Ekonominių vertinimų rodiklis sausio mėnesį padidėjo

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis, t. y. bendras svarbiausių ekonomikos dalyvių – gamintojų, vartotojų ir investuotojų – pasitikėjimas Lietuvos ekonomika 2006 m. sausio mėnesį, palyginti su gruodžio mėnesiu, padidėjo 4 punktais. Tam įtakos turėjo padidėję paslaugų sektoriaus, vartotojų ir statybos pasitikėjimo rodikliai. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklio padidėjimą 8 punktais iki 42 procentų nulėmė padidėjusi teikiamų paslaugų paklausa. Statybos pasitikėjimo rodiklio augimą 5 punktais iki minus 5 procentų lėmė prognozuojamas darbuotojų skaičiaus didėjimas artimiausiems mėnesiams. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklio sumažėjimui 1 punktu iki 12 procentų įtakos turėjo šiek tiek pesimistiškesnė ekonominės būklės prognozė artimiausiems mėnesiams. Pramonės pasitikėjimo rodiklis sausio mėnesį, kaip ir gruodžio mėnesį, išliko minus 1 procentas.!
Palyginti su 2005 m. sausio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 13 punktų. Pramonės pasitikėjimo rodiklis per metus padidėjo 13, vartotojų – 2, statybos – 17, mažmeninės prekybos – 12, o paslaugų sektoriaus – 17 procentinių punktų.

Ekonominių verinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos bei paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30).

Pramonės pasitikėjimo rodiklis 2006 m. sausio mėnesį buvo minus 1, t. y. toks pat kaip ir prieš mėnesį ir 13 punktų didesnis nei prieš metus. Nors per mėnesį ekonominė padėtis pramonėje iš esmės nepasikeitė, tačiau, palyginti su praėjusiais metais, ji pagerėjo. Didžiausią įtaką tam turėjo per metus padidėjusi gaminamos produkcijos paklausa: sausio mėnesį 30 procentų apklaustųjų nurodė, kad paklausa jų įmonėse per pastaruosius mėnesius didėjo ir 16 procentų – kad sumažėjo. Gamybos apimtis beveik nepasikeitė: 25 procentai įmonių nurodė, kad gamyba padidėjo ir 24 procentai – kad sumažėjo.
Tiek produkcijos gamyba, tiek darbuotojų skaičius artimiausiais mėnesiais nesikeis.
Galimą gaminamos produkcijos kainų didėjimą prognozuoja 17 procentų įmonių vadovų, mažėjimą – 7 procentai.
Statybos pasitikėjimo rodiklis 2006 m. sausio mėnesį buvo minus 5. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, jis padidėjo 5 punktais, o palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 17 punktų. Didžiausią įtaką tam turėjo per metus padidėjusi statybos darbų paklausa. Didžioji dauguma (72%) įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams, atsižvelgiant į žiemos sezoną, gauna pakankamai ir 18 procentų įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna per mažai.
Artimiausiems mėnesiams prognozuojamas užsakymų statybos darbams didėjimas: 37 procentai įmonių nurodė, jog užsakymai didės ir 11 procentų – kad mažės. Prognozuojamas ir darbuotojų skaičiaus didėjimas: didinti darbuotojų skaičių žada 22 procentai įmonių, mažinti – 10 procentų.
Galimą statybos darbų kainų didėjimą prognozuoja 50 procentų įmonių ir tik 1 procentas – mažėjimą.
Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis 2006 m. sausio mėnesį buvo 12, t. y. 1 punktu mažesnis nei prieš mėnesį, bet 12 punktų didesnis nei 2005 m. sausį. Verslo tendencijos prekyboje 2006 m. sausį išliko panašios kaip ankstesniais mėnesiais. Augo prekių apyvarta. Net 76 procentai prekybos įmonių teigė, kad per 2-3 praėjusius mėnesius prekių apyvarta išaugo, tik 6 procentai – kad sumažėjo. Dauguma (63%) įmonių teigė, kad padidėjo ir prekybos plotai (2% – kad sumažėjo). Šiek tiek pagerėjo įmonių ekonominė būklė: sausio mėnesį 14 procentų apklaustų prekybos įmonių nurodė, kad jų ekonominė būklė pagerėjo (4% – kad pablogėjo).
Dauguma (61%) prekybos įmonių ekonominę būklę sausį vertino gerai (tik 2% – blogai). Panašiai ji buvo vertinama ir ankstesniais mėnesiais.
Per artimiausius mėnesius 37 procentai prekybos įmonių prognozuoja ekonominės būklės pagerėjimą (10% – pablogėjimą). Padidinti darbuotojų skaičių prekybos įmonėse planuoja 64 procentai įmonių, sumažinti – 4 procentai. Galimą kainų augimą artimiausiais mėnesiais prognozuoja 9 procentai įmonių, tačiau didžioji dauguma (88%) mano, kad kainos nesikeis.
Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis 2006 m. sausio mėnesį buvo 42 procentai, t. y. 8 punktais didesnis nei prieš mėnesį ir net 17 punktų didesnis nei praėjusių metų sausį. Didžiausią įtaką tam turėjo padidėjusi teikiamų paslaugų paklausa: sausio mėnesį 58 procentai apklaustųjų nurodė, kad paklausa jų įmonėse per pastaruosius mėnesius padidėjo ir tik 4 procentai – kad sumažėjo. Labiausiai ji padidėjo telekomunikacijų, sausumos transporto įmonėse bei sveikatingumo centruose. Pasak daugumos (70%) respndentų, per artimiausius mėnesius paklausa nesikeis.
Apklausos rezultatai parodė, kad darbuotojų skaičius paslaugas teikiančiose įmonėse per pastaruosius mėnesius iš esmės nepasikeitė ir artimiausiu metu nesikeis.
Per pastaruosius mėnesius pagerėjo ir įmonių ekonominė būklė: 33 procentai apklaustųjų nurodė, kad jų įmonės ekonominė būklė pagerėjo ir tik 5 procentai – kad pablogėjo. Be to, sausio mėnesį įmonės savo ekonominę būklę vertino šiek tiek geriau nei gruodžio mėnesį ir kur kas geriau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu: sausį 70 procentų ją vertino gerai, prieš mėnesį – 68 procentai, prieš metus – 55 procentai. Įmonių, vertinančių ekonominę būklę blogai, tiek šių metų sausį, tiek pernai sausį buvo tik 1 procentas. Geriausiai savo įmonės ekonominę būklę vertino telekomunikacijų, su kompiuteriais susijusios veiklos bei transporto įmonių vadovai.
Teikiamų paslaugų kainų didėjimą artimiausiu metu prognozuoja 21 procentas apklaustųjų, mažėjimą – 5 procentai.

Statistikos departamentas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.