – iki 6 mėnesių, mokyklinio amžiaus – iki 2 mėnesių). Tokios atostogos – būtinas periodas vaikui prisirišti prie naujųjų tėvų ir lengviau, be streso, su nuolatine suaugusiųjų pagalba integruotis į naują aplinką. Tokios atostogos, tėvams, apdraustiems socialiniu draudimu, būtų kompensuojamos.

Jau anksčiau ministerija yra pateikusi siūlymą, jog, įvaikinus vaiką, būtų mokama vienkartinė 1000 litų (8 MGL) dydžio išmoka. Šiuo metu tokio paties dydžio vienkartinė išmoka mokama, gimus kūdikiui. Šis siūlymas artimiausiu metu bus svarstomas Vyriausybėje.

Šiuo metu vaikų globos namuose auga beveik 7 tūkstančiai vaikų. Tačiau galimų įvaikinti vaikų Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis yra per 600. Pusę jų – mokyklinio amžiaus. „Lietuvių šeimos paprastai pageidauja mažų vaikų, iki 3 metų, sveikų, dažnai – mergaičių. Užsienio piliečių šeimos įsivaikina ir vyresnius, rimtų sveikatos sutrikimų turinčius vaikus. Tačiau norisi tikėti, kad bendromis pastangomis situacija keisis ir vis daugiau vaikų suras naujus mylinčius tėvelius ir naują šeima, čia, Lietuvoje. Mūsų yra taip mažai, kad turime branginti kiekvieną vaiką”, – sakė Vilija Blinkevičiūtė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.