Paaiškėjo 10 kandidatų renkant labiausiai Lietuvą pasaulyje garsinusius žmones

Jau žinomi dešimt kandidatų pretenduojančių gauti apdovanojimus už geriausią 2005 metų Lietuvos pristatymą pasaulyje. Juos iš daugiau nei 70 kandidatų atrinko autoritetinga vertinimo komisija. Nuo šiandienos (vasario 1 d.) šis kandidatų sąrašas tinklalapyje www.tapatybe.lt bus pateiktas visuomenės balsavimui.

„Dešimt dienų visi galės skirti savo balsą internete – mums svarbu ne tik diskutuoti su ekspertais, bet ir išgirsti žmonių nuomonę. Visuomenė aktyviai siūlė kandidatus, todėl dabar atvirame balsavime galime pateikti gana platų kandidatų spektrą: nuo rašytojų, kino kūrėjų, džiazo trio, architektų iki universiteto šokių kolektyvo bei geriausio Europos lengvaatlečio”, – sakė K. Firkavičiūtė, apdovanojimus organizuojančio Lietuvos instituto direktorė. Apdovanojimų laureatai bus paskelbti vasario 14 d. Prezidentūroje.

Pagrindinėje nominacijoje apdovanojimą už geriausią metų Lietuvos pristatymą gauti pretenduoja net dešimt kandidatų: Virgilijus Alekna (už iniciatyvas ir pasiekimus sporte), kūrybinis A.Bučo, M.Bučienės ir V.Ozarinsko kolektyvas (už novatorišką Lietuvos pristatymo projektą „Expo 2005”), M. K. Čiurlionio kvartetas (už aktyvią koncertinę veiklą), Jurga Ivanauskaitė (už sėkmingą Lietuvos atstovavimą didžiausioje Šiaurės šalių knygų mugėje), kino režisierius Arūnas Matelis (už lietuviško kino pasiekimus), menininkas Jonas Mekas (už kūrybos ekspozicijas pasauliniuose meno centruose), dr. Meilutė Ramonienė (už aktyvią lietuvių kalbos sklaidą užsienyje), Sigitas Parulskis (už sėkmingą Lietuvos atstovavimą didžiausioje Šiaurės šalių knygų mugėje), Vytauto Labučio trio (už aktyvią koncertinę veiklą), šokių ansamblis „Žuvėdra” (už penktą kartą iškovotą pasaulio čempionų titulą).

„Vertindama kandidatus, komisija pirmiausia atsižvelgė į jų nuopelnus bei pasiekimus 2005 metais. Ypatingas dėmesys skirtas iniciatyvoms, kuriomis daug pasiekta garsinant mūsų šalį, atidžiai vertintas ir šių darbų pozityvumas bei konceptualumas”, – pabrėžė K. Firkavičiūtė. Iš viso komisija svarstė daugiau nei 70 kandidatūrų – šiemet daugiau nei pusę jų pasiūlė užsienyje gyvenantys ir dirbantys lietuviai. Didžioji dalis siūlytų kandidatų buvo iš kultūros ir sporto sričių, tuo tarpu iš verslo jų buvo tik keletas. Pasak K. Firkavičiūtės, džiugina tai, kad šiemet vertinimo komisijai pasiūlyta daug jaunimo kandidatūrų.

Papildomose keturiose nominacijose, skirtose aktualioms sritims, vertinimo komisija išrinko po 3 kandidatus. Jaunimo nominacijoje atrinkti šie kandidatai: vokalistė ir pianistė Andrė Pabarčiūtė, Klaipėdos universiteto sportinių šokių ansamblis „Žuvėdra” ir Lietuvos universitetų studentų grupė „Nesnausk!”, laimėjusi pasaulinį IT konkursą. Išeivijos nominacijoje apdovanojimą gauti pretenduoja: Lietuvos fotografų parodas savo galerijoje Vokietijoje rengusi Giedrė Bartelt, muzikantė Kristina Kuprytė ir lietuviškos mokyklos Maskvoje direktorė Solveiga Valatkaitė.

Tarp novatoriškumo nominacijos kandidatų yra menininkių grupė „Baltos kandys”, kūrybinis A.Bučo, M.Bučienės, V.Ozarinsko kolektyvas (kandidatuojantis ir pagrindinėje nominacijoje) ir parodų kuratoriai Liutauras Pšibilskis bei Lolita Jablonskienė. Į „Lietuvos mūzos” apdovanojimą, vertinimo komisijos sprendimu, šiemet pretenduos į švedų kalbą net 7 lietuvių autorių knygas išvertęs švedas Jonas „hman, Vytauto Labučio trio (kandidatuojantis ir pagrindinėje nominacijoje) ir pianistė Mūza Rubackytė.

Pasak K. Firkavičiūtės, visuomenė balsuoti galės visose penkiose nominacijose. „Daugiausia visuomenės balsų kiekvienoje nominacijoje surinkusiam kandidatui bus skirtas papildomas balsas, sumuojamas kartu su visais kitais komisijos narių balsais – taigi labiausiai lemiantis vis tik bus vertinimo komisijos sprendimas”, – sakė K. Firkavičiūtė.

Visuomenės balsavimas truks lygiai 10 dienų – nuo vasario 1 iki 10 dienos 15 valandos. Balsą visose 5 nominacijose galima skirti tinklalapyje www.tapatybe.lt, kuriame yra pateikta išsami informacija apie kiekvieną kandidatą, praėjusių metų jų pasiekimus ir nuopelnus.

„LT tapatybė” apdovanojimais yra siekiama išrinkti ir apdovanoti labiausiai 2005 metais Lietuvą pasaulyje garsinusius asmenis ar organizacijas, taip skatinant juos tęsti bei aktyvinti šią veiklą. Apdovanojimus globoja LR Prezidentas Valdas Adamkus. Šių metų projekto mecenatas – „Hansabankas”. Pirmuosius apdovanojimus Lietuvos institutas organizavo 2004 ir 2005 metais.

tapatybe.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.