Butas dviem, kol dar nėra vaikelio

Pagal statistiką, jauna šeima dažniausiai butą paveldi iš močiutės, po to jai butą nuperka tėvai ir tik paskiausiai įsigyjamas nuosavas būstas.

Žinoma, niekas nesiginčys, kad kuo didesnis buto plotas, tuo gyventi jame patogiau. Bet, jei tikėtume statistika, dažniausiai jauna šeima paveldi ar perka vieno arba nedidelio ploto dviejų kambarių butą.

Kaip išplanuoti ir apstatyti tokį butą, kad jame gyventi būtų patogu ir atrodytų jis gan neįprastai?

Galima paeksperimentuoti

Tarkime, kad butą jūs paveldėjote iš močiutės ne tuščią, bet su per visą gyvenimą kruopščiai rinktais daiktais. Mūsų močiutės neišmeta nieko, nes ūkyje gali praversti bet kas – to jas išmokė sunki gyvenimo patirtis.

Šiuo atveju galimi du variantai: atnaujinti senus baldus arba visiškai pakeisti buto apstatymą. Tačiau nepriklausomai nuo to, kokį variantą pasirinksite, visų pirma vertėtų pagalvoti, kaip racionaliai išplanuoti būstą. Kol šeimoje nėra vaikelio ir nėra būtinybės skirti jam patalpos su tam tikrais gan griežtais reikalavimais, galima paeksperimentuoti.

Jaunų šeimų radikalizmą, neordinarių sprendimų troškimą galima paaiškinti: dauguma užaugo ankštuose tipinių namų projektuotojų primesto išplanavimo butuose. Dabar, kai atsirado galimybė erdvę susikurti savaip, dauguma linkę į kitą kraštutinumą: nesusimąstydami griauna sienas ir pertvaras.

Čia nederėtų skubėti. Tam, kad būsimas jūsų būstas būtų nepriekaištingas, gerai apgalvokite jo išplanavimą. Visų pirma nustatykite pagrindinę zoną. Tai nebūtinai turi būti svetainė. Galbūt tai bus valgomasis, jei jūs mėgstate svetingai sutikinėti svečius, arba darbo zona, jei daug dirbate namuose.

Planuoti erdvę pradėkite nuo įėjimo zonos (prieškambario) iki pagrindinės zonos. Tuo pačiu suplanuokite būtinas pagalbines patalpas (pavyzdžiui, sienines spintas, mini sandėliukus, nišas prieškambaryje).

Atsižvelgiant į jūsų šeimos gyvenimo būdo ypatumus, apgalvokite pagrindines judėjimo trajektorijas ir suplanuokite atskiras funkcionalias zonas kiekvienoje patalpoje. Netgi jei jūsų bute tik vienas kambarys ir virtuvė, kiekvienoje iš šių patalpų gali būti atskiros zonos: virtuvėje – maisto ruošimo ir valgymo, kambaryje – poilsio, darbo ir miego. O po to pasistenkite plane išdėlioti baldus – tai jums leis realiai įvertinti erdvę ir jūsų išskirtų zonų dydį.

Kambarį padalinti į zonas galima įvairiai. Pats populiariausias būdas – pastatyti stelažus. Tačiau galima sugalvoti ir pasidaryti nestandartines, su kiaurymėmis, pusskaidres ar iš neįprastų medžiagų (tekstilės, popieriaus, metalo) pertvaras. Jaunatviškame interjere zonos gali būti įrengtos ant podiumų, pvz., miegamoji zona. Tai gan praktiška, nes podiumo vidų galima panaudoti kaip daiktų saugyklą. Tokiuose interjeruose labai patogios įvairiausios sustumiamos pertvaros, persiformuojantys baldai, mobilios konstrukcijos ir kt.

Sienoms taupyti neverta

Kadangi dažniausiai paveldimi, švelniai tariant, nebenauji butai, tai atsižvelgiant į būtiną gyvenamosios erdvės perplanavimą, verta apsispręsti dėl remonto.

Dažniausiai daugumos jaunų šeimų pajamos ribotos, todėl labai svarbu nuspręsti, kaip taupysite. Čia svarbiausia neapsirikti. Pavyzdžiui, specialistai taupyti pataria tik tam, ką lengva pakeisti. Brangesnę sofą-lovą ar šviestuvą jūs nusipirkti galėsite ir vėliau, bet pakeisti instaliaciją, vamzdyną ar radiatorius, naujai nutinkuoti sienas, bus kur kas sudėtingiau.

Atliekant remontą galima prigalvoti ir realizuoti kai kurias savas arba pasiskolinti dizainerių idėjas. Tai taps būsimo interjero originalia detale, bet nepareikalaus esminių materialinių sąnaudų. Pavyzdžiui, sienas dažyti skirtingomis spalvomis nebenauja, bet vieną sieną nudažius kontrastinga spalva (raudona, auksine, mėlyna), ją dar galima pabrėžti sienos paviršiaus faktūra. Sieną padenkite specialiu akrilinio pagrindo, panašiu į tirštą glaistą, mišiniu. Kol neišdžiūvo, suteikite jam norimą reljefą ir nudažykite. Tokia siena tarsi paslaptinga širma arba puošni uždanga trauks dėmesį.

Galima pabandyti ir ant vienspalvės lygios sienos nupiešti spalvingą piešinį, pavyzdžiui, etninį motyvą, ornamentą arba abstrakciją. Pradžiai kopijavimo dirbtuvėse reiktų užsakyti skaidrę su patikusiu vaizdu. Po to per projektorių atvaizdą atšviesti ant sienos (atvaizdo dydį galite nustatyti kokį norite). Beliks tik nutapyti akriliniais dažais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Butas dviem, kol dar nėra vaikelio"

  1. LIna

    įdomu, gaila kad tokie rūpesčiai užgrius negreit

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.