Profsąjungų milijonai kiršina

Nepaisant atliekamo ikiteisminio tyrimo, šeštadienį posėdžiavusi profesinės sąjungos „Solidarumas” koordinacinė taryba dar kartą pritarė rūmų dalies ant Tauro kalno pardavimo sutarčiai.

Sandoris dėl dešimčių milijonų vertės turto Vilniuje sukiršino buvusius bendražygius.

Laikinasis profsąjungų vadovas Petras Grėbliauskas ėmė sunkiomis nuodėmėmis kaltinti buvusią „Solidarumo” lyderę, dabar Seimo narę Aldoną Balsienę. Atsikirsdama politikė neliko skolinga.

Teismas apribojo teises

Dėl šių patalpų pardavimo „Solidarumo” viceprezidentas P.Grėbliauskas pateko į teisėsaugos akiratį. Vilniaus policijos pareigūnai jam pateikė įtarimus dėl 5 mln. litų vertės turto iššvaistymo.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas P.Grėbliauską įpareigojo šešiems mėnesiams palikti viceprezidento postą. Jis taip pat pasirašė pasižadėjimą, kol bus nagrinėjama byla, nebendrauti su savo bendražygiais.

Todėl šeštadienį profsąjungos koordinacinės tarybos posėdyje P.Grėbliauskas negalėjo dalyvauti. Jam vėliau buvo perduotas tiktai šio posėdžio vaizdo bei garso įrašas.

Palaiko viceprezidentą

Profsąjungos atsakingoji sekretorė Kristina Krupavičienė teigė, kad P.Grėbliauskui mesti įtarimai nepakeitė tarybos narių nuomonės – dauguma jų (29 iš 36) sandoriui pritarė ir antrą kartą.

„Mes nematome logikos, kodėl reikėjo užsipulti P.Grėbliauską. Bet kuris žmogus, manau, supranta, kad devyniolika milijonų litų yra daugiau nei septyniolika”, – „Lietuvos rytui” dėstė K.Krupavičienė. Ji neabejoja, kad sudarytas sandoris teisėtas.

Susirado kitus pirkėjus

P.Grėbliauską dideli nemalonumai užklupo po to, kai jo vadovaujama profsąjunga nusprendė pakeisti 20 mln. litų vertinamos pastato dalies pirkėjus.

Iš pradžių dalį pastato profsąjungos ketino parduoti bendrovei „VIPC Vilnius”. Ji yra rūmų bendrasavininkė ir turėjo pirmumo teisę išperkant likusias patalpas.

Teigiama, jog bendrovė „VIPC Vilnius” už 5,26 tūkst. kvadratinių metrų patalpas pasiūlė 17 mln. litų. Tuo tarpu su „Hermis fondų valdymas” sudarytos mainų sutarties vertė – pora milijonų litų didesnė.

Pagal su šia bendrove sudarytą sutartį, rūmų patalpos bus keičiamos į kitą nekilnojamąjį turtą, kuris, profsąjungos vadovų teigimu, vertinamas 19 mln. litų.

Jei sandoris liks galioti, rudenį „Solidarumas” turėtų persikelti į gerokai mažesnes, bet naujas patalpas sostinės K.Kalinausko gatvėje esančiame pastate, kuriame įsikūrusi ir Belgijos ambasada.

Neteks piniginių srautų?

P.Grėbliauskas vakar „Lietuvos rytui” tvirtino, kad „VIPC Vilnius” vadovą Darijų Vilčinską esą proteguoja ir sudarytą sandorį bando sužlugdyti buvusi profsąjungų lyderė, parlamentarė A.Balsienė.

Anot viceprezidento, A.Balsienei šis sandoris asmeniškai nenaudingas, todėl buvusi bendražygė esą pasiryžusi jį pasodinti į kalėjimą: „Ji nenori iš rankų paleisti tų piniginių srautų”.

P.Grėbliausko teigimu, Seimo narės duktė Profsąjungų rūmuose yra įkūrusi kavinę, bet už patalpų nuomą visą laiką mokėdavo tik simbolinius mokesčius.

Laikinasis profsąjungos vadovas tikino bandęs pakeisti nenaudingas sutarties su kavinę valdančia įmone sąlygas, bet ilgą laiką nesisekė to padaryti.

A.Balsienės įsteigta įmonė valdė ir Druskininkuose esančią sanatoriją, iš kurios profsąjungos esą negaudavo jokio pelno.

„Tik dabar pavyko nukirsti ryšius su mus finansiškai stekenusia įmone”, – dėstė politikės keršto sulaukęs P.Grėbliauskas.

Pripažino buvęs įrankis

Vakar laikinasis „Solidarumo” prezidentas negailėjo rūsčių kaltinimų A.Balsienei.

Tačiau jis pripažino, kad nedemokratiški valdymo principai „Solidarume” atsirado dėl jų pačių klaidų: „Mes patys kalti, kad profsąjungos vadovybėje nevyko rotacija ir užsiauginome tokį monstrą”.

P.Grėbliauskas teigė visada uoliai vykdęs A.Balsienės nurodymus, dėl kurių dabar labai gailisi.

„Aš jos rankose buvau bjaurus įrankis. A.Balsienei įsakius išmesdavau iš profsąjungos jai neparankius žmones, kuriuos tik dabar susigrąžinau atgal.

Mačiau, kad elgiuosi neteisingai, tačiau visada maniau, kad jos gobšumui ateis pabaiga. Bet, pasirodo, smarkiai klydau”.

Anot viceprezidento, net ir tapusi Seimo nare A.Balsienė toliau save laikė tikrąja profsąjungos vadove. Su ja dėl turto pirkimo esą derėjosi ir D.Vilčinskas.

„Derybų metu jis man kartodavo, kad aš esu niekas, dėl visko jis neva susitaręs su A.Balsiene”, – tvirtino P.Grėbliauskas.

Gaila buvusio bendražygio

Seimo narė A.Balsienė vakar „Lietuvos rytui” pareiškė, kad jai gaila P.Grėbliausko: „Atrodo, kad vyriškos ambicijos, o ne verslo logika lėmė šį sandorį”.

A.Balsienę nustebino, kodėl dabar ją bandoma įpainioti į šią istoriją: „Jis pats daro klaidų, po to žiūri, kam jas permesti. Tai – nevyriška. Jam vaidenasi, kad aš darau įtaką tiems procesams, nors taip nėra. Man tai nesuprantama”.

Anot parlamentarės, šeštadienį profsąjungos koordinacinė taryba taip balsavo tik gelbėdama P.Grėbliauską.

Politikė ir toliau įsitikinusi, kad sutartis neteisinga: „Joje yra prievartinių elementų ir labai didžiulių įsipareigojimų, jeigu sutartis nebūtų vykdoma. Profsąjungoms tokiu atveju tektų mokėti dešimties milijonų litų baudą”.

Verslininkas kol kas tyli

A.Balsienė neigė protegavusi bendrovę „VIPC Vilnius” ir jos vadovą D.Vilčinską.

Parlamentarė aiškino šį verslininką užstojusi iš moralinių paskatų, nes jis yra rūmų bendrasavininkis ir pagal verslo etiką jam priklauso pirmumo teisė perkant patalpas.

D.Vilčinskas vakar nekomentavo profsąjungos koordinacinės tarybos sprendimo, nes teigė neturįs pakankamai informacijos apie vykusį posėdį.
Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.