Tragediją pranašavę ženklai jos išvengti nepadėjo

Ignoravo pavojaus ženklus

Aiškėja, kad kraupios tragedijos Katovicų parodų rūmuose, kurios 62-ąja auka vakar tapo ligoninėje miręs vyras, buvo galima išvengti. Mat kai kurie ženklai išdavė gresiančią nelaimę, bet į juos nebuvo atsižvelgta.

Lenkijai gedint šeštadienį pavakare įvykusios tragedijos aukų, ieškoma jos priežasčių. Manoma, kad tragedija vis dėlto įvyko dėl ant stogo susikaupusio sniego.

Nelaimės tyrimas rūpi ir užsienio valstybėms, kadangi vienoje didžiausių Europos balandžių augintojų parodų dalyvavo ir nukentėjo svečiai iš užsienio. Žuvo mažiausiai 6 užsieniečiai: po 2 čekus bei slovakus, vokietis bei belgas. Dar 13 užsieniečių sužeista.

Žūtis greičiausiai laukia aplinkiniuose medžiuose sutūpusių šeimininkų netekusių pašto karvelių. Jie išdresuoti taip, jog klauso vien savo šeimininko.

Tragedija aplenkė parodoje dalyvavusią delegaciją iš Lietuvos.

24 balandžių augintojai iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos išvyko likus valandai iki tragedijos.

Katovicų parodų rūmų direktoriaus pavaduotojas Janas Hoppe žiniasklaidai pareiškė girdėjęs perspėjimų, kad šią žiemą parodų salės lubos pradėjo linkti.

Pagrindiniai parodų rūmų savininkai anglai paneigė tokius tvirtinimus ir priekaištus dėl nenuvalyto stogo. Bet balandžių parodos dalyviai teigia, jog jiems salėje ant galvų lašėjo vanduo.

Vienas balandžių augintojas sakė administracijos klausęs, kodėl grindyse atsirado įtrūkimų, tačiau jam buvo atsakyta, jog nerimauti nereikia.

Įsakyta valyti stogus

Vidaus reikalų ministras Ludwikas Dornas įsakė panašių pastatų administratoriams valyti stogus, o statybos inspektoriams uždrausti rengti masinius renginius nenuvalytuose pastatuose.

Netoli Katovicų esančiame Bytomo mieste inspektoriai įsakė uždaryti prekybos centrą „Tesco” dėl nuo stogo nenuvalyto sniego. Varšuvos parodų rūmuose laikinai neleista organizuoti renginių, mat šis pastatas statytas pagal tokį patį kaip Katovicų centro projektą.

Prezidentas Lechas Kaczynskis siūlė apsvarstyti, ar nereikėtų uždrausti pastatų plokščiais stogais masiniams susibūrimams rengti.

Mat kai kurie specialistai mano, jog lengvų konstrukcijų statiniai nepritaikyti regiono klimatui.

Kitos nuomonės buvo inžinerijos mokslų daktaras Krzysztofas Gasidlo: reikia griežčiau kontroliuoti projektus, statybininkų darbą ir pastatų priežiūrą. Inžinierius pareiškė, jog didžiulis pastatas gali sugriūti net nuo vėjo, mat konstrukcijos gali būti nebeatsparios.

Aukų galėjo būti daugiau

Šeštadienį įvykus nelaimei niekas nemanė, jog aukų bus šitiek daug. Valstybinė televizija tą vakarą net neatšaukė pramoginių laidų. Tragedijos mastai ėmė ryškėti vėlai naktį.

Jei stogas būtų įgriuvęs vidurdienį, aukų būtų buvę keletą arba net keliolika kartų daugiau.

Tragedijos metu parodoje buvo likę tik 500-1000 lankytojų, o vidudienį jų buvo apie 8 tūkst.

Daug žiūrovų bei specialistų iš parodos išėjo likus vos pusvalandžiui iki tragedijos. Mat tuo metu kaip tik baigėsi veislinių karvelių aukcionas, ir balandžių sporto federacijos vadovai paskelbė parodoje sutartas šių metų varžybų datas bei vietas.

Taip pat nemažai žmonių išgelbėjo parodoje koncertavusios grupės „Karpowicz Family” sprendimas papildomai sugroti dar vieną dainą. Anot grupės vadovo Zbigniewo Karpowicziaus, jų sprendimas prie salės gale įrengtos scenos sulaikė nemažai žiūrovų, kurie dainos viduryje pamatė, jog rūmų centre ėmė griūti lubos.

Durys buvo užrakintos

Iš salės bėgantys žmonės pasijuto esą spąstuose, mat dauguma avarinių durų buvo užrakintos. Muzikantai atsargines duris išmušė įsiūbavę medinį suolą. Kiti suskubo kėdėmis daužyti langus ir ropštis laukan.

Užrakintos avarinės durys padidino paniką, tad kai kurie žmonės buvo sužaloti per spūstį.

Pareigūnas žuvo gelbėdamas

Policijos generalinis komisaras Marekas Bienkowskis kreipėsi į prezidentą L.Kaczynskį su prašymu, kad suteiktų karininko laipsnį žuvusiam 36-erių seržantui Tadeuszui Bartoszykui.

Tą rytą kolegos iš T.Bartoszyko pasišaipė, jog šiam sekasi, nes jis paskirtas prižiūrėti tvarką balandžių parodoje, o ne miesto gatvėse ir esą nereikės rizikuoti sveikata kovojant su chuliganais.

Parodoje budėjo keturi policininkai: po du pakaitomis žiūrėjo tvarkos viduje bei saugojo svečių automobilius. Ėmus griūti stogui, vienas policininkas griebė į glėbį šalia esantį berniuką ir šoko laukan, o T.Bartoszykas puolė gelbėti berniuko motinos.

Pareigūnas matė, jog krintančios stogo atplaišos gali pribaigti netoliese gulinčią moterį, ir skubėjo jai padėti. Bekeliant sužeistąją, ant policininko užgriuvo metalinė stogo atrama ir jis žuvo.

Vaikino tėvai tą vakarą nieko nenujausdami ilgai stebėjo televizijos reportažą iš tragedijos vietos, nes žuvusiojo kolegos tik ryte ryžosi jiems pranešti šią šiurpią žinią. Tuo tarpu medikai ilgai neprisivertė pranešti baisios naujienos apie motiną kito policininko išgelbėtam berniukui.

Berniukas tapo našlaičiu

Policininko išgelbėtas devynerių metų Marekas Knosala vieną akimirką neteko tėvų ir jaunesniojo broliuko. Mažėlis tądien šventė septintąjį gimtadienį, ir tėvai nutarė gimtadienį paįvairinti išvyka į balandžių parodą.

Marekas ligoninėje visą laiką klausinėja, kada jo aplankyti ateis mama ir brolis. Gydytojams vaikas net negali nusakyti, kas iš tikrųjų salėje atsitiko.

Vaikas atsimena tiktai tiek, jog tėtis nusivedė brolį išsirinkti narvelio, o jis su mama liko prie kito stendo rinktis paukščio.

Pasigirdus kažkokiam traškesiui, motina staiga stipriai pastūmė Mareką ir sušuko: „Bėk!” Prie sienos nubėgęs Marekas atsisuko ir pamatė, jog ten, kur stovėjo mama, tėtis ir brolis, guli krūva nuolaužų.

Pasigendama keliolikos žmonių

Ligoninėse tebėra keliasdešimt sužeistųjų, kuriuos gelbėtojai sugebėjo ištraukti iš po įgriuvusio parodų rūmų stogo nuolaužų. Kelių nukentėjusiųjų būsena yra kritiška.

Policija ieško penkiolikos žmonių, kurie šeštadienį dalyvavo balandžių parodoje ir negrįžo namo. Ieškoma ir dvidešimties automobilių, tebestovinčių prie apgriuvusių parodų rūmų, savininkų.

Tikslus aukų skaičius bus žinomas tiktai išvalius tragedijos vietą.

Gelbėtojai ilgai nesiryžo paieškoms naudoti sunkiosios technikos, bijodami, jog taip galima sutraiškyti ten dar gyvus žmones.

Prašė išjungti elektrą

Griuvėsių prispaustas parodos organizatoriaus Jano Kawalero sūnus Tomekas tėvui paskambino praėjus vos kelioms minutėms po griūties. Vaikinas maldavo ne tik neleisti niekam vaikščioti viršuje, bet ir išjungti elektrą.

T.Kawaleras sakė, jog žmonės yra prispausti metalo konstrukcijų, ant grindų telkšo vandens balos ir šalia matyti atviri elektros laidai.

Vaikinas tvirtino girdįs, jog kai kurie prispaustieji šaukia purtomi elektros.

Beje, telefono skambučiai padėjo gelbėtojams surasti ir išgelbėti nemažai žmonių. Bet spaudžiant šalčiui mobiliųjų baterijos greitai nusėdo, todėl dar nepraradę sąmonės žmonės pagalbos prašėsi stuksendami į metalą.

Gelbėtojai kas valandą skelbė tylos pertrauką, kad galėtų nustatyti, iš kur sklinda garsai. Paskutinis gyvas žmogus iš griuvėsių buvo ištrauktas praėjus 5 valandoms po tragedijos.

Vėliau nei specialūs prietaisai, nei gyvybę jaučiantys paieškos šunys nieko nebeaptiko.

Gelbėtojai nuogąstavo, jog tuo metu lauke spaudžiančio 15 laipsnių šalčio po nuolaužomis atsidūrę žmonės ilgai neiškęs, nes dauguma parodos dalyvių paltus buvo palikę drabužinėje. Kai kuriems sužeistiesiems galūnių nušalimo požymių pasirodė nuolaužose išbuvus vos valandą.
Eldoradas Butrimas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Tragediją pranašavę ženklai jos išvengti nepadėjo"

  1. puakea

    oooooo kodel niekas nekomentuojet. cha as pirma

  2. as

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.