Kraštovaizdžio projektavimo etapai

Kraštovaidžio dizainas – ne tik tinkamas medžių, krūmų ir gėlių pasodinimas. Viskas aplink namą turi harmoningai derėti prie jo stiliaus bei patikti šeimininkams. Supažindiname su pagrindiniais sodo projektavimo, tvarkymo ir apželdinimo etapais.

Kraštovaizdžio projektą teisingiausiai sukursite pasitelkę specialistus – dizainerį, architektą, hidrogeologą, agronomą. Prieš kraštovaizdžio projektavimo darbus reiktų atlikti grunto analizę, suprojektuoti bei įrengti drenažo bei drėkinimo sistemas.

Veja ir augalai

Visų pirma pagalvokite, kokia bus jūsų veja, nes ji labai svarbus sodo dizaino elementas. Veja puikiai įrėmins gėlyną, medžius ir dekoratyvinius krūmus. Prieš renkantis žolės sėklą reikia atsižvelgti į vejos paskirtį. Specialistai vejas skirsto į paprastą, dekoratyvinę, sportinę, ruloninę, greitai augančią bei atsparią sausroms. Jei samdysite apželdinimo firmą, tai nuo pradžios iki galo vejos įrengimo darbus atliks jie, bet jei veją rengsitės patys, atidžiai susipažinkite su darbų eiga. Apie šiuos darbus jau rašėme šiame puslapyje.

Labai atsakingas momentas – medžių ir krūmų patikusių veislių parinkimas ir pasodinimas. Dabar galima įsigyti nuo paprastų eglių iki egzotinių augalų. Šį pasirinkimą lems tik jūsų skonis ir finansinės galimybės. Dekoratyvinių augalų įvairovė, gražūs jų deriniai, netikėti architektūriniai sprendimai paįvairins kasdienę aplinką, maloniai nuteiks poilsiui bei suteiks atgaivą širdžiai.

Neįsivaizduojamas sodas be nuostabių gėlių. Klombos ir gėlynai sušvelnina griežtas namo ar sodo architektūros formas, pagyvina niūrias vietas, peizažui suteikia sodrių spalvų. Efektingų ryškių atspalvių gėlynas gali būti centrine sodo dalimi, arba gėlėmis atskiriamos sodo zonos bei didelės klombos. Net nederlingoje dirvoje įkurdinti gėlyną nesudėtinga – pakaks, jei gėlyno vietą užpildysite reikalingos žemės mišiniu.

Alpinariumai ir vandens telkiniai

Individualių namų savininkai ne be reikalo yra pamėgę alpinariumus – jie sodybos puošmena. Iš alpinariuminių gėlių gražiai sukurta kolekcija traukia savo neryškiu trapiu grožiu. Alpinariumai dažnai įrengiami iš kruopščiai parinktų akmenų, juos derinant su paparčiais, spygliuočiais ir kukliomis miško gėlytėmis.

Daugeliui mūsų pažįstamas ramybės ir palaimos jausmas, kurį pajuntame prie vandens. Dėl to dekoratyviniai vandens telkiniai dažnai tampa sodybinio sklypo neatskiriama dalimi. Vandens ir saulės zuikučių žaismas papuoš bet kokį šalia esantį objektą. Tie, kurių ausims mielas čiurlenančio vandens garas, gali įsirengti fontanus, upokšnius, dirbtinius krioklius arba kaskadas. Egzistuoja begalė vandens telkinių projektavimo ir įrengimo būdų. Svarbu, kad renkantis vandens telkinį, būtų atsižvelgta į charakteristiką, vietą, gretimų augalų tipą. Kokius vandens augalus, vandenį įsodrinančius deguonimi ar stabdančius dumblių atsiradimą, pasirinkti, geriausia tartis su specialistu.

Pavėsinės ir sodo baldai

Iš klasikos pažįstamos mielos, jaukiam pokalbiui nuteikiančios sodo pavėsinės, profesionalų yra vadinamos mažąja sodo architektūra. Jai priskiriama pergolės, špaleriai, sodo baldai ir kitos detalės. Išmoningai įkurdinti, iš teisingai parinktų konstrukcijų ir medžiagų pagaminti romantiškas suolelis ar stalas atrodys natūraliai ir tarnaus ilgus metus.

Jaukumo ir nepakartojamo žavesio vietovaizdžiui suteiks tilteliai, medinės, bronzinės ir keramikinės skulptūros, vazos ir vazonai. Net atraminės sienelės gali tapti originalia sodo puošmena.

Kad visa tai susijungtų į patrauklią visumą, kad neįkyriai nuvestų prie pavėsinės ar tiltelio – reikia takelio. Takai ir aikštelės įrengiami iš tvirtų gamtinių medžiagų – natūralaus akmens, plytų, medžio ar šaligatvio plytelių, klojamų ant betoninio pagrindo. Arba, šeimininkams pageidaujant, takelius galima įrengti ir iš minkštos dangos – gargždo, skaldos, dekoratyvinio smėlio.

Apšvietimas

Kad ir koks būtų nuostabus sodas dieną, naktį jis be apšvietimo, baugina tamsiais siluetais, gūdžiais šešėliais. Išmoningai įkurdintas elektros šviestuvas, teisingai nukreiptas šviesos spindulys sodui suteiks visai kitokį vaizdą. Pvz., iš apačios apšviestas medis gali sukurti fantastinį efektą, gražiai pabrėžti vietovės reljefą. Apšvietimas skirstomas į funkcinį, skirtą žmogaus saugumui ir orientuotis aplinkoje, ir dekoratyvųjį.

Visa aukščiau išsakyta nesunkiai galima susikurti didelėje sodyboje. Bet jei sklypas vos kelių arų? Pasitelkus fantaziją arba dizainerį, ir mažame sklype galima sukurti rojaus kampelį, tik tas kūrybos procesas ilgas ir reikalauja šeimininkų išmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.