8 mitai apie peršalimą

Dažnai liaudiški ligų gydymo metodai ne tik nepadeda, bet ir kenkia.

Pastaruoju metu į „Ekstra žinių” priedą „Į sveikatą” plaukia skaitytojų laiškai, kuriuose prašoma papasakoti apie liaudiškus peršalimo gydymo būdus.

Tačiau šįkart nusprendėme parašyti apie populiarius mitus, kaip plinta peršalimo ligos ir kaip jas gydyti.

1. Peršalimas neužkrečiamas

Peršalimo ligas sukelia ne už lango spaudžiantis šaltukas, o bakterijos ir virusai. Šaltas oras – tai tik terpė, kurioje tarpsta sirguliuojančių aplinkinių mums „dalijami” mikroorganizmai.

Šiuolaikinis mokslas žino net 300 rūšių mikroorganizmų, galinčių susargdinti sveikatos nesaugantį žmogų, todėl nereikėtų pamiršti paprasčiausių organizmą stiprinančių priemonių.

2. Sergant geriausia gerti karštą arbatą su citrina

Taip pataria beveik kiekvienas ligos metu namuose jus aplankęs daktaras ir užjaučiantys draugai bei giminės. Tačiau jie ne visiškai teisūs.

Iš tikrųjų tokia arbata mažai padeda, nes veikiamas šviesos ir karščio vitaminas C greitai praranda veiksmingąsias savybes.

Kad arbata būtų ne tik rūgšti, bet ir turėtų naudingų savybių, citrinos griežinėlius dėkite ne į verdantį, o į jau atvėsusį vandenį. Be to, paruoštą gėrimą reikia kuo greičiau išgerti. Beje, ši taisyklė tinka ir peršalimą gydant tirpiais vaistais.

3. Geriausias maistas – vištienos sultinys

Tai – pats tikriausias mitas! Sultinys – toks pat karštas gėrimas, kaip ir kiti. Tiesa, jis turi atsikosėjimą lengvinančių savybių, tačiau kitų gydančių savybių mokslininkai nenustatė. Todėl sultinį galima pakeisti įvairių žolelių nuovirais arba aromatinėmis arbatomis.

Beje, riebus mėsos sultinys – ne pats geriausias maistas sergančiam žmogui.

Daug labiau peršalusiajam tinka daržovių sriuba arba skystos košytės.

4. 100 gramų ir agurkas

Degtinė neturi jokių gydančių savybių. Ji tik išplečia kraujagysles ir dėl to susidaro įspūdis, jog žmogus sušilo „iš vidaus”. Nepamirškite, kad alkoholis silpnina imuninę sistemą, todėl jau kitą dieną ligonis pasijunta dar blogiau, o gydytis jam tenka ilgiau.

5. Peršalimą reikia gydyti pirtyje

Sergančiam žmogui jokiu būdu negalima kaitintis pirtyje, – nesvarbu, ar liga tik prasideda, ar jau baigiasi. Be to, vengti didelio karščio reikia dar 10 dienų po to, kai pasijuntate sveikas.

Pasikaitinti pirtyje galima tik labai sušalus, tačiau jei kitą dieną pajuntate artėjančią ligą, mintis apie pirtį vykite šalin.

6. Jei skauda gerklę, gerkite karštus gėrimus

Ši priemonė ne tik nepalengvina gerklės skausmo, bet dar labiau pablogina ligonio būklę. Karšti gėrimai kenkia ir sveikai gerklei, nes dirgina ne tik ją, bet ir skrandžio gleivinę.

Tegul deginančiais gėrimais mėgaujasi fakyrai ir deglų rijikai. O jūs peršalimą verčiau gydykite ne karštesnėmis nei 37–38 laipsnių šilumos arbatomis. Jos ne tik nedirgins organizmo, bet ir gerti bus kur kas maloniau.

7. Peršalus būtina gerti pieną

Užklupus ligai pieną prisimena net ir tie, kurie šiaip jau negali jo pakęsti. Neva nėra kur dingti – norint pasveikti, reikia gerti. Tačiau tai taip pat yra mitas.

Pienas su mineraliniu vandeniu, medumi, sviestu ir degintu cukrumi palengvina kosulį, tačiau šį vaistą lengva pakeistu kitu.

Nereikia pamiršti, kad pienas sunkiai virškinamas. Kaip ir sviestas bei grietinė, todėl jų ligoniams patartina vengti.

Kas kita kefyras, varškės sūreliai ir jogurtai su bifido bakterijomis – juos galite valgyti kiek tik širdis geidžia. O jei gydotės antibiotikais, šie produktai labai naudingi.

8. Šiltai apsirengęs neperšalsi

Šilti drabužiai nuo ligos neapsaugos. Be vilnonių kojinių, pirštinių ir verstos avies odos palto reikia turėti stiprų imunitetą, tada tikrai išvengsite peršalimo ligų. Kitaip mikrobai vis tiek užkrės jūsų organizmą.

Peršalus taip pat neverta sėdėti susisupus į vilnonę antklodę: kur kas patogiau sirgti vilkint lengvus medvilninius drabužius.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.