Valokordino lašų uostamiesčio vaistinėse dar yra

Mūsų šalyje nutarta neberegistruoti valokordino geriamųjų lašų, nes jie neatitinka Europos Sąjungoje galiojančių normų. Vaistininkai prognozuoja, kad toks sprendimas sulauks neigiamos žmonių reakcijos. Tačiau kol kas uostamiesčio vaistinės minėtais lašiukais dar prekiauja ir nejaučia, kad jų pardavimas būtų padidėjęs.

Populiarūs tarp vyresnių

Uostamiesčio „Eurovaistinės bazės” vedėja Irena Kursevičienė dienraščiui „Klaipėda” sakė, kad kol kas vaistinė valokordino lašiukais prekiauja ir nėra gavusi nurodymo išimti jų iš prekybos. Vedėja nežino, koks bus jau dabar užpirktų medikamentų likimas, tačiau mano, kad vaistinėms bus leista išparduoti jų likučius.

Vaistininkai tikina, kad 6-7 litus kainavę šiek tiek raminantys ir širdies darbą gerinantys lašiukai buvo labai populiarūs, ypač tarp vyresnių žmonių. Ilgametę patirtį turinčios farmacininkės sakė, kad jie mūsų vaistinėse buvo pardavinėjami daugiau nei 20 metų.

Pardavė tik su receptu

Pastaruoju metu valokordinas buvo parduodamas tik su gydytojo receptu, nes jame esančios sudėtinės dalys laikomos narkotinėmis medžiagomis.

I.Kursevičienė mano, kad turbūt tik dėl šios priežasties, jog žmonėms reikia eiti pas gydytoją, kuris išrašytų receptą, vaistinės nejaučia žmonių antplūdžio. Pasak farmacininkės, valokordino dingimas iš vaistinių sukels panašią reakciją, kaip ir prieš porą metų nutraukus mūsų šalyje prekybą korvaloliu.

Vaistininkės tikino, jog valokordino lašelius jų pasigesiantiems žmonėms galėtų atstoti pigesni lietuviški širdies darbą gerinantys lašai.

Netinka dokumentacija

Kad mūsų šalyje nutarta nebeperregistruoti valokordino geriamųjų lašų, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) prie LR Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbė praėjusios savaitės pabaigoje.

„Kontroliuodama farmacinę veiklą ir siekdama, kad Lietuvos rinkoje būtų tik geros kokybės, saugūs ir veiksmingi vaistiniai preparatai, Vaistų registracijos tarnyba nutarė neperregistruoti „Valocordin” geriamųjų lašų”, – teigiama pranešime.

Pareiškėjo („Krewel Meuselbach GmbH”, Vokietija) pateikta VVKT šio vaistinio preparato dokumentacija neatitinka Europos Sąjungos šalyse galiojančių privalomų reikalavimų ir jo vartojimas, esant nerviniam širdies veiklos sutrikimui, padidėjusiam nerviniam dirglumui, psichomotoriniams sutrikimams, atsiradus baimei, nerimui ir nervingumui, miego sutrikimams, vegetaciniam sujaudinimui, yra nepagrįstas.

Mokslinės literatūros duomenimis, šiuolaikinėje medicinoje valokordino geriamųjų lašų veikliosios medžiagos fenobarbitalio vartojimas, esant šioms indikacijoms, yra neracionalus, atgyvenęs, juolab kad yra kitų žmogaus organizmą palankiau veikiančių vaistų.

Liko tik Latvijoje

Pareiškėjo šalyje Vokietijoje „Valocordin” geriamieji lašai taip pat nebevartojami – jie pakeisti registruotu, to paties gamintojo preparatu „Valocordin-Diazepam”, kuriame vietoje fenobarbitalio ir α-bromizovalerijonų rūgšties etilo esterio yra saugesnė veiklioji vaistinė medžiaga – diazepamas.

Valokordino geriamieji lašai iki šiol iš visų Europos Sąjungos šalių buvo registruoti tik Lietuvoje ir Latvijoje.

Sukelia priklausomybę

Fenobarbitalis sukelia pavojingą fizinę ir psichinę priklausomybę. Ši vaistinė medžiaga gali susilpninti kitų labai svarbių, pavyzdžiui, kraują skystinančių, kontraceptikų, širdies ritmo sutrikimams gydyti vartojamų vaistų poveikį, taip sukeldama sunkių sveikatos sutrikimų. Be to, fenobarbitalis yra vienas iš pavojingiausių vaistinių preparatų apsinuodijus.

Pasak vaistų politikos specialistų, mūsų vaistinėse yra užtektinai kitų geros kokybės, saugių ir veiksmingų vaistų, kuriais, pasitarus su gydančiu gydytoju, galima pakeisti „Valocordin” geriamuosius lašus. Vaistinėje, pasitarus su vaistininku, galima įsigyti ir nereceptinių, pavyzdžiui, melisos, valerijonų, širdažolės, apynių arba jų derinio turinčių sudėtinių vaistų.

Priskiriami kontrabandai

Kadangi „Valokordin” vaistuose yra narkotinių medžiagų, juos uždrausta įvežti į Lietuvą.

Dėl šių vaistų, kurie be receptų yra parduodami kaimyninėje Rusijoje ar Latvijoje, galima sulaukti nemalonumų Lietuvos muitinėje. Valokordino lašai yra vieni populiariausių tarp konfiskuotų ir kontrabanda į šalį gabentų medikamentų.

Jolanta Juškevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.